ekoloski protestfoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Zdravko Ponoš, drugoplasirani predsednički kandidat nije razgovarao o političkoj saradnji sa Savom Manojlovićem, pokretačem i jednim od glavnih organizatora nedavnih masovnih ekoloških protesta, blokade puteva, odnosno direktora pokreta „Kreni-Promeni“.

Uprkos sve češćem javnom govoru i očekivanjima da Zdravko Ponoš i Savo Manojlović uspostave jedinstveno političko delovanje i udruže se stvarajući takozvanu novu opozicionu opciju, čini se da je to više projekcija javnog mnjenja i onih koji se bave analizom, a ne ishod koji bi mogao da proizađe i nastrane na realnim osnovama.

Dok Zdravko Ponoš za naš list ističe da nije ni razgovarao o tome sa Manojlovićem, direktor pokreta „Kreni-Promeni“ nije se odazvao Danasu kako bi odgovorio na isto pitanje.

S druge strane, Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja – Faktor plus, kaže za naš list da je „jedno kad si aktivista, a drugo kada preuzmeš odgovornost kao političar i vođa stranke“.

vladimir pejic foto medija centar
foto medija centar

– Kada se postane političar i vođa određene opcije dolazi se na udar ne samo vlasti nego i opozicije. Kako bi se u tome snašli Manojlović i Ponoš, ostaje da se vidi, ako se takav slučaj dogodi – kaže Pejić.

Kako dodaje, možda je za dvojicu potencijalnih „lidera opozicije“ trenutna dobra društvena politička okolnost da zauzmu svoja mesta unutar toga, ali, napominje on, za Srbiju, svakako, nije dobro da ima ovako razjedinjenu opoziciju i sklonu međusobnim napadanjima.

– Činjenica je da su i Zdravko Ponoš i Savo Manojlović nova lica opozicije. Sve što su do sada radili i kako su radili svako pošten mora da ceni. Ali je suština da moramo zajedno i iskreno udruženi u jedan opozicioni front nasuprot teroru koji nad građanima Srbije sprovode prvaci stranke na vlasti. Neracionalno je da stvaramo više frontova koji neguju i promovišu iste vrednosti i iste ciljeve – kaže za Danas arhitekta Drargoljub Bakić, član koalicije “Moramo”.

Kako kaže, sve te opozicione opcije moraju da se udruže.

– Moramo se udružiti. Ekološki Ustanak, otvorena građanska platforma Akcija i stranka Zajedno za Srbiju nisu gubili vreme u ovom postizbornom periodu i osnovali su jednu sasvim novu aktivističku politiku. Organizaciju koja danas ima svoju prvu beogradsku promociju. Ova organizacija je potpuno otvorena za nove stranke, nova građanska udruženja i pojedince. Program joj je očuvanje ljudskog života očuvanje čiste prirode i obezbeđivanja socijalne pravde i svake druge pravde za svakoga. Prvaci ove novo osnovane zeleno-leve organizacije su takođe nova lica opozicije. Aleksandar Jovanović Ćuta, producent Đorđe Miketić književnik i zubni lekar, Danijela Nestorović advokat, Nebojša Zelenović advokat nije novo lice opozicije ali je neokaljano lice opozicije – kaže naš sagovornik.

Kad aktivista postaje lider? Sagovornici Danasa o Ponošu i Manojloviću kao novim licima i potencijalnim vođama opozicije 1
Foto: FoNet/Aleksandar Mijailović

Zato predlažem, napominje on, i „Savi Manojloviću i Zdravku Ponošu da nam se pridruže i uvećaju broj prvaka naše koalicije „Moramo“.

Podsetimo, članice koalicije „Moramo“ čiji je predsednik Nebojša Zelenović – Otvorena građanska platforma Akcija i stranka Zajedno za Srbiju, ujedinili su se nedavno se sa pokretom Ekološki ustanak, takođe delom „Moramo“, u „modernu političku organizaciju, kojoj će se priključiti i Skupština slobodne Srbije“, čiji su predstavnici bili na listi za kandidate ove zeleno-leve koalicije na izborima 3. aprila.

Deo koalicije „Moramo“ je i pokret Ne davimo Beograd, koji, kako navode iz ovog pokreta, neće biti deo te nove ujedinjene zelene opcije.

Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd pozdravio je ovo ujedinjene, napomenuvši da to ne znači cepanje koalicije „Moramo“, već da ona postaje koalicija dve umesto do sada tri članice.

Miketić: Beograd je naša matropola, a ne njihov plen

Sutrašnji događaj je samo prvi u nizu koji ima za cilj stvaranje platforme za izgradnju ovog mosta i dvosmerne komunikacije sa svim pobunjenim građanima, organizacijama i aktivistima. Naime, sutra, u 18h, u GO Stari grad, Makednoska 42, dobrodošli su svi. Okupljanje organizuju Ekološki ustanak, OGP Akcija z koalicije „Moramo“ sa prijateljima. Beograđani su smenili ovu varvarsku vlast. Ali krađom i birokratskim mahinacijama Gradske izborne komisije sada kupuju vreme da bi ubrzano završili još tuce megalomanskih projekata koji će nepovratno uništiti ovaj grad i napraviti nerešiv haos u infrastrukturi i u životu Beograđana. Zato svi moramo učiniti dodatni napor da udružimo sve snage, sve komšije, prijatelje, prijateljske organizacije i pobunjene građane da napravimo široki front za odbranu Beograda od trovanja vode, razaranja infrastrukture, haosa u saboraćaju, privatizacije obala i uništenja kulturnog nasleđa – kaže za Danas Đorđe Miketić iz koalicije „Moramo“.

Kad aktivista postaje lider? Sagovornici Danasa o Ponošu i Manojloviću kao novim licima i potencijalnim vođama opozicije 2
Foto: Beta/AMIR HAMZAGIĆ/DS

Kako dodaje, „Beograd je naša lepa metropola a ne njihov plen“.
– Zato se moramo okupiti svi i izgraditi most između uličnog aktivizma i borbe u insitiucijama, jer jedino tako se možemo odbraniti. Do sada smo pobeđivali jedino na ulicama, a sada ćemo delovati na dva fronta i ako delujemo svi zajedno, pobeda je izvesna – zaključuje Miketić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari