Kačinjski : Potpisati novi zakon o Holokaustu 1Foto: EPA-EFE Bartlomiej Zborowski

– Vođa vladajućih konzervativaca u Poljskoj, predsednik stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslav Kačinjski, izrazio je uverenje da će poljski predsednik Andžej Duda potpisati predlog zakona o holokaustu.

Predlog zakona je predmet velikog diplomatskog spora o poljskoj odgovornosti za zločine nad Jevrejima počinjene tokom Drugog svjetskog rata i slobodi govora o tome, prenose agencije.

Poljski Senat, gornji dom Sejma, usvojio je prošle sedmice predlog zakona kojim vlast nastoji da „zaštiti ugled zemlje“, ali koji je naljutio Izrael i izazvao upozorenja i zabrinutost Vašingtona i Kijeva, kao i mnogih jevrejskih organizacija i Međunarodnog saveta Aušvica.

“Duboko verujem da bi predsednik Andžej Duda trebalo da učini ono što je već najavio, to jest da potpiše taj zakon“, rekao je Kačinjski za javni radio. Kačinjskog smatraju idejnim začetnikom te značajne političke odluke koju je donela vlada njegove stranke PiS. Poljski predsednik odluku mora da donese u roku od 21 dana. Duda ima tri mogućnosti – zakon može da potpiše, da ga blokira ili da ga pošalje na preispitivanje Ustavnom sudu.

Zakonom vlast navodno želi da spreči korišćenje termina „poljski logori smrti“ za logore koje su u okupiranoj Poljskoj vodili nacisti. Izraelski zvaničnici, međutim, smatraju da Varšava tim zakonom želi da porekne učešće nekih Poljaka u istrebljivanju Jevreja i omogući progon onih koji su Holokaust preživeli i koji bi svedočili o takvim slučajevima.

„Odlučno odbacujemo antisemitizam, ali mi smo suverena država i imamo pravo da započnemo borbu protiv velike operacije blaćenja Poljske kojim joj se nanose uvrede i pripisuju joj se tuđe greške“, tačnije greške Nemaca, rekao je Kačinjski.

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel izjavio je u međuvremenu da se Poljska može osloniti na Nemačku „u osudi revizije istorije u šta spada i označavanje nacističkih logora u okupiranoj Poljskoj za vreme Drugog svetskog rata kao ‘poljskih'“. Gabrijel je rekao da je „to organizovano masovno ubistvo sprovela nemačka država i niko drugi i da ništa ne menja činjenicu da su pojedinci sarađivali s nacistima“, navodi AP.

„Mi smo uvereni da jedino pažljivo procenjivanje naše istorije može doneti pomirenje. To podrazumeva da ljudi koji su morali da prožive nepodnošljivu patnju Holokausta imaju mogućnost da bez ograničenja govore o toj patnji“, naveo je Zihmar Gabrijel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari