"Tužilaštvo kaže da nema elemenata krivičnog dela, nisu pretili da će da me ubiju": Marija Vasić nakon ispisanih grafita protiv nje u Novom Sadu 1Foto: Privatna arhiva

Profesorki sociologije i potpredsednici Saveza antifašista Vojvodine Mariji Vasić na fasadi zgrade u njenom komšiluku u Novom Sadu ispisali su preteće grafite. Kako kaže za Danas, slučaj je prijavila policiji, ali tužilaštvo smatra da nema elemenata krivičnog dela.

On je danas na društvenim mrežama podelila fotografije na kojima se vide dva zida iste zgrade, gde je sa jedne strane sprejom ispisano „Ni 15 hiljada mrtve dece dovoljno nije, da se Vasić Marija ušima pokrije!!!“, „Marija jel legla plata?“.

Na drugom zidu pisalo je „Zbog mrtve dece u Gazi nije digla vrisku ‘antifašistkinja’ na Mosadovom platnom spisku!“ i opet „Marija jel legla plata?“

– Bila sam druga smena u školi kada mi je stigla poruka od prijatelja gde mi kaže da me „razvlače po grafitima“ na Limanu. Ostala sam zatečena. Uskoro mi je poslao fotografiju tog prvog grafita na uglu Jiričekove i Fruškogorske ulice. Nije prošlo mnogo, stiže mi poruka od prijateljice i fotografija grafita na drugom ćošku. Međutim, dok sam stigla sa posla, neko je oko šest sati sve prekrečio i poruka više nije bilo – rekla je Vasić.

Otišla je u policiju, prijavila pretnje i pokazala fotografije. Grafiti su kako kaže, ispisani na mestu gde svaki dan stoji i čeka autobus, što znači da autor vrlo dobro zna kuda se kreće.

– Kada je policajac tužiocu izdiktirao sadržaj grafita on je odlučio da nema elemenata krivičnog dela, a kako su mi rekli tu nema ni kamera koje bi eventualno mogle da snime onoga ko je to uradio. Iz tužilaštva su mi saopštili da to nije pretnja, nisu valjda napisali da hoće da me ubiju. Iako sam im rekla da se grafit nalazi u blizini moje kuće i da imam dvoje dece. Jedino što mi ostaje je da podnesem privratnu tužbu protiv N. N. lica – kazala je Vasić.

Ističe, da je simptomatično što se sve dešava u januaru kada se bavi holokaustom i antisemitizmom, kao pre par dana kada je držala javni čas pod nazivom „Tragom stradanja novosadske racije“.

Objašnjava i da se ne oseća uplašeno, ali da nije prijatno videti svoje ime na zidu sa tako pogrdim sadržajem.

"Tužilaštvo kaže da nema elemenata krivičnog dela, nisu pretili da će da me ubiju": Marija Vasić nakon ispisanih grafita protiv nje u Novom Sadu 2
Foto: Privatna arhiva

– Ne mogu da shvatim da baš neko na ovakav način izvrće moje stavove i moj rad. Zbog rata u Palestini i Izraelu određene grupacije tumače moj rad na kulturi sećanja i očigledno me targetiraju, a aktivna sam i u političkom životu Novog Sada. Politička situacija je konfuzna, bez pravog orjentira i deluje neobećavajuće, ali mislim da će bitka za Novi Sad biti ozbiljna, možda i presudna i smatram da ovo ima sve veze i sa tim. Počelo je tragetiranje, počela je kampanja – dodala je ona.

Duško Radosavljević, predsednik Saveza antifašista Vojvodine kaže da svaki pojedinac ima pravo na svoj politički stav, a njegovo neuvažavanje bez obrzira koliko se sa njim ne slazemo je fašizam.

– Ljudima ne samo da se zabranjuje da pričaju nego se ovakvim natpisima, porukama i izjavama crta meta i poziva na svojevrsni javni linč. U ovo slučaju to je još gore jer je to javna osoba koja je svojim dosadašnjim angažmanom uvek bila na strani žrtava i osoba koja je edukovala mnoge mlade generacije da se bore za ljudska prava i čuvala im pamćenje na najstrašnije događaje kao što je Novosadska racija – rekao je Radosavljević.

On Mariju Vasić opisuje kao ličnost koja ima hrabre, dosledne i prepoznatljive stavove.

– Onemogućiti Mariji Vasić da svoje stavove iznosi javno, znači potpirivati fašizam kog u Srbiji ima sve više i sve je jači. Njega sprovode određene snage koje su, gle čuda, povezane sa režimom i koje na nama isprobavaju svoju snagu. Kada puzajući fašizam prelazi u organizovanu državu i ideologiju jeste i onaj momenat kada institucije prestanu da rade svoj posao – dodao je Radosavljević.

Zaustaviti targetiranje profesorice Marije Vasić

Zajedno za Novi Sad najoštrije osuđuje grafite mržnje i targetiranja upućene njihovoj kopredsednici Mariji Vasić.

„Neko svesno i vrlo maliciozno izvrće Marijine stavove. Poruke koje su ispisane na tim grafitima su zlonamerne neistine koje vređaju ugled i čast naše kopredsednice“, saopštili su iz ove stranke.

Marijin rad i njena predanost tome da se u Novom Sadu izgradi jedno bolje, daleko humanije, društvo, kao i tome da se neguje kultura sećanja na ovim prostorima, da se upravo ovakva targetiranja iz prošlosti ne zaborave, očigledno upadaju u oči raznim pojedincima i duštveno – političkim grupama koje seju ovakva semena mržnje, dodaju dalje.

Od policije i tužilaštva zahtevaju da ovaj put zaista odrade svoj posao i odreaguju preventivno, a da ne guraju pod tepih i ne čekaju da ovaj problem eskalira.

„Podsećamo da ovo nije prvi put da se direktno napada i gazi po ugledu predstavnika našeg odbora. Na meti su se pre Marije nalazili i kopredsednik Radivoje Jovović, politički sektretar Mladen Cvijetić, kao i predsednik omladine našeg odbora Srđan Đurić“, rekli su iz Zajedno.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari