sat, pomeranje sata, letnje i zimsko računanje vremenaFoto: Shutterstock/New Africa

Jutros u 4.06 sati počelo je proleće, a uskoro prelazimo i na letnje računanje vremena.

Ove godine, letnje računanje vremena trajaće od 31. marta do 27. oktobra.

To znači da ćemo u noći između 30. i 31. marta pomeriti kazaljke na časovnicima sa 2 na 3 sata.

Te noći će se spavati kraće, ali će naredni dan biti duži.

Zašto je sporno letnje računanje vremena?

Do 27. marta 1983. godine nije se pomerao sat u našoj zemlji, a tog dana je, u skladu s odlukom Evropske unije uvedeno i letnje računanje vremena.

Međutim, mnoge države su ukinule ovu praksu, a i dalje postoje sporenja da li treba pomerati sat dvaput godišnje ili uvesti samo zimsko računanje.

Jedan od razloga koji se najčešće navodi kao motiv za napuštanje letnjeg računanja jesu naučna istraživanja o uticaju pomeranja sata na zdravlje ljudi, koja se sve češće sprovode u svetu, a uglavnom pokazuju negativne posledice te prakse.

Istraživanje iz 2016. godine u kojem je ispitana povezanost između pomeranja na letnje računanje vremena i saobraćajnih nezgoda pokazuje da je od 2002. do 2011. godine prelazak na letnje računanje vremena izazvao preko 30 smrtnih slučajeva, uz materijalnu štetu od 275 miliona dolara godišnje.

Saglasnost o predlogu Evropske komisije da se ukine sezonsko pomeranje sata poslednje nedelje u martu, odnosno u oktobru, još nije postignuta. Predlog je 2019. godine podržao Evropski parlament, a države članice dobile su rok do aprila 2020. godine da se izjasne da li će koristiti letnje ili zimsko računanje vremena.

Do konačne odluke nikada nije došlo, jer je u martu 2020. godine proglašena pandemija korona virusa, u većini država Evrope uvedene su stroge epidemiloške mere, a izjašnjavanje o ovom pitanju nije nametnuto kao jedan od prioriteta.

Letnje računanje vremena ukinuto je u ovim zeljama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari