Sloboda i jednakost misija i u 21. veku: Kakav je položaj žena u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori 1Foto: Žene protiv nasilja/ Marija V.

Sa manje ili više razlike ovogodišnji međunarodni dan žene u regionu zatiče kao obespravljene u odnosu na muškarce. I to na svim životnim poljima

Srbija: Posao muški, plata ženska

Krajem februara jedna radnica kompanije Leoni kod Kraljeva onesvestila se na poslu i nekoliko dana kasnije preminula. Potom se još jedna radnica onesvestila, a njihove kolege su saglasne da je to posledica blago rečeno nehumanih uslova rada. Slično je u mnogim kolektivima, posebno stranih investitora koji praktikuju niskoprofitnu proizvodnju.

Otuda je jasni i parola i poziv „DOSTOJANSTVO. PLATA. ŽIVOT! MARŠ ZA RADNA PRAVA ŽENA I PLATU ZA ŽIVOT!“ feminističkih i drugih građanskih udruženja ženama Srbije da se na 8. marta okupe na Trgu Slavija i krenu u – Osmomartovski protrestni marš. „Radnice, sindikalke, službenice, profesorke, nastavnice, vaspitačice, bolničarke, doktorke, domaćice, majke i one koje to nisu, sestre, bake, negovateljice, učenice, studentkinje, aktivistkinje i mnoge druge“, a zahtevi su, kao i čitav vek ranije, prvo da se radno vreme ograniči na osam sati, uz dostojanstvene plate i uslove rada.

Takođe, da društvo osnaživanjem institucija i usluga socijalne i zdravstvene zaštite preuzme teret nege i brige, koji je dominantno ženski neplaćen rad, te da institucije adekvatno i blagovremeno rade na prevenciji i reagovanju u slučajevima rodno zasnovanog nasilja. Kako se u pozivu naglašava, „neoliberalna država žene vraća prvenstveno u ulogu majke, negovateljice i neplaćene kućne radnice, doprinosi sveukupnom ugnjetavanju i stigmatizaciji žena…“

S druge strane, Privredna komora Srbije proglasila je 2023. Godinom ženskog preduzetništva, no da jedna lasta ne čini proleće, jasno je iz činjenice da su, političkom voljom pretočenom u zakon, preduzetnice manje ravnopravne od drugih žena.

Sloboda i jednakost misija i u 21. veku: Kakav je položaj žena u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori 2
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Prema Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom preduzetnicama i drugim majkama koje nisu angažovane po ugovoru o radu država, suprotno drugim zakonima, ograničila porodiljsko bolovanje na godinu dana i ne plaća im tokom tog perioda doprinose na zarade.

Time im produžava radni staž potreban za penziju za onoliko godina koliko imaju dece! I napokon, neto zarada koju primaju za trećinu je niža od uobičajenog iznosa, koji je prosek plata isplaćenih u poslednjih 18 meseci. Ako ste preduzetnica u Srbiji ostaćete uskraćene i za novac i za staž. Iako je ova „anomalija“ uočena i pre usvajanja zakona, a potom priznata tokom primene, najavljena promena nikako da se desi jer će to državu, navodno, skupo koštati.

Žene su i inače podređene u svetu rada, jer su njihove zarade za 11 odsto manje u odnosu na „muške“, mada po zvaničnoj statistici „kaskaju“ samo 8,8 odsto. Podrazumeva se za isti posao, pri čemu su žene u proseku obrazovanije od svojih kolega, pa taj postotak valja povećati. U statističkoj varijanti, žene da bi dostigle isti godišnji prihod kao muškarci – moraju da rade bar 35 dana više.

No, slično trendovima u svetu i u Srbiji žene polako osvajaju neke profesije, ali po pravilu su to one iz kojih novac beži. Odavno su „preuzele“ trgovinu, zdravstvo, obrazovanje i kulturu, novinarstvo i slične oblasti gde se ne ostvaruje visok profit, a zarada su ispod proseka. Istraživanja pokazuju da je na menadžerskim pozicijama svega 32 odsto žena. Takođe, žene u Srbiji petinu vremena troše na neplaćene kućne poslove i taj rad, procenjen na više od devet milijardi evra godišnje, čini 21,5 odsto BDP-a, pokazalo je istraživanje Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost sprovedeno u saradnji sa UN žene.

Dalje, žene su nekoliko puta ređe vlasnice imanja, koja po tradiciji nasleđuju muški potomci, niža je stopa zaposlenosti, a viša nezaposlenosti. Paradoks je da su sve stručnije, s jeden strane, ali i da daleko „prednjače“ među nepismenima, prve su u redu za otpuštanje…

Istina, Srbija može da se pohvali podatkom da je među retkima koje imaju premijerku, a po učešću žena u zakonodavnoj vlasti među evropskim državama zauzima 14. mesto, navedeno je u najnovijem Izveštaju poverenice Brankice Janković. Tokom 2021, na koju je izveštaj odnosi, najviše pritužbi zbog diskriminacije podneto je na osnovu zdravstvenog stanja (113), pa pola (99), a visoko se kotiraju bračni i porodični status (53). Ne treba zaboraviti i da su kao najbrojnija osetljiva grupa, žene višestruko ugrožene, uz polnu, tu su starosna i etnička diskriminacija.

I, naravno, mnogo su izloženije svakom vidu nasilja u kući i van nje, pa Srbija već hrli ka novom rekordu u femicidu, pošto je za prva dva meseca ubijeno osam žena, među kojima i dvogodišnja devojčica.

BiH: Fašizam i patrijarhat ponovo na sceni

„Suprugu udavio kablom od kuhala za vodu“ jedan je od naslova objavljenih na portalima širom Bosne i Hercegovine oktobra prošle godine. Svirepo ubistvo mlade žene bilo je povod za proteste sa kojih je glasno poručeno da slučajevi ubistava žena i djevojaka nisu porodična tragedija, već ubistvo. Prema nezvaničnim i nepotpunim podacima, od 2017. u BiH je ubijeno više od 60 žena.

Za one koje su trpjele torturu u tišini, podataka nema.

Počiniocima se izriču uslovne kazne, djelimično ili potpuno uslovne zatvorska kazna, čak i u slučajevima ponovljenog djela. A problem nasilja u porodici nije jedini problem sa kojim se žene u BiH suočavaju. One su svakodnevno izložene raznim oblicima nasilja (i) izvan kuće, diskriminaciji, omalovažavanju, vrijeđanju. Često su u podređenom položaju, a jednakopravnost nije opcija.

Denija Hidić iz Inicijative Građanke za ustavne promjene kaže da žene u BiH i svijetu prije 150 godina nisu imale pristup obrazovanju, radu, napretku u karijeri, pokretanju biznisa, posjedovanju nekretnina, a o njihovom životu odlučivali su očevi ili muževi.

„Tek onda kada su se žene počele svjesno, masovno i djelotvorno organizovati radi poboljšanja svog položaja, počinje istorija o promjeni podređenog položaja žena. Ali, niti jedan sistem koji je kreiran u prošlim i u današnjem društvu ženama nije dao potpunu ravnopravnost. Čak i u sistemima, gdje su se žene masovno zapošljavale, to je bilo u oblasti slabije plaćenih profesija“, ističe Hidić.

Dodaje da su i žene u BiH prošle jako sličnu historiju, da bi došle do 2022. – godine kada retradicionalizacija, fašizam, nacionalizam i patrijarhat osvaja teritorije BiH: „Retoriku vode lideri, a glavno sredstvo mjerenja radikalizma ideologije koju zastupa jeste količina ograničavanja sloboda i prava žena, upozorava Hidićeva i dodaje da su mnoge žene na marginama društva, ne odlučuju o važnim ekonomskim i političkim pitanjima, ne sudjeluju u važnim odlukama o sadašnjosti i budućnosti naše zemlje, ne pregovaraju o ustavnim promjenama ili reformskoj agendi.“

Kako napominje, žene nisu učestvovale u kreiranju Ustava BiH, nisu prepoznate kao ustavna kategorija, nisu uključene u pregovaračke procese poslijeratne obnove države, mirovnim procesima, a ni procesima integracije BiH u EU.

„Uspostava ravnopravnosti spolova jedan je od ključnih ciljeva i prioriteta savremenog društva. Ravnopravnost spolova znači jednaku vidljivost, osnaživanje i učešće oba spola u svim sferama javnog i privatnog života i ima za cilj promoviranje punog učešća žena i muškaraca u društvu. Poražavajuće je zapravo da u Ustavu žene nisu vidljive, njih – kao takvih, u Ustavu nema“, naglašava Hidić i upozorava da je stopa nezaposlenosti žena alarmantno visoka, te da su žene na marginama višestruko diskriminisane.

Slučajevi mobinga i seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu se gotovo uvijek odnose na žene: „Vijesti o ženama koje zbog trudnoće ostaju bez stalnog zaposlenja su svakodnevnica. Žene u BiH na podršku u ostvarivanju porodiljskih prava ne trebaju računati, jer ona ovisi o retrogradnim politikama entiteta ili kantona prebivališta. Ulazak u treću dob predstavlja utemeljeni strah, jer je ostvarivanje prava na penziju i sigurnu starost jednako dobitku na lotu. Svaka treća djevojčica, djevojka ili žena, u toku svog života iskusi neki oblik nasilja, a ratna prošlost u kojem je silovanje korišteno kao ‘oružje rata’ i danas pokazuje svu količinu straha i trauma koje se kao virus šire na nove generacije. Žene u političkom i javnom životu doprinose samo na simboličan način.“

Hrvatska: Korak napred, ali nedovoljan

O tome kakav je položaj žena u Hrvatskoj najmjerodavnija je sugovornica pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja LJubičić koja kaže da je hrvatsko društvo po pitanjima osvještavanja rodne (ne)ravnopravnosti, ali i unapređenja zakonodavnog okvira u tom području – napredovalo. No odmah i upozorava kako je društvena promjena uvijek sporija od brzine života pojedinaca.

„Usprkos mnogobrojnim neupitnim pozitivnim promjenama posljednjih 20-ak godina svakodnevne rodno utemeljene nepravde prema pojedincima/kama ili skupinama još uvijek su značajno prisutne. Dostupni podaci i svakodnevni realitet ukazuju da u Hrvatskoj žene i muškarci, nažalost, nemaju jednaka prava i mogućnosti u svim područjima života. Široko je prisutna rodna diskriminacija uz učestalost pojave rodno utemeljenog nasilja, te postojanje brojnih stereotipa i predrasuda. Statistika ukazuje da smo već niz godina, uključujući i prošlu, suočeni s najvećim brojem pritužbi žena na diskriminatorno postupanje u svim područjima života, što čini konstantu od oko dvije trećine svih pritužbi te ukazuje na činjenicu da su žene i dalje društvena skupina koja je suočena s diskriminacijom temeljem spola, majčinstva i obiteljskog statusa u društvenoj, javnoj i privatnoj sferi. Žene pripadnice nacionalnih manjina, žene s invaliditetom, starije žene i žene iz ruralnih područja posebno su ugrožene i često višestruko diskriminirane“, pojašnjava LJubičić.

Govoreći o najeklatantnijim primjerima koji pokazuju da je neravnopravnosti žena još prisutna u društvu navela je da dominiraju problematike femicida, nejednakosti na tržištu rada, spolnog uznemiravanja, seksizama i diskriminatornog ponašanja u javnom prostoru, ali i problematika vezana uz položaj i prava migrantkinja, posebice u svjetlu sukoba u Ukrajini.

„Uz najveći broj slučajeva spolne diskriminacije temeljem pritužbi koje zaprimamo, a koje se i nadalje odnose na područje zapošljavanja i rada, značajan broj pritužbi odnosi se na različite oblike rodno utemeljenog nasilja. Nasilje u obitelji posljednjih godina skoro se prepolovilo zvanično, ali dodatno zabrinjavajuće jest da većinu nasilja prema ženama kontinuirano čine njihovi najbliži, supruzi, partneri ili bivši partneri, dok veliki broj žena smrtno strada upravo nakon što se odluči prekinuti nasilnički odnos. To upućuje i na zaključak da naš sustav borbe protiv nasilja prema ženama i u obitelji dugoročno odvraća žrtve nasilja od prijavljivanja lakših oblika nasilja dok situacija ne eskalira i prijeđe u sferu kaznenog zakonodavstva, a onda je nasilje više nemoguće trpjeti ili kriti jer su posljedice najčešće tragične“, upozorava pravobraniteljica i izražava ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije ubojstava žena: „Poražavajući je podatak da je lani život izgubilo 13 žena.“

„Kada je riječ o tome jesu li u obavljanju istih poslova žene i dalje potplaćene u odnosu na muškarce te je li žena i dalje manje na vodećim pozicijama, pravobraniteljica situaciju sažima konstatacijom da je neravnopravnost između žena i muškaraca još značajno prisutna i u području rada i zapošljavanja.

„Najviše pritužbi zaprimam u području rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti, što čini udio od 48,7 odsto. Žene i dalje čine većinu nezaposlenih, većinu u potplaćenim sektorima, većinu kao žrtve spolnog uznemiravanja na radnom mjestu, podzastupljene su na pozicijama poslovnog odlučivanja, nailaze na ‘stakleni strop’ i nemaju jednake mogućnosti za napredovanje. I dalje ne postoje odgovarajuće mjere koje bi na učinkovit način poticale participaciju žena na pozicijama ekonomskog odlučivanja te imaju niže plaće i mirovine“, kaže on.

Sloboda i jednakost misija i u 21. veku: Kakav je položaj žena u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori 3
Foto: Z. Miladinović/Danas

Iako se ukupni jaz u plaćama u pandemijskom razdoblju smanjio te u 2021. iznosio sedam odsto, pri čemu u nekim djelatnostima i dalje iznosi više od 20%. Tu je i jaz u mirovinama od 20,7 odsto, a majčinstvo i nadalje ostaje glavni izvor rodne diskriminacije žena na tržištu rada.

Crna Gora: Neophodne, a neželjene

Draga #Neželjena, tvoji roditelji više žele dječaka i zato nisi dobila priliku da budeš rođena. Oprosti im. Tvoja ožalošćena Crna Gora. Tog 17. novembra 2017. osvanuli su ružičasti plakati.

Posljednji pozdrav neimenovanoj djevojčici sa kikicama paralisao građane već od šest sati ujutro. Nije rođena, jer nije bila dječak.

Nekoliko mjeseci kasnije, nevladina organizacija Centar za ženska prava (CŽP) predala je Vladi peticiju sa više od 6.000 potpisa, kojima su građani Crne Gore tražili konkretne mjere u oblasti kulture, obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, kako bi se mijenjale patrijarhalne norme i stvaralo pravednije društvo, u kojem će žene i muškarci biti ravnopravni.

Pet godina kasnije, na kraju 2022, u publikaciji „Žene i muškarci u Crnoj Gori“ Uprave za statistiku (Monstat), konstatovano je da se „od kako se vodi statistika živorođenih i umrlih prema polu, rađa manje djevojčica nego dječaka“. „Tako i u 2021. godini, od ukupnog broja živorođenih 48,1 odsto su djevojčice i od ukupnog broja umrlih 46,6 procenata su žene“, predstavljeno je u publikaciji Monstata.

Trend neravnoteže između polova na rođenju primjetan je već dvije decenije, a razlog su i selektivni abortusi. „Žene u Crnoj Gori, posebno mlađe političarke, uveliko su izložene rastućem govoru mržnje i verbalnom zlostavljanju, dok preovlađujući patrijarhalni stavovi i nedostatak interesa političkih partija da se suoče sa ovim pitanjima predstavljaju realnu prepreku njihovom aktivnijem uključivanju u politiku“, piše u Izvještaju o napretku Crne Gore, koji je krajem oktobra predstavila Evropska komisija.

Ističe se da žene ostaju slabo zastupljene u političkim i ekonomskim procesima donošenja odluka: „Država nema dovoljno specijalizovanih servisa podrške za žene i djecu žrtve nasilja, niti su uspostavljeni krizni centri i jasni protokoli za postupanje sa žrtvama seksualnog nasilja i još uvijek nije usvojila novu strategiju za suzbijanje nasilja.“

Ekspertkinja za rodnu ravnopravnost i projektna koordinatorka u UNDP Crne Gore Marija Blagojević za Vijesti kaže da još živimo duboko ukorijenjen patrijarhat.

„To je ustanovljeni sistem koji počiva na ubjeđenju da je ovo muški svijet, da muškarcima pripada javna sfera, moć, donošenje odluka, a ženama kuća, podizanje djece i zavisnost od muških srodnika. Diskriminacija žena i rodna neravnopravnost nisu od juče i ne mogu se iskorijeniti preko noći, jer su posljedica brižljivo građenog sistema vrijednosti koji u temelju ima neravnomjernu raspodjelu resursa – vremena, moći i novca“, naglasila je Blagojević. Upozorila je da, prema podacima UNDP-a žene u Crnoj Gori u prosjeku provedu 10 godina života u neplaćenom kućnom radu: „Dalje, iako su obrazovaniji dio Crne Gore, žene čine 60 odsto nezaposlenih. Nedovoljno su zastupljene na mjestima odlučivanja, a kad se usude da kroče u sferu ‘rezervisanu’ za muškarce, postaju mete napada i otvorenog seksističkog govora mržnje. Manje od 10 odsto cjelokupne imovine u Crnoj Gori je u vlasništvu žena, što je možda i najupečatljivija zaostavština običajnog prava koje je formalno izumrlo, ali je suštinski tu da nam pokaže koliko je, ustvari, potrebno vremena da se izmijene postojeće društvene norme i obrasci, i pored našeg dobrog zakonodavnog okvira.“

Prema njenim riječima, možda je najčešći stereotip da su žene slabiji, nježniji, ljepši pol, da su „prirodno“ bolje u podizanju djece i brizi o domaćinstvu, rođene sa „prirodnim“ sposobnostima da čiste, kuvaju, peglaju: „Recimo, uvriježen je stav da žene loše voze ili da obožavaju da kupuju, pa se na račun toga prave šale i stereotipi lakše prenose. Za žene na mjestima odlučivanja često čujemo da su ledene kraljice, agresivne, histerične.“

Blagojević poručuje da Crna Gora treba da se ponosi znamenitim ženama koje su ravnopravno s muškarcima gradile ovu zemlju i u borbi za slobodu, ostavile neizbrisiv, a ipak zaboravljen trag: „Ovo je zemlja Jelene Vicković, Ksenije Petrović, Tringe Ivezaj, Stane Tomašević, Jelene Ćetković, Nadire Muminović, Maje Perfiljeve, Borke Pavićević i mnogih koje su utkale sebe u borbu za emancipaciju, bolje, pravednije društvo, i zahvaljujući kojima danas imamo prava. Ipak, glavni društveni narativ u susret Međunarodnom danu žena svodi se na trivijalne karakteristike ženskog identiteta: kozmetičke tretmane, popuste za kupovinu, romantične večere… To je, ustvari, primjer kako se na subverzivan način obesmišljava nasljeđe ženskog pokreta.“

Sloboda i jednakost misija i u 21. veku: Kakav je položaj žena u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori 4
Foto: Danas/Vojin Radovanović

Na taj način, ocjenjuje ona, žena u Crnoj Gori i regionu se i dalje vrednuje u odnosu na to koliku je žrtvu spremna da podnese za porodicu i društvo.: „NJena dostignuća su potpuno bezvrijedna ako se nije ‘ostvarila’ kao majka, a istinski prihvaćena postaju onda kada (pre)trpi nasilje zarad očuvanja porodice, kad se odrekne imanja u korist brata, ili kad rodi sina. Ovakav društveni kontekst ne samo da ne suzbija nasilje nad ženama, već ga i podstiče.“

Blagojević upozorava i na to da na globalnom nivou svjedočimo rastu retrogradnih ideja čiji su nosioci različite društvene strukture, no I među nama, poručuje, stasavaju nove generacije žena koje će, uvjerena je, zavrijediti svoje mjesto u crnogorskoj istoriji.

I Evropska komisija upozorava na to da su žene u Crnoj Gori jedna od najranjivijih grupa na tržištu rada.

„Rodni jaz u stopi zaposlenosti, rodni jaz u platama za isti rad, seksualno uznemiravanje na radnom mjestu, manjak pristupačne brige o djeci, neplaćeni rad i sistem poreskih olakšica, su pitanja koja imaju krajnje negativne posljedice na položaj žena u društvu. Nijedan pomak nije učinjen u pogledu zakonodavnih i drugih mjera usmjerenih na uspostavljanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života…“

Žene se i dalje suočavaju sa poteškoćama u ostvarivanju prava na nasljeđe i imovinskog prava u brakorazvodnom postupku. Nedostaju rodno budžetiranje i rodna komponenta u obrazovnoj politici, upozorila je Evropska komisija.

Podgoričke Vijesti, sarajevsko Oslobođenje, zagrebački Večernji list i Danas objavljivaće u narednom periodu zajedničke tekstove nastale u produkciji ove četiri redakcije. Osnovna ideja je da se čitaocima ponudi kompletna regionalna slika, sa svim sličnostima i razlikama, najvažnijih pitanja koja se prelamaju u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Novinari će obrađivati najaktuelnije teme koje su prisutne u praksi naših država i predstaviti načine pristupa, odnosa i rešavanja konkretnih problema u svakoj sredini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari