Da li znate šta su "zajednički frižideri" i gde ih možete pronaći? 1Foto: Zajednički frižider/Instagram

Ekološka i humanitarna organizacija „Zajednički frižider“ pre nekoliko dana postavila je još jedan takav frižider u Zemunu.

On se nalazi ispred Crvenog krsta Zemun, na adresi Gradski park 2, na ulazu u Zemunski park.

To je drugi frižider po redu koji je ova organizacija postavila u Beogradu, a prvi se nalazi na Dorćolu.

„Videvši značaj prvog frižidera koji je pružio hiljade obroka za najugroženije građane tokom prethodne godine, uzbuđeni smo da nastavimo sa širenjem projekta i da dostignemo cilj da se „Zajednički frižider“ nalazi u svakoj opštini u Beogradu“, poručile su devojke iz ove organizacije.

Ovu organizaciju su pokrenule i čine tri devojke Tamara Stojković, Sara Trajković Ristić i Emilija Bojić, uz volontere i saradnike.

One su za Danas.rs rekle da je zajednički frižider postavljen sa idejom da se pozitivno utiče na okolinu smanjenjem otpada od hrane iz domaćinstava i prehrambenog sistema, ali istovremeno da se pomogne sugrađanima koji učestalo (ili privremeno) nemaju pristup potrebnoj količini hrane.

„Otvoren je svakoga dana i svi kojima je potrebna hrana je mogu uzeti bez ikakvih potvrda o svom socio-ekonomskom statusu, u količni koja im je potrebna. Građani su takođe slobodni da dođu i ostave svoje donacije hermetički zatvorene i fabrički upakovane hrane i svežeg voća i povrća“, navele su one.

Ono što ih je podstako da pokrenu ovaj projekat, kako su objasnile, jesu iznenađujući podaci o negativnom uticaju otpada iz prehrambene i tekstilne industrije na klimatsku krizu sa jedne strane, a sa druge broj ljudi koji gladuje.

„Objedinile smo se oko ideje regulacije ovog otpada i pored ekološkog dodale i humanitarni aspekt ovom projektu, tako što ćemo hranu koja bi inače završila na otpadu preusmeriti socijalno ugroženim grupama. Celokupno stanovništvo koje je pogođeno gladovanjem moglo bi da se prehani sa manje od jedne četvrtine hrane koja se baci u Evropi i SAD-u. Naš prehrambeni sistem koristi trećinu naših prirodnih resursa, što bi bilo u redu da se ta hrana zapravo i pojede. Kada bacimo hranu, bacili smo delić šume, reke, zemlje… A hrana koja je završila na otpadu potom narušava kvalitet zemljišta i ispušta gasove sa efektom staklene bašte“, istakle su one.

Kako su nam ispričale, naišle su na pozitivan odgovor zajednice na ovu akciju, kako na društvenim mrežama, tako i na ulici.

„U početku smo se brinuli da li će informacija o frižideru stići do najugroženijih, ali se ispostavilo da su potrebe mnogo veće i broj korisnika konstantno raste. Ono što nas je najviše ispunilo jesu reakcije, naročito onih koji su došli po hranu. I dalje se sećamo upoznavanja sa prvim korisnikom frižidera koje nas je preplavilo emocijama i jasno pokazalo smisao svega što radimo“, kazale su one.

One su objasnile da se ispostavilo se da je najbolji pristup povezati svaki frižider sa jednom ispostavom društveno odgovorne organizacije, kao što su slučajevi sa organizacjima „Živimo zajedno“ i „Crvenog krsta Zemun“.

„Ispomoć u održavanju frižidera od strane uprave, volontera, pa čak i korisnika ima pozitivan uticaj na stvaranje zajednice oko frižidera. Jako nam je drago da smo uspele da dokažemo da je moguće računati na solidarnost zajednice“, naglasile su.

Ipak, kako su dodale, u akciji nisu same. Dopune hrane od strane „Banke hrane Beograd“ takođe služe kao osiguranje da će frižider biti što češće pun, rekle su one.

Što se tiče same svesti građana o postojanju i funkciji takvih frižidera, one ističu da je svest o tome na prvoj lokaciji je na zavidnom nivou.

„Imamo dosta poseta, kako donatora tako i korisnika. Frižider u Zemunu je još uvek mlad, postavljen je tokom prethodne nedelje. Za sada nailazimo na lep odgovor i intresovanje sugrađana da saznaju šta predstavlja taj frižider u parku“, rekla su devojke iz ove organizacije.

Trenutno, kako su nam rekle, rade na postavljanju još tri frižidera u saradnji sa partnerima iz „Banke hrane Beograd“.

„Želimo da pokrijemo što veću teritoriju kako bi frižideri bilo dostupniji većem broju korisnika i donatora. Preporučujemo našim sugrađanima da prate našu stranicu na Instagramu, gde mogu pronaći najnovije vesti vezane za rast mreže frižidera“, navele su one.

Trenutni fokus im je na to da postave i prošire što stabilniju mrežu „Zajedničkih frižidera“.

„Nadamo se da će biti prilike da i drugim projektima pozitivno utičemo na klimu i zajednicu, a nešto čime bismo volele da se bavimo u budućnosti je smanjivanje štetnog uticaja brze mode i tekstilne industrije na klimu, ali i edukacija najmlađih o ovim temama“, nagovestile su one.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari