"Kada vidite ovako nešto imate milion pitanja i malo odgovora": U okolini Novog Sada pas ubijen na svirep način 1Foto: Pixabay/birgl

Beživotno telo psa pronađeno je u kanalu kod Rumenke, a na osnovu fotografija koje je objavilo Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad – SPANS, vidi se da je pas ubijen na svirep način.

Kako je saopštio SPANS, policija je obavila uviđaj, a tužilac je okarakterisao delo iz člana 269 Krivičnog zakonika, koji se odnosi na ubijanje i zlostavljanje životinja. U pitanju je štene, staro od šest do sedam meseci.

„Obavestili smo i Zoohigijenu koja je odnela telo. Veterinarska inspekcija je obaveštena. Dalje je sve na institucijama. Mi smo uradili sve što smo mogli. Čip nije imao. Molimo sve, ako prepoznaju psa i znaju nešto o njemu da nam se jave“, navodi se u objavi SPANS-a, u kojoj su postavljene i uznemirujuće fotografije.

Oni pitaju ko je ovo u stanju da uradi?

„Kada vidite ovako nešto imate milion pitanja i malo odgovora. Zabolela nas je i ogrlica oko njegovog vrata. Ogrlica tanka, šteneća, verovatno njegova prva, ali i poslednja. Da li su mu ovo uradili ljudi kojima je verovao, jer je mislio da je i on njihov koliko su oni bili njegovi ili je ovo zlodelo nasumičnog ubice kome je potpao pod ruke? Voleli bismo da svi kao društvo dobijemo odgovore i da počinilac bude kažnjen. Za ovo u našem zakonu nema adekvatne kazne, ali željni smo pravde“, poručuju aktivisti.

Poručuju da ovoj nedužnoj bebi više niko ne može da pomogne i da je mala uteha to što su uradili sve što je bilo u njihovoj moći, da nije samo nestao u hladnoj vodi kao da nikada nije ni postojao.

„Krivično delo ubistvo i zlostavljanje životinja prijavljuje se policiji i veterinarskoj inspekciji. Pozovite se na član 269 Krivičnog zakonika, jer je dužnost svakog građana da prijavi zločin. Žrtvama dugujemo makar toliko“, zaključuju oni.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari