Kako imam Abdurahman Salaji komentariše razbijanje prozora na subotičkoj džamiji 1Imam Abdurahman Salaji, foto: J. Patarčić

“I pored toga što se ovo desilo, ipak se mi ovde osećamo bezbednim i sigurnim, jer Subotica je grad koji je dobrodošao za sve pripadnike, pa tako i za nas”, kaže za Danas imam Abdurahman Salaji povodom razbijanja prozora na Muhadžir džamiji u Subotici.

Nepoznati počinilac je u subotu u ranim jutarnjim časovima razbio dva prozora na Muhadžir džamiji, koja se nalazi na Karađorđevom putu u Subotici.

Danas su prozori namešteni onoliko koliko je to moguće, da se lom ne bi dalje širio, a molitve za vernike se uredno održavaju.

“Odmah smo prijavili policiji i zaista su krajnje profesionalno to odradili i za kratko vreme našli počinioca koji je trenutno u pritvoru”, kaže imam Abdurahman Salaji.

Prema njegovim rečima, ovakvi incidenti dešavali su se par puta do sada i pre njegovog angažovanja na ovom mestu, ali ističe da su kako tada, tako i sada, svi rešeni u vrlo kratkom roku.

“Poruka za sve je da treba voditi računa o verskim objektima. To nisu obični objekti. To su objekti gde se veliča uzvišeni Bog i svaki pripadnik svoje vere, bez obzira koje, mora voditi računa i paziti na to i na ni jedan način dozvoljavati da se to skrnavi”, poručuje imam Abdurahman Salaji.

Razbijeni prozori biće sanirani iz sredstava Islamske zajednice u Subotici, a osim džamije, u subotu ujutro je isti počinilac naneo štetu na još dva objekta na Karađorđevom putu i razbio prozore na jednom vozilu koji se nalazio u neposrednoj blizini.

Reč je o objektu pošte na kojem su razbijena dva prozora, dok su na poslovnom prostoru u kojem se prodaju kore za pitu, a koji se nalazi preko puta pošte, razbijena ulazna vrata.

 

 

Iz Policijske uprave u Subotici potvrdili su za Danas da je osumnjičeni uhapšen, a da se radi o nasilničkom ponašanju.

“Nema nikakvih elemenata što se tiče izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti. Lice koje je tuda prolazilo je to uradilo bez ikakvog motivisanog napada, a stakla su razbijena na tri objekta i jednom automobilu”, kazali su za Danas iz Policijske uprave u Subotici.

Imam Abdurahman Salaj poručuje da se uprkos ovom događaju Islamska zajednica u Subotici oseća bezbedno i sigurno jer, kako je istakao, to je grad u kojem su svi građani dobrodošli.

U Subotici trenutno živi između 7.000 i 8.000 pripadnika islamske zajednice, a u Muhadžir džamiji molitve se služe pet puta u toku dana i noći.

Ministar Vulin u Subotici

Ovim povodom danas je Islamsku zajednicu u Subotici posetio Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova, koji je tom prilikom istakao da je Srbija zemlja svih njenih građana u kojoj se poštuju verske različitosti.

„Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova rade u interesu svih građana Republike Srbije, za nas su svi građani jednaki i tu smo da štitimo njihova prava i bezbednost. Nećemo dozvoliti, niti tolerisati huligane koji uništavaju imovinu verskih objekata ili vrše bilo kakvu vrstu nasilja. Biće identifikovani i uhapšeni, kažnjeni u skladu sa zakonom“, poručio je Vulin.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari