Kad ambasada demantuje skeč iz satirične emisije (VIDEO) 1Foto: Ivan Dinic

U moru loših vesti tokom proteklog vikenda izdvojile su se i dve pomalo bizarne – dvojica državnih funkcionera „obračunavala“ su se sa satiričarima.

Miroslav Lazanski, ambasador Srbije u Rusiji „demantovao“ je skeč iz humorističke emisije PLJiŽ na TV Nova S, dok je Tomislav Momirović, novi ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na Tviteru optužio Zorana Kesića da u njegovoj emisiji nema šale i humora te da se on bavi „opozicionim aktivizmom“.

Lazanski je reagovao na skeč u kojem ga imitira Dragoljub Ljubičić Mićko i gde on sedi u jakni, sa ruskom zimskom kapom, u mraku i greje se na sveću jer je zbog neisplaćenih dugova ambasadi navodno isključena struja i grejanje.

Ambasador je prvo reagovao na Jutjubu, a potom i jutarnjem programu na Pinku.

On je i na zvaničnom Jutjub kanalu Mićka Ljubičića gde se postavljaju nove emisije PLJiŽ-a, u komentarima ispod skeča ostavio sledeći „demanti“:

„Gospodo, i ja sam se smejao ovim forama, ali istine radi ambasada Srbije u Moskvi nikada nije ostala bez struje i grejanja. Jer, grejanje i struja su u Moskvi bagatela. No, momci su ovo oko struje i grejanja potpuno izmislili da bi u skeč uveli donaciju ruskih tenkova što neke u Beogradu očito žulja. Zapravo, momci iz Pljiža verovatno znaju da ja za Bogojavljenje plivam u Moskvi i da meni ne može nikada biti hladno. Ipak, smejao sam se Mićku, sve je mogao to da izvede i bez neistine o struji i grejanju“, napisao je Lazanski.

Mićko Ljubičić je potom ispod ovog komentara pojasnio sporni skeč:

„Za sve one koji su metaforu shvatili doslovce – NIJE naša ambasada u Moskvi ostala bez struje i grejanja. A što se nekih drugih „zahlađenja“ tiče, to već ne možemo da garantujemo. :)“, naveo je popularni glumac na svom Jutjub kanalu.

Kad ambasada demantuje skeč iz satirične emisije (VIDEO) 2

Ipak, za novinare Pinka to nije bilo dovoljno, te je Predrag Sarapa upitao Lazanskog, koji se preko Skajpa uključio iz Moskve, u nedelju ujutru da prokomentariše to što se „u nekim medijima“ pronela informacija da ambasada nema ni struju ni grejanje.

Lazanski mu je odgovori da je reč o skeču iz PLJiŽ-a „koji ga je nasmejao“, ali da je reagovao jer je reč o neistini.

– Smejao sam se skeču. Mi ukupno plaćamo pet evra grejanje na mesečnom nivou za skoro 3000 kvadratnih metara. Ako je išta u Rusiji jeftino to je grejanje na gas. Struja je takođe puno jeftinija nego u Beogradu. Nikada se u Moskvi nije desilo da naša ambasada ostane bez struje i grejanja. Praviti skeč i humor na totalnoj neistini je bilo potrebno autorima da bi u priču uveli donaciju ruskih tenkova i eventualni dolazak ruske vakcine u Srbiju – pojasnio je Lazanski svoje viđenje skeča.

Isto to je rekao juče i u izjavi za naš list dodajući da mnogi u Srbiji ne razumeju satiru i da su neki zvali ambasadu da pitaju zašto struja i grejanje nisu plaćeni.

– Objasnite vi našem čoveku u Srbiji šta je satira a šta nije satira. Možete praviti satiru ako bar deo ima istinu, ali ako je sve izmišljotina ne vidim potrebu da se ona pravi. Oni su uradili nategnutu priču da bi pokrenuli pitanje zašto su ruski tenkovi isporučeni u vreme korone. Da ih nismo prihvatili, plaćali bi ležarinu. Inače su mi momci iz PLJiŽ-a veoma simpatični i duhoviti – rekao je Lazanski za Danas.

Prema njegovim rečima za grejanje u ambasadi zadužen je Ljova iz Jermenije „koji odlično govori srpski“ i koji je primio najveći broj poziva zabrinutih iz Beograda.

– On je satiru shvatio lično i kao napad na Jermeniju. Što je, priznaćete, zabrinjavajuće u ovom momentu. Objasnio sam mu da je u pitanju skeč i da su se momci šalili – naglasio je Lazanski.

Dragoljub Ljubičić Mićko kaže za Danas kako je u redu što se ambasador javio „očigledno rasterećen teorije zavere“ i što nam je rekao da su struja i gas tamo prava bagatela.

– E, sad, zašto je imao potrebu da se uključi i to objasni… On je uvek medijski zainteresovan da se pojavi i komentariše mnoge stvari, ne samo vojno-političke. U skeču smo govorili o takozvanoj „cool diplomatiji“, diplomatiji političkog kuliranja i o tome koliko je zaista „zahladnelo“ u Moskvi. U skeču i satiri je puno toga dozvoljeno i mi to koristimo – ukazuje Ljubičić.

Mićko dodaje da je jako smešna ideja da se u velikoj ambasadi „u kojoj sve odjekuje“ sedi u mraku i hladnoći.

– To je metafora za potencijalno zahlađenje odnosa između dve države, od Zaharove pa na ovamo. Tu je i otkazivanje Putinovog dolaska. Struja i grejanje u skeču su vizuelni element kojim mi u PLJiŽ-u dokazujemo da i kad sedite u tri fotelje u jednoj istoj prostoriji možete ljudima da donesete iluziju da su na potpuno drugom mestu, u drugom ambijentu. Mislim da je skeč zbog toga uspeo, jer je uspela potpuna iluzija – kaže Ljubičić.

On naglašava da nema potrebu da objašnjava skeč, ali da drugi imaju potrebu da ga pitaju.

– Sve što sam imao, rekao sam u tom skeču. Rečenica koju sam dodao ispod videa upućena je onima koji sve bukvalno shvataju, jer sam video nekoliko pitanja „zašto tamo nema struje i grejanja“. Priča je o zahladnelim odnosima, na šta će verovatno i naša i njihova administracija reći „ma kakvi“. Tenkovi su „uzvratna vatra“ kojom ćemo da pucamo ukoliko nam pukne zdravstveni sistem – zaključuje Dragoljub Mićko Ljubičić.

Zoran Kesić: Smešno je objašnjavati karikaturu

Novi ministar Tomislav Momirović izneo je u nedelju uveče na Tviteru kritike na račun Zorana Kesića, voditelja, satiričara i autora popularne emisije „24 minuta“, optužujući ga, između ostalog, za opozicioni aktivizam. Kesić je naveo da njegova emisija nije opoziciona, već da se obračunava sa lažima i glupošću.

– Legitimno je da svaki gledalac ima svoje mišljenje o emisiji i da to prokomentariše, ali mi je smešno što funkcioneri imaju potrebu da objašnjavaju satiru. Ili objašnjavanje karikature. Time samo ispadaš glup u društvu. Ni Mićko, ni ja, niti bilo ko ko se bavi satirom se ne ljuti na kritike funkcionera. Samo nam je smešno – kaže Kesić za Danas.

Prema njegovom mišljenju, „objašnjenje“ koje je Lazanski dao za skeč u PLJiŽ-u smešnije je od svega što bi ekipa „24 minuta“ mogla da smisli.

– Naravno da nije istina ono što je Mićko rekao u skeču. To je karikatura, parodija nečega što je istina. Besmisleno je i što uopšte moramo da objašnjavamo satiru – ukazuje Kesić.

Ipak, dodaje, to ne doživljava kao napad na satiričare i medije od strane političara, već na njihovu potrebu da nastave matricu „botovanja“.

– Oni imaju potrebu da brane predsednika od satiričara, karikaturista, novinara… Verujem da ih niko na to ne tera nego da sami osećaju da moraju da ga „odbrane“ – zaključuje Kesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari