"Ponovljenim izborima oni priznaju da su krali": Opozicija o "probnim balonima" Vladimira Đukanovića 1Foto: Beta/Branislav Božić

Vladimir Đukanović, član predsedništva Srpske napredne stranke, rekao je za Insajder da će se, ukoliko se ne formira većina u Beogradu, ići na nove, a ne na ponovljene izbore.

Opozicija, međutim, poručuje da to ne prihvata i poručuje da je namera vlasti da pod izgovorom nepostojanja većine prikrije sve svoje manipulacije i sistemsku krađu izbora koja se dogodila na decembarskim izborima.

Na pitanje koja je razlika između novih i ponovljenih izbora, sagovornici Danasa iz redova opozicije odgovaraju da je razlika ogromna.

Objašnjavaju da ukoliko se ide na nove izbore, kako želi SNS, onda bi se u javnosti stvorio privid da je sa decembarskim izborima sve bilo u redu, ali da eto naprednjaci nisu uspeli da se dogovore oko formiranja većine u beogradskoj skupštini sa Branimirom Nestorovićem.

Ukoliko bi se, međutim, išlo na ponovljene izbore, na čemu insistira opozicija, potvrdilo bi se da su nedavno održani izbori bili neregularni i da vlast priznaje da je pokrala izbore.

Oni to, kako navode sagovornici Danasa, ne žele ni jednog trenutka da priznaju ni domaćoj, ali ni svetskoj javnosti i zato kroz izjave Đukanovića proturaju probne balone o raspisivanju novih izbora.

Vlast nakon krađe izbora ne sme da ide dotle da kupuje odbornike

Osim toga, kako tvrdi za Danas Vojislav Mihailović, lider POKS-a, vlast ne sme da ide tako daleko da pored izborne krađe posle koje nisu uspeli da obezbede većinu, kupuje odbornike u Beogradu da bi većinu obezbedili.

To bi, kako kaže, izazvalo još veću pobunu naroda na ulicama.

„Zbog toga im se više isplati da se organizuju novi izbori, nego ponovljeni. Ponovljenim izborima oni priznaju da su krali, a novi su zbog toga što nema dovoljno odbornika da izglasa predsednika gradskog parlamenta“, navodi MIhailović.

Dodaje da, kako god, izbora će biti, ali ne bilo kakvih, nego izbora bez krađe, a tada oni gube vlast i sve svoje privilegije, a neki i slobodu.

Zoran Lutovac, lider Demokratske stranke, ocenjuje za Danas da je razlika između novih i ponovljenih izbora velika.

„Razlika je suštinski bitna ako se izbori ponavljaju zbog sistematske krađe, ili zbog toga što nema potrebne većine u Skupštini. Jer sistematske i masovne krađe je bilo na svim nivoima“, navodi lider DS.

Prema njegovim rečima, zato je potrebno raspisati nove izbore na svim nivoima, a počinioce kazniti.

Dodaje i da je potrebno raspisati slobodne i poštene izbore, a ne lažne izbore na kojima se utvrđuje efikasnost SNS mašinerije za krađu izbora, umesto izborne volje građana.

Izlazna strategija naprednjaka u novim izborima

„Doslovno cela Evropa i svaki građanin Srbije znaju da su izbori bili neregularni, pogotovo kad je reč o Beogradu gde SNS i SPS ni uz krađu nemaju većinu. Svakog dana imamo sve više dokaza o licima sa fiktivnim prebivalištima i sve su jasnije razmere izbornog inženjeringa kojim se prekraja izborna volja građana. Iz tog razloga mi insistiramo da novi izbori u Beogradu budu posledica poništavanja nelegitimnog i nelegalnog izbornog procesa, a ne bilo čije milosti“, navodi za Danas Pavle Grbović, lider Pokreta slobodnih građana..

Grbović smatra da je jasno da će režim na svaki način pokušati da prikrije i ne prizna svoje manipulacije i da izlaz pronađe u održavanju novih izbora pod izgovorom nepostojanja većine kako bi i u narednom ciklusu mogli na isti način da manipulišu.

„To za nas nije prihvatljivo i nastavićemo da kroz borbu na tri fronta – kroz institucije, na međunarodnom planu i vaninstitucionalno, da se borimo za to da se pre bilo kakvih izbora urede birački spiskovi i izborni uslovi dovedu na pristojan nivo kako bi izbori bili ono što treba da budu – način prevazilaženja, a ne uvod u još veću krizu“, ocenjuje sagovornik Danasa..

Nestorović ne ulazi u koaliciju sa SNS, samo zato što to Vučić želi

Dragomir Anđelković, politički analitičar, konstatuje u razgovoru za Danas da je SNS uhvaćen u najvećoj izbornoj krađi od kada je Vučić sa svojom ekipom na vlasti.

Uvek su, kako kaže, zloupotrebljavali izborni proces, ali ovaj put su totalno namestili izbore.

„Da to ne bi priznali u okolnostima kada je celom svetu kristalno jasno šta se desilo, spasonosni izlaz im otvara Nestorović. On ne ulazi u koaliciju sa SNS samo zato što Vučić procenjuje da mu je neophodna izlazna strategija sada, kada je uhvaćen sa obe ruke u tegli „biračkog džema, navodi Anđelković.

Dodaje da opozicija na to ne sme da pristane.

„Opozicija mora da insistira na ponavljanju izbora na svim nivoima, pod promenjenim uslovima koji garantuju fer uslove. Bez toga desiće se isto što i 17. decembra. Režim će ponoviti krađu samo veštije sprovedenu“, zaključuje sagovornik Danasa.

„Još jedan Đukanovićev probni balon“

Da podsetimo Vladimir Đukanović, član predsedništva SNS za Insajder televiziju rekao je da ako ne bude većine u Beogradu, ići će se na nove izbore, ne na ponovljene,ali i da bi bilo lepo da predstavnici opozicije pokažu neki dokaz da su izbori bili pokradeni i neregularni.

„Svi zapisnici od strane njihovih kontrolora potpisani. Svi su se složili da je bilo apsolutno sve u redu“, objasnio je Đukanović i istakao da se tenzija diže zato što su predstavnici opozicije svojim biračima davali nadrealna obećanja da će sigurno biti pobednici u Beogradu i na nivou Srbije.

Đukanović tvrdi da ljudi iz Republike Srpske imaju mogućnost da imaju prebivalište u Srbiji.

Nije ovo prvi put da naprednjaci kroz izjave Đukanovića puštaju probne balone, ne bi li videli reakciju opozicije, javnog mnjenja ,ali i reakcije iz sveta.

Tako je Đukanović nedavno poručio da vlast mora da ponudi dijalog opoziciji, da mnogo više čuje čak i one najekstremnije njene protivnike, da hrabro uđe u politički dijalog sa svim tim ljudima, da njeni funkcioneri mnogo više rade na terenu i da u debatama pobeđuju ozbiljnom argumentacijom, a ne vikom i drekom.

U autorskom tekstu u Politici napisao je i da su „predstavnici vlasti dužni da odgovaraju i na nejneprijatnija moguća pitanja novinara, čak i kada su takozvani novinari zapravo upućeni da pitaju nešto po zadatku od strane medijskog tajkuna koji vodi hajku protiv vlasti“.

Pitanje je samo misli li Đukanović stvarno sve što izgovori ili napiše, ili je njegov zadatak da prenese tuđe poruke. Biće da je ovo drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari