Kako do savršenog automobila uz pomoć dijete sa pomorandžama 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Italijanska štampa pridaje veliki značaj poseti grofa Ćana Španiji, saznajemo sa naslovne strane Vreme 12. jula 1939. godine.

U pratnji grofa Ćana nalazile su se diplomate i pomorski stručnjaci, što je tu posetu razlikovalo od bilo koje druge.

Kako do savršenog automobila uz pomoć dijete sa pomorandžama 2U razgovoru sa generalom Frankom i grofom Ćanom došlo je do zaključka da pomorski stručnjaci treba da ispitaju stratešku poziciju obeju zemalja na Sredozemnom moru, prenosi list Vreme.

Sa naslovne strane Vremena saznajemo o bitki na reci Kali.

Dopisnik Avasov javio je da se vodila teška borba u vazduhu. Osam sovjetskih bombardera pojavilo se nedaleko od japanske vazduhoplovne baze, gde su boravili strani dopisnici.

Na japansku paljbu sovjetski bombarderi odgovorili su bacanjem teških bombi.

Iz “Jednog časa razonode” saznajemo da je gospođa Džesi Pirs dva puta godišnje po dve nedelje jela samo pomorandže.

Naime, ona je kao nagradu za najlepšu pohvalu pomorandžama dobila od južnoafričke firme “Autspana” poslednji model divnog automobila, koji joj je svečano predala ledi Daglas Hamilton.

Ta firma je pre 80 godina svake nedelje davala po jedna kola klijentima koji su hvalili njene pomarandže.Kako do savršenog automobila uz pomoć dijete sa pomorandžama 3

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Sa naslovne strane lista Pravda saznajemo više o izjavi gospodina Čemberlena da britanska vlada poštuje suverenitet svake nezavisne države.

Kako prenosi list Pravda, britanska vlada je strogo poštovala suverenitet Finske i ostalih baltičkih zemalja i njen stav o tome se nije menjao.

Poljski krugovi smatrali su da je izjavom gospodina Čemberlena učinjen znatan korak unapred u sprečavanju sukoba zbog Danciga.

Pravda nas obaveštava da je na današnji dan pre 80 godina robijaš Mitar Bošković pobegao iz bolničkog zatvora u Skoplju.

Bošković je više puta odgovarao za razna krivična dela, a na dvadeset godina robije je bio osuđen zbog ubistva.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari