Analiza APV: U Novom Sadu desila se velika izborna krađa, najgore je bilo u Bukovcu, Kaću, delovima Limana i Novog naselja 1Foto: A. L./Danas

Akcija progresivne Vojvodine je, nakon analize decembarskih izbora u Novom Sadu, zaključila da se na pojedinim biračkim mestima dogodila „drastična izborna krađa“.

Kako APV piše u saopštenju, najdrastičniji primeri navodne krađe su u Bukovcu, na Limanu 1, na izbornim mestima u Bistrici, kao i u Kaću.

„U Bukovcu (biračka mesta 160 i 161) za 20 meseci, od izbora 2022. godine do izbora 2023. godine, broj birača je porastao za 359, ili za 10,5 odsto. Uvidom u birački spisak ustanovljavamo pravu razmeru kriminala. Naime, pojavljuju se 182 birača s prezimenima koja nikad nisu postojala u Bukovcu. Da stvar bude još gora, sva prezimena pojavljuju se sa samo jednim upisanim biračem! Bukovac je pored MZ ‘Jugovićevo’ i MZ ‘Liman’ jedini deo grada gde SNS beleži rast. Imamo saznanja da je jedno javno preduzeće nudilo besplatne usluge za domaćinstva koja upišu birače na svojoj adresi“, piše u saopštenju ove stranke.

APV dodaje da je na biračkim mestima 134, 135 i 136 na Limanu od izbora 2022. godine do prošlih izbora broj glasača porastao za 660, odnosno za čak 25,7 odsto.

„To naselje je odavno urbanistički završen deo grada, nema novih građevina za stanovanje. Na ovoj teritoriji se nalaze objekti univerziteta, studentski domovi i slično. Ovde SNS beleži rast za 28 glasova, ali je i pored toga doživeo katastrofalni poraz“, ističe APV.

„To je samo po sebi nemoguće poznajući strukturu tih biračkih mesta. Na prva tri biračka mesta SNS beleži rast za 244 glasa, dok na ostala tri beleži pad za 347 glasova. Naravno da nije moguće da je jedno selo toliko izborno podeljeno. Detaljnim uvidom u birački spisak otkrivamo stvarnu razmeru prevare. Naime, sa prva tri biračka mesta za 20 meseci ispisano je preko 450 birača, a novoupisano više od hiljadu birača, što čini preko 20 odsto izmene biračkog tela. Da stvar bude još gora, samo 20 dana posle izbora broj birača na ova tri mesta se smanjio za 501“, objašnjava APV.

Oni u saopštenju ističu i da se na spisku novoupisanih nalaze i imena više pomoćnika direktora javnih preduzeća, zaposlenih u javnim preduzećima i članova njihovih porodica, kao i ostalih lica povezanih sa javnim sektorom.

„Sumnjajući ko stoji iza svega ovoga i šta je stvarni motiv seljenja birača iz drugih delova grada u Kać dolazimo do zaključka da u ‘nedostatku’ birača iz drugih opština počinje unutrašnji rat moćnika u okviru SNS-a. Ali i pored tog izbornog inženjeringa SNS i sateliti u Kaću beleže pad za 103 glasa, a opozicija rast za 274 glasa“, ističe APV.

Ova stranka, kao članica koalicije „Srbija protiv nasilja“ upozorava da je promena adrese stanovanja, bez saglasnosti vlasnika, kao i lažno prijavljivanje adrese, krivično delo.

Apeluju i na svoje koalicione kolege da se više pozabave ovom temom, strahujući da će se u Novom Sadu „desiti izbori slični onim u Beogradu“.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari