Južne vesti: Epidemija afričke kuge i dalje na snazi, pogubljeno oko 1.000 svinja od početka godine 1Foto: EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH

Epidemija afričke kuge kod svinja i dalje je na snazi, od početka godine nešto manje od 1.000 svinja eutanazinirano je i poslato u klanicu u Pirotskom okrugu, a kako kažu iz Uprave za veterinu, svi vlasnici svinja su obeštećeni, pišu Južne vesti.

Iz Južnih vesti ističu da je pre epidemije virusa korona, početkom godine Pirot i okolinu pogodila  epidemija afričke kuge svinja, koja se kasnije proširila i na Borski i Zaječarski okrug, a zvanično ni sada, posle više od četiri meseca, nije ukinuta.

Kako kažu iz Uprave za veterinu, u toku preventivne depopulacije ovih životinja u Borskom i Pirotskom okrugu, ukupno je eutanazirano i zaklano 1.801 svinja u 488 gazdinstava, a od toga u Pirotu i okolini je u klanicu poslato 447, a eutanazirano je 545 svinja.

Oni navode da je početkom godine potvrđen prvi slučaj afričke kuge kod divljih svinja u Pirotskom upravnom okrugu, zbog čega je doneto rešenje o proglašenju zaraženog područja od ove zarazne bolesti kod divljih svinja, a u preko 200 domaćinstava u ovom okrugu u kojima su se čuvale, popisane su svinje, uzorkovana je krv na analizu, životinje su slate na klanicu ili eutanazirane, a izvršena je i komisijska procena štete i dezinfekcija domaćinstava.

Građani više sela u Pirotskom okrugu kažu da je na početku bilo problema sa isplatom, ali kako kažu, sada su svi isplaćeni, prenose Južne vesti.

Oni podsećaju da je epidemija afričke kuge svinja proglašena 13. januara, a nakon popisa domaćih svinja po domaćinstvima, po rešenju Ministarstva poljoprivrede deo svinja je odvožen na klanje u najbližu klanicu, dok je deo ovih domaćih životinja, kako su nadležni objasnili, morao da se usmrti i sahrani u zoni područja gde je proglašena epidemija.

Meštani pirotskog sela Krupac bunili su se protiv zakopavanja leševa u njihovom ataru, a nakon njihovog protesta odlučeno je da se oni prebace u kafileriju u Ćupriji, pišu Južne vesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari