Kako izgleda radni dan roštilj majstora u Srbiji? 1Foto: Pixabay/Webandi

Normalna radna temperatura pored roštilja ovih dana je preko 37 stepeni Celzijusovih.

Peckanje po šakama od čestica užarenog ćumura ili masti, mokra leđa od znoja, porudžbina na papiru ko zna koja… Sve ovo predstavlja radni dan jednog roštilj majstora.

Kako izgleda radni dan roštilj majstora u Srbiji? 2
Foto: Pixabay/LoboStudioHamburg

U 71 odsto restorana brze hrane u kuhinji gde je roštilj ne radi ili ne postoji klima uređaj, niti postoji odgovarajuća ventilacija za odvod dima, objavila je organizacija Pobuna Srbije.

Temperature su u proseku za devet stepeni više na radnom mestu roštilj majstora od onih koje su trenutno na displejima vaših telefona.

Ovo je pokazalo istraživanje i anketa rađena od 2. maja do 9. avgusta 2019. godine, na uzorku od 520 roštilj majstora iz Beograda, Niša, Leskovca, Čačka, Kragujevca i Kraljeva.

https://www.instagram.com/p/B1C2wHuoVie/

Brojni lekari navode da u nastanku karcinoma debelog creva veliku ulogu imaju heterociklični amini i policiklični aromatični ugljovodonici koji se stvaraju isključivo prilikom korišćenja roštilja na ugalj, a posebno su ugroženi oni koji rade direktno u pripremi hrane sa roštilja.

Čim krenu visoke temperature svi izbegavaju da kod kuće spremaju obroke, pa posete najbližu brzu hranu u svom kraju, ali o teškom poslu roštilj majstora malo znaju.

„Ne ljutite se kada pljeskavica ili belo meso nije na vreme spremljeno, jer na 37 stepeni sve je usporeno, malo više budite strpljivi kada vam stomak glad probudi, jer i roštilj majstori su samo umorni radnici i obični ljudi“, navode u objavi na Instagram profilu ove organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari