Zoran Ivošević za Danas: Nakon odluke Ustavnog suda, SPN ima mogućnost žalbe pred Evropskim sudom u Strazburu 1Foto: Medija centar

„Ne verujem da će Ustavni sud doneti odluku o poništavanju izbora u Beogradu, odnosno odluku kakvu bi trebalo da donese zbog ogromnih nepravilnosti na decembarskim izborima. I ne treba da čudi što taj sud kolokvijano nosi naziv ‘zaustavni’ sud, jer prečesto okleva u donošenju odluka i što nosi naziv ‘zauzdani’ sud jer je pod uticajem političkih vlasti, a pre svega SNS. Međutim, Ustavni sud nije poslednja instanca, jer nakon njihove odluke sledi žalba Srbije protiv nasilja Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu“, kaže za Danas Zoran Ivošević, nekadašnji sudija Ustavnog suda.

Sud u Starzburu je sud Saveta Evrope, a mi smo, kako objašnjava Ivošević, članica te organizacije. Dodaje da su predstavnici Saveta Evrope bili svedoci brojnih nepravilnosti na našim decembarskim izborima.

„U slučaju da Ustavni sud ne usvoji zahteve Srbije protiv nasilja, biće iscrpljene sve mogućnosti pred nacionalnim sudovima i time se otvara mogućnost žalbe pred sudom u Strazburu“, navodi Ivošević.

Na pitanje može li Ustavni sud, po već ustaljenom običaju da odugovlači sa donošenjem odluke na zahtev SPN-a, sagovornik Danasa kaže da to ne bi bilo ništa novo.

„Razumnog roka za donošenje odluke nema, jer nije propisan u zakonu i sve zavisi od težine problema. A ovi problemi nisu jednostavni, ni laki. Mislim da bi dva meseca bilo dovoljno vremena da se revidira birački spisak i da se otklone nepravilnosti“, kaže Ivošević.

Prema njegovim rečima logično bi bilo da Ustavni sud usvoji zahteve Srbije protiv nasilja, jer povrede u postupcima sprovođenja izbora su bile vrlo drastične. A to je na neki način potvrdila i Evropa.

„Usvajanje takvih zahteva pred Ustavnim sudom je neohodnost svake države koja vodi računa o Ustavu i izbornim zakonima. A tu je bilo mnogo problema, uvoz birača, probemi sa biračkim spiskom i mnogo toga drugog i ti problemi se, ukoliko Ustavni sud prihvati zahtev SNP, ne mogu otkloniti u roku koji predviđa Ustavni sud. U tom zakonu piše da se ponovljeni izbori moraju održati u roku od 10 dana od dostavljana odluke Ustavnog suda nadležnom izbornom organu. Teško da se u tom roku mogu otkloniti npravilnosti u biračkom spisku u kome ima mrtvih ljudi, i onih koji ne mogu da glasaju na lokalnim izborima, jer žive u nekim drugim mestima, ili čak i drugim zemljama. Zato je vrlo problematično kako će to dalje da teče“, navodi Ivošević.

Dodaje da u ovako komplikovanoj situaciji Uastavni sud mora da se snađe. Jedna od mogućnosti je da kada donese prvostepenu odluku da je usmeno saopšti, a da je dostavi, tek onda kada prođe razuman rok da se te negativnosti isprave, kako se ne bi ponovile na sledećim izborima.

„Ako birački spisak ostane isti kao što je bio onda će naravno moći da glasaju svi koji su iz tog biračkog spiska i ranije glasali i pored kontrole. Tek nakon što nepravilnosti budu ispravljene Ustavni sud bi trebalo da dostavi drugostepenu odluku. Mislim da će rokovi za sprovođenje odluke biti veći problem od same odluke. Jer ako se ništa ne promeni onda će ponovljeni izbori biti održani pod istim, neprimerenim uslovima za jednu demokratsku državu“, zaključuje Ivošević i ponavlja da bi rok za sprovođenje odluke o ponovljenim izborima trebalo da teče tek kad se otklone sve nepravilnosti na prošlim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari