Kako će škole organizovati rad u predstojećoj školskoj godini? 1Foto: BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/DS

Tri modela nastave i tri zone kao simbol epidemijskog semafora – tako u najkraćem izgleda uputstvo za rad škola u predstojećoj školskoj godini, ali koje ne znači da će svakoj od te tri zone – zelenoj, žutoj i crvenoj, odgovarati tri modela nastave – redovan sa svim đacima u školskim klupama, kombinovani i onlajn.

Od niza parametara koji će se pratiti na nivou svake lokalne samouprave, to jest grada (koji se posmatra kao celina) ili opštine biće zavisiće i odluke o organizaciji rada škola.

Ministarstvo prosvete je propisalo da se odluka o modelu organizacije nastave donosi na osnovu epidemiološke situacije i obuhvata vakcinacijom (što procenjuje nadležni institut ili zavod za javno zdravlje na teritoriji svakog grada/opštine) i mogućnosti škole da primeni propisane preventivne mere (o čemu mišljenje daje rukovodstvo škole u saradnji sa nadležnom školskom upravom).

Ono što je sigurno je da će, kakva god bila epidemiološka situacija, učenici od prvog do četvrtog razreda nastavu pohađati u školama.

U najgoroj varijanti, ako se škola nađe u crvenoj zoni, u kojoj je stepen rizika od prenošenja virusa najveći, učenici nižih razreda osmoletke i dalje će časove imati u prostorijama škole, ali podeljeni u grupe.

I za učenike petog i šestog razreda takođe je mahom predviđena neposredna nastava u školi, s tim što se u najdrastičnijem scenariju, prelazi na kombinovani model.

Prema onome što su nadležni predvideli, za srednjoškolce je najizvesnija onlajn nastava ako se područje kome konkretna škola pripada nađe u crvenoj zoni.

I to nije pravilo, jer postoji varijanta da se organizuje i kombinovana nastava, ako se škola pridržava propisanih mera zaštite, a obuhvat vakcinisanih, starijih od 18 godina na posmatranoj teritoriji prelazi 70 procenata.

Crvena zona takođe ne znači nužno nastavu na daljinu za đake sedmog i osmog razreda, jer ako škola poštuje propisanih mera, takođe se primenjuje kombinovani režim.

U ovom trenutku važi identično pravilo za sve: školska godina startuje 1. septembra uobičajeno, sa svim đacima u školskim klupama i časovima po 45 minuta.

Roditelj ne može da zahteva da dete prati nastavu isključivo onlajn ako je razlog to što je uplašen da ono ne „pokupi“ virus, ali je ova opcija ostavljena za đake koji su u većem riziku od zaraze ili imaju određena oboljenja, što se dokumentuje lekarskim mišljenjem.

Nastavnici koju su vakcinisani ili su u prethodnih 14 dana preležali kovid ne moraju da nose maske, dok su đaci obavezni da ih nose od ulaska u školu do svoje klupe. Maska se obavezno koriste tokom razgovora i odgovaranja, kao i prilikom svakog kretanja van klupe.

U uputstvu školama piše da upotreba zaštitnih maski na otvorenom prostoru za sada nije neophodna, uz održavanje fizičke distance, ali je opštepoznato da ih đaci čim izađu na veliki odmor skidaju i da nisu na odstojanju.

U režimu rada koji je predviđen za početak školske godine dozvoljena je uobičajena nastava iz muzičkog i fizičkog, čak i održavanje vannastavnih aktivnosti kao što je hor.

Đaci sede zajedno u klupama, a preporuka je da se odeljenja ne šetaju po učionicama, već da svako ima svoju.
Ako škola pređe na kombinovani model važe drugačija pravila: distanca među učenicima treba da bude najmanje jedan metar, na časovima muzičkog se ne peva, nema hora, niti kolektivnih sportova na časovima fizičkog.

Zabranjeno je održavanje proslava, priredbi i izleta.

U kombinovanom modelu časovi traju po 45 minuta.

Za učenike od prvog do šestog razreda nastava se organizuje u školi, a za đake sedmog i osmog smenjivanjem časova u učionici i na daljinu, i to dan za danom, uz podelu odeljenja na grupe.

Odeljenja koja broje više od 16 đaka se dele u dve grupe, ukoliko ih je do tog broja, nema podele.

Izuzetno, kombinovani model može da se organizuje za petake i šestake, ako je teritorija na kojoj se škola nalazi u crvenoj zoni.

Takođe je predviđena mogućnost da se u slučaju nepovoljne epidemiološke situacije odeljenja od prvog do četvrtog razreda dele u dve grupe, s tim da na nastavu u školu najpre dolazi jedna, pa druga grupa, a u toku dana imaju najviše četiri časa, s tim da čas traje 30 minuta.

Ukoliko su odeljenja manja od 16 učenika, časovi se ne skraćuju, već traju 45 minuta.

Ako se nastava održava na daljinu, časovi su po 45 minuta, a to važi i za osnovce i za srednjoškolce.

Bez obzira u kom režimu se odvija nastava, učenici se ocenjuju isključivo u školi, potvrđeno je Danasu u Ministarstvu prosvete.

To dakle, važi i u slučaju nastave na daljinu iako je u jednom od dokumenata koji su poslati školama napisano da je, kada škole pređu na onlajn nastavu, „moguće“ organizovati ispitivanje i testiranje učenika ukoliko je ispunjeno svih pet strategija prevencije infekcije, uz odgovarajući raspored koji omogućava održavanje fizičke distance.

Karantin

Ukoliko je u jednom odeljenju ili grupi korona virus potvrđen kod dva ili više učenika, celo odeljenje, odnosno grupa prelazi na onlajn nastavu u trajanju od 10 dana. Ako je zaražen jedan učenik, samo on se izoluje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari