Jutka tužio Danas zbog povrede ugleda i časti 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Milutin Jeličić Jutka, doskorašnji predsednik opštine Brus koji je optužen za seksualno uznemiravanje, tužio je list Danas zbog povrede ugleda i časti usled kršenja principa pretpostavke nevinosti, zahtevajući da mu se u to ime isplati jedan dinar.

Sporni tekst zbog kojeg je Jeličić tužio naš list objavljen je u onlajn izdanju pod naslovom „Inicijativa Ne davimo Beograd: Zajednički odlazak u Brus“ i u njemu je preneta izjava Inicijative da zajedničkim odlaskom na suđenje Jutki želi da pruži „podršku Mariji Lukić, Danijeli Vukajlović i drugim žrtvama seksualnog uznemiravanja Milutina Jeličića Jutke“.

U ovom delu teksta, dakle, navodi se kao činjenica da su oštećene žene žrtve tuženog, iako to sud još uvek nije utvrdio. Zato se u Jeličićevoj tužbi ističe da je Danas povredio odredbe novinarskog kodeksa, odnosno „principe novinarske pažnje i prezumpcije nevinosti“, i prouzrokovao nematerijalnu štetu u vidu duševnih bolova „zbog povrede ugleda, dostojanstva, slobode i prava ličnosti“.

Svestan da kao javna ličnost mora biti „spreman i tolerantan na viši stepen kritike javnosti“, Jeličić svoj tužbeni zahtev opredeljuje „na simboličan iznos u visini od 1 dinar“.

Takav zahtev je proistekao i iz toga što Jeličić, kako dodaje u tužbi, „ima iskreno poštovanje prema listu Danas“, kao jednom od „retkih medija u Srbiji koji više decenija primenjuje visoke profesionalne standarde u novinarstvu.

Naši sagovornici/e, međutim, smatraju da je u konkretnom slučaju trebalo tužiti Inicijativu Ne davimo Beograd, a ne list koji je preneo izjavu, konstatujući pritom da se Jutka u očima javnosti ne može tretirati kao nevin.

– Svi učesnici u javnom životu treba da budu oprezni u kvalifikacijama krivičnih dela i da obrate pažnju na eventualno kršenje pretpostavke nevinosti, ali ovakve tužbe protiv medija su nedopustive i one su pritisak na medije. Milutin može da tuži Inicijativu, a ne medij koji je verodostojno preneo njihovo saopštenje – kaže za Danas Vladimir Radomirović iz UNS-a.

I članica Komisije za žalbu Saveta za štampu Jelka Jovanović navodi da povredu pretpostavke nevinosti nije učinio Danas.

– Ukoliko ima povrede pretpostavke nevinosti, to je učinila Inicijativa Ne davimo Beograd. Međutim, činjenica je da je Jeličić optužen za seksualno uznemiravanje Marije Lukić i osumnjičen za još nekoliko sličnih nedela, što ga u očima javnosti ne može tretirati kao nevinog. Naravno, biće kriv kad to sud utvrdi ili nevin, a do tada je, kao i Marija Lukić, podložan sudu javnosti – kaže za naš list Jelka Jovanović.

Osim Danasa, Milutin Jeličić je tužio i Blic.

AŽC: Moramo verovati ženama

Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra podseća da nasilje prema ženama koje nije dokazano pred sudom „ne znači da se nije desilo, već samo da nije dokazano“, a svrha ženskih organizacija je i ta da uvek staje na stranu žena. „Kao feministkinje, znamo koliko atmosfera neverovanja ženama, pogotovo kada je reč o iskustvima različitih oblika seksualnog nasilja, utiče na njihovu motivaciju za suprotstavljanje i prijavljivanje. Upravo zato, kao feministkinja, biram da verujem ženama kada govore o svom iskustvu i smatram da je važno da utičemo na celokupno društvo da učini isto, bez obzira na to da li je prijavila ili ne i da li je dokazano ili ne“, kaže za Danas Sanja Pavlović.

Inicijativa: Podrška žrtvama seksualnog nasilja

– Inicijativa Ne davimo Beograd u potpunosti stoji iza svojih navoda prenesenih u Danasu i podrške svim žrtvama seksualnog nasilja, i Milutina Jeličića Jutke i svih drugih nasilnika koji su umislili da mogu da rade šta hoće. U iskrivljenoj realnosti u kojoj živimo oni koji ukazuju na kršenja zakona, na nasilje ili krađu, bivaju izvedeni na sud, dok se progon žrtava nastavlja do iznemoglosti. Ne pristajemo na ovu realnost i po svaku cenu i uvek ćemo se boriti protiv nje – kaže Natalija Simović iz Inicijative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari