Kako je došlo do zaražavanja koronom beba u porodilištu u Višegradskoj? 1Foto: Beoinfo

Zvaničnih informacija o tome kako je došlo do zaražavanja 12 prevremeno rođenih beba u GAK Višegradska nema, ali jedna od pretpostavki je da je neko od zaposlenih preneo bebama virus.

Ginekološkinja Tatjana Vešović, koja radi u  bolnici u Vršcu, kaže da ako majke nisu bile kovid pozitivne, bebe su se po svoj prilici zarazile prilikom kontakta sa osobljem.

– Ono što je pitanje jeste da li su zaposleni koji su bili u kontaktu sa bebama koristili zaštitnu opremu na propisan način. Zdravstveni radnici su i dalje obavezni da koriste zaštitnu opremu. U odnosu na raniji period kovid se primirio ali je i dalje prisutan i nije proglašeno da epidemije nema – kaže dr Tatjana Vešović.

Povodom informacije o zaražavanju 12 beba, koju je ove nedelje prenelo više medija, do sada se oglasilo jedino Ministarstvo zdravlja koje je navelo da su sva deca dobro, da nijedna od beba zapravo nije ni imala simptome infekcije te da je prisustvo virusa otkriveno rutinskim testiranjem.

Doktorka Vešović navodi da sojevi koji sada cirkulišu na sreću ne prate teže kliničke slike.

Ona kaže da u porodilištu u njenoj ustanovi, koje godišnje ima preko 500 porođaja i koje je manjeg tipa, do sada nije bilo zaražavanja među bebama a i da je broj kovid pozitivnih trudnica sve manji.

Kako bi se sprečilo širenje virusa pre prijema u porodilište trudnice bi trebalo da imaju negativan antigenski test.

– Pored toga mi uzimamo i epidemiološku anamnezu koja podrazumeva pitanja o tome da li su pacijentkinje bile u kontaktu sa zaraženima, da li su imale simptome bolesti i slično. Na osnovu toga, kao i vrednosti iz krvne slike, takođe se donosi odluka o daljem postupanju – objašnjava doktorka.

Pored pacijentkinja kovid međutim mogu imati i zaposleni. Za razliku od drugih država u Srbiji ni u jednom trenutku tokom pandemije nije bilo prisutno rutinsko testiranje zdravstvenih radnika, niti se sada primenjuje, kao ni obavezna vakcinacija – mere koje su prvenstveno uvedene da bi se sprečilo širenje virusa u zdravstvenim ustanovama.

Dr Vešović upozorava da kovid može biti prisutan bez simptoma, a da kada postoje simptomi onda mora da postoji oprez.

– Nakon tri godine od početka pandemije zaista se podrazumeva da zdravstveni radnik koji ima neke simptome treba da se testira – ističe sagovornica Danasa.

O slučaju u GAK Višegradska govorio je i otac jedne od zaraženih beba.

On je za portal Nova.rs ispričao da je saznao da je njegovo dete zaraženo tokom redovnog telefonskog poziva.

– Ja informacije dobijam samo jednom dnevno, takav je njihov protokol i to sam prihvatio bez pogovora. Telefonom mogu da pozovem između 12 i 13 sati. Juče su mi saopštili da je u jutarnjim satima moje dete testirano i da je pozitivno na koronu. Niko od njih nije smatrao da je u redu da me kao roditelja obaveste da je kod mog deteta došlo do nekih promena i da me pozovu van tih protokola. Čak i sada, kada znam da mi dete ima koronu, informacije mogu da dobijem samo jednom dnevno – ispričao je otac za Nova.rs

On je takođe objasnio da zbog strogih pravila i protivepidemioloških mera nijednom nije video svoje dete. Posle saznanja da se korona pojavila, on sumnja da li je osoblje u svakom trenutku poštovalo sopstvene protokole.

Jasmina Mihnjak, urednica portala Bebac, kaže da se zaražavanje beba kovidom dešavalo i ranije.

– Pogotovu sada kada raste broj zaraženih građana, mogu se očekivati ovakve situacije čak i onda kada zdravstveni radnici poštuju sve mere zaštite. Čak i u takvim prilikama i uprkos svim merama može da se dogodi da se bebe zaraze ne samo korona virusom već i nekim drugim virusom – kaže Mihnjak. Ona međutim dodaje da je napravljena greška što vakcinacija protiv kovida nije postala obavezna za zdravstvene radnike.

Mihnjak više od samog zaražavanja kao problematično vidi način na koji je ova informacija preneta roditeljima beba i javnosti.

– Očekivano je da roditelji budu uznemireni. Pogotovu kada ne mogu da dobiju informacije o svojoj deci. Opet vidimo jednu jako lošu komunikaciju i sa roditeljima ali i sa javnošću koja nije dobila neka osnovna objašnjenja o ovom slučaju već je sve predočeno na jedna štur i nedorečen način – navodi ona.

Kao drugi problem urednica portala Bebac ocenjuje stanje u srpskim porodilištima koje je odraz sistemskog zanemarivanja.

Kako ističe, posebno je pitanje kakvi su uslovi u porodilištima i da li mame i bebe, čak i u redovnim situacijama kada nema kovida i neophodne izolacije, mogu da dobiju sve što im je potrebno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari