“Kad je teško, Subotičani pokažu humani karakter”: Pčelari prodaju med za pomoć ugroženom stanovništvu Sirije i Turske 1Foto: J. Patarčić/Danas

Na skromnom štandu, ali s bogatom ponudom meda, subotički pčelari ponudili su plodove iz svojih košnica građanima kako bi pomogli ugroženom stanovništvu Sirije i Turske, koje je pogođeno razornim zemljotresom.

Med od uljane repice, suncokreta, bagrema i lipe, po jedinstvenoj ceni od 1.000 dinara, građani su kupovali, pre svega, iz želje da se solidarišu i pomognu onima kojima je pomoć sada potrebna.

“Kupio sam med zbog pomoći. Tamo su deca, a najviše mi je žao dece. Nije mi stalo toliko do meda, koliko mi je stalo do pomoći. Zato sam kupio i da se to pošalje”, podelio je svoj motiv za kupovinu Mihajlo Jeremić.

“Inače sam živeo u inostranstvu i znam šta znači zemljotres. Živeo sam u Japanu, u Tokiju, tako da mi je to jako dobro poznato i treba još veća akcija da se uradi da se pošalje pomoć svima kojima treba”, dodaje on.

“Kad je teško, Subotičani pokažu humani karakter”: Pčelari prodaju med za pomoć ugroženom stanovništvu Sirije i Turske 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Teglu meda od uljane repice pazarila je odmah potom i Isidora Verić, koja kaže da se saoseća sa stanovništvom Sirije i Turske, čiji je život zemljotres potpuno razorio.

“Ovo je strašna tragedija, jer ko nije prošao zemljotrese, ratove, ne može da shvati šta je to. Lično sam prošla iz Hrvatske rat, tako da znam šta znači biti bez kuće, bez ičega, da nemaš svoje ćebe i treba stvarno da se pomogne. Uvek smo se odazvali svim akcijama koje su bile u našoj zemlji, a naravno i ovoj ćemo se odazvati. Kad god mogu, pošaljem i sms poruku jer treba pomoći, bez obzira na sve”, poručuje Isidora Verić.

Da ponude pčelinje proizvode i tako pomognu ugroženom stanovništvu Sirije i Turske, za pčelare Subotice nije bilo dileme, već su po ugledu na akcije svojih kolega iz drugih gradova Srbije, odmah odlučili da se priključe.

Gledajući kako tegle pune “zlata” nestaju jedna za drugom, kažu da je svih stotinu članova ovog udruženja dalo svoj doprinos.

“Pčelari su poznati kao humani ljudi. Kao ljudi koji poštuju prirodu, poštuju ljude i jednostavno smo osećali potrebu da i mi damo svoj skroman doprinos”, kaže Dragoljub Matić, predsednik Udruženja pčelara “Pčela” iz Subotice.

“Mi inače učestvujemo u raznim humanitarnim akcijama i uvek se pridružimo takvim akcijama. Ovo je zaista jedna tragedija i ovo je naš jedan mali, zaista mali, doprinos”, dodaje on.

“Kad je teško, Subotičani pokažu humani karakter”: Pčelari prodaju med za pomoć ugroženom stanovništvu Sirije i Turske 3
Foto: J. Patarčić/Danas

Da ovakve akcije, bez obriza na veličinu, mnogo znače, smatra stručni saradnik Crvenog krsta Subotice Miodrag Varo, koji kaže da nema te akcije dobrovoljnog davanja krvi koju subotički pčelari nisu pomogli “medenim doručkom”, a da su današnjom samo potvrdili svoju humanost.

“Sva prikupljenja sredstva od prodaje njihovih proizvoda biće uplaćena za saniranje posledica zemljotresa u Turskoj i Siriji. Odabrali su nas za partnere u ovoj akciji zbog dugo godina saradnje, zbog poverenja i namenskog računa koji je Crveni krst Srbije otvorio već dan-dva nakon samih dešavanja u Turskoj i Siriji i sva sredstva koja budu uplaćena će preko računa biti u odnosu 60-40, znači 60 odsto ka Turskoj, a 40 odsto ka Siriji upućena”, objašnjava Varo.

Iako gradska organizacija trenutno ne prikuplja garderobu, konzerviranu hranu ni higijenska sredstva za stanovništvo pogođeno zemljotresom, poput onih u Beogradu i Nišu, Crveni krst Subotice je odlučio da se oduži soldarnim građanim toplim čajem i rečju.

“To je najmanje što možemo da uradimo, s obzirom na to da Subotičani zaista, ovako kad je teško, imaju humani karakter, imaju svoju dobru stranu i ne libe se da je pokažu”, zaključuje Varo.

“Kad je teško, Subotičani pokažu humani karakter”: Pčelari prodaju med za pomoć ugroženom stanovništvu Sirije i Turske 4
Foto: J. Patarčić/Danas

Subotički pčelari će i u utorak, od 12 do 17 časova, prodavati med na Gradskom trgu, te su svi koji žele da kupovinom ovog pčelinjeg proizvoda pomognu ugroženom stanovništvu Sirije i Turske više nego dobrodošli.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari