Kako da te Vučić ne uhvati i kako izbeći smrtonosni pogled Ane Brnabić: Igrica "Jedi sendvič" hit na mobilnim telefonima 1Foto: Printscreen/YouTube/BagziMan

Nedavno se u Srbiji pojavila igrica za mobilne telefone „Jedi sendvič“ koja se za samo par nedelja popela na top listu plej prodavnice, a sama tema vezana je za koncept deljenja sendviča Srpske napredne stranke. Naime, cilj igrice je „pojesti“ što više sendviča, izbeći prepreke i ne dozvoliti da te Aleksandar Vučić uhvati, ali i izbeći zonu pogleda drugih aktera kao što je, recimo, Ana Brnabić.

Ova igrica na svojstven i humorističan način ilustruje političko – socijalnu sliku Srbije, a veliki odziv publike možda reprezentuje potrebu za izmeštanjem fokusa sa kompleksnih, negativnih političkih tema na humorističnu stranu medalje.

Naime, igračev cilj je da „čovečuljkom“ sakupi što više sendviča, izbegavajući razne prepreke koje se pred njim nađu. Te prepreke osmišljene su kako u vidu stvarnih fizičkih pretnji poput pada sa litice, upadanja u vrelu lavu, „gnječenja“ među zidovima, tako i u vidu političkih aktera.

Aktere predstavljaju političari Srpske napredne stranke. Predsednik Aleksandar Vučić kreator je barijera sa kojima se igrač suočava, pa je on taj koji određuje kojom putanjom će junak igrice ići. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić reprezentuje aktera od čijeg vidnog polja je neophodno pobeći kako ne bi usledila smrt igrača.

Kako je sam kreator igrice, Ivan – BagziMan kazao gostujući u podkastu TopPitanjaTV, igrica nema za cilj da provocira, već da zabavi.

Do ideje kreiranja igrice „Jedi sendvič“ došao je tražeći po TikToku smešne snimke, prilikom čega je naišao na snimak predsednika Srbije kako deli sendviče po autobusu. Tako se razvila zamisao za stvaranje aktera koji prikuplja i jede sendviče, na taj način čineći državu ponosnom.

Prema Bagzovim rečima, za kreiranje prve verzije igrice koja je ponuđena na plej prodavnici trebalo mu je oko nedelju dana rada. Prvobitno je misija igrice bila prikupiti sve sendviče i pobeći iz prostorija. Druga verzija koja je nastala nedelju dana kasnije donela je novitete kao što su više prepreka, više sendviča ali i veći broj aktera.

Na samom početku igre unapređene verzije nailazite na izbor – da li ćete pokupiti 100 evra pomoći države i tako poginuti ili ćete odlučiti da tu priliku propustite, što vam čak može i doneti nagradu od pet sendviča. Pri susretu sa Anom Brnabić možete zadobiti i udarac jer misli da ste Dragan Đilas.

Pored muzike, igrica je prožeta različitim audio isečcima izjava Aleksandra Vučića, ali i glasom autora koji usmerava na pravac kretanja i podseća da „pojedete sendvič“.

Govoreći o zaradi, kreator je objasnio da je ostvaruje putem reklama koje iskaću kada u igrici „poginete“, a ovo obrazloženje javlja se i prilikom igranja. Ipak, kako tvrdi, zarada u Srbiji od igrica nije velika, te da na od 1.000 pregledanih reklama zaradi pola dolara.

Realizacija ove ideje naišla je na dobar odziv javnosti uprkos tome što je dostupna samo verzija za android, tako da Bagz danas dobija oko 10 dolara dnevno, što je otvorilo ideju da se priredi i verzija za ajfon, za šta je održavanje dosta skuplje.

Igricu je za sada preuzelo više od 20.000 ljudi, a aktivno je igra između 5.000 i 10.000 igrača.

Igrica je prošle nedelje dobila i nadogradnju, te je sada moguće izabrati odelo koje će igrač nositi. Iz kolekcije može se izabrati majica sa natpisom „Ide gas“, „Mrzim školu“, „Gaser 100%“, da li ćete biti šef ili možda „raskopčani seljak“.

Prilikom gostovanja u podkastu, tvorac igrice napomenuo je da u planu ima kreiranje i drugih igrica na srpskom jeziku, ukoliko podrška na koju je naišla „Jedi sendvič“ potraje. Kao ključno za to vidi dobro procenjen trenutak u kome će se određena tema i ideja plasirati.

S obzirom da su karakteri u igrici akteri političke scene, kreator je objasio da ona nema veze sa njegovim političkim stavom po pitanju vladajuće stranke, već da je temu video kao zabavu, a da je produkt rezultat „borbe za sebe kao i svih ljudi u Srbiji“.

„Igrica nije napad na Vučića niti bilo koga drugog, ona je stvorena radi šale i zabave“, zaključio je Bagzi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari