Kako je iz Eparhijskog doma u Vranju odneto 5,2 miliona dinara: "Tajna četiri ključa" 1Ulaz u Eparhijski dom u Vranju. Foto:V.R./Danas

„Poligrafsko ispitivanje osumnjičenih moglo bi da da odgovor ili bar da ukaže na to, ko je i kako, iz kase u Eparhijskom domu u Vranju pre dva dana odneo 5,2 miliona dinara u kešu“, tvrdi izvor Danasa blizak Eparhiji Vranjskoj.

Sreda, sunčano prepodne. U Porti centralne Gradske crkve „Svete Trojice“ primetno mali broj ljudi. Tek po koji Vranjanac uđe da zapali sveću.

Ovde je i dalje glavna tema poslednji incident u kome je još uvek jedno, ili više lica, pre dva dana pod nerazjašnjenim okolnostima ušlo bez provale u prostorije Eparhijskog doma otključalo kasu i iz nje u kešu odnelo prema poslednjim podacima iz istrage 5.250.000 dinara u različitim apoenima.

Eparhija Vranjska na svom sajtu se oglasila šturim saopštenjem u kome navode da „očekuju od istražnih organa da u skladu sa svojim nadležnostima otkriju ko je odneo novac“.

Izvor Danasa, blizak Eparhiji vranjskoj, komentariše ceo slučaj kao „dobro organizovani posao“, jer se sve desilo u trenutku kada je Vladika Pahomije (Gačić) na zasedanju Sabora SPC u Beogradu.

Kako je iz Eparhijskog doma u Vranju odneto 5,2 miliona dinara: "Tajna četiri ključa" 2
foto FoNet/MSP Srbije

„Sa vladikom na Saboru boravi samo sekretar eparhije koji i poseduje sve ključeve koji se koriste za otključavanje ulaznih vrata, prostorija, pa i kase u kojoj se čuva novac“, navodi izvor Danasa.

Upitan da prokomentariše otkud tolika količina novca u kešu na jednom mestu on kaže „da je to novac od tekućeg poslovanja na nivou cele eparhije kojoj pripada sedam opština Pčinjskog okruga“, te da se novac od „donacija i projekata drži na bankovnim računima“.

Tajna četiri ključa 

Za sagovornika Danasa najvažnije je da istraga otkrije u „čijem posedu je bilo četiri ključa i kako su izvršioci dela do njih došli, kada njih poseduje samo sekretar eparhije“.

„Ključevima se otvaraju ulazna vrata u Eparhijski dom. Potom jedna, pa druga kancelarija, i na kraju sef u kome se nalazi novac“, objašnjava naš sagovornik.

Uz sve to on navodi da je pre nego što se krenulo u celu operaciju krađe novca „neko ko dobro poznaje unutrašnjoj Eparhijskog doma morao je da isključi video nadzor, ali i alarmni sistem pa se očigledno radi o isplaniranoj akciji“.

Kako je iz Eparhijskog doma u Vranju odneto 5,2 miliona dinara: "Tajna četiri ključa" 3
Vranje ne pamti ovakvu pljačku crkve. Foto:V.R./Danas

Umešanost ili ne crkvenih službenika ?

Iz policijskih izvora u Vranju koji po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva nisu se povodom ovog nezapamćenog slučaja oglašavali. Saznajemo da je naloženo poligrafsko saslušanje više lica koja su dala izjave policijskim inspektorima nakon prijave krađe novca.

„Ne mogu, niti želim da komentarišem kao čovek koji dobro poznaje većinu sveštenika i službenika u eparhiji da li je neko i sa kojim ciljem umešan u ovu krađu. U svakom slučaju mislim da je pred policijom i nadležnim tužilaštvom izazovni posao da ceo slučaj što pre rasvetli i poštedi neusmenih kritika časne sveštenike, službenike eparhije, kao i samog Episkopa Pahomija (Gačića) „, zaključuje izvor Danasa, koji je iz razumljivih razloga želeo da ostane anoniman.

Niko od sveštenika ni danas nije bio spreman za razgovor, uz kratke komentare da „nadležni organi rade svoj posao“. Povodom ovog slučaja u Vranjskoj Eparhiji, tim forenzičara uzeo je otiske sa svih mesta u samom Eparhijskom domu, kancelarijama i kasi odakle je uzet novac.

Poslednji incidenti

Tokom prošlog meseca u porti Crkve „Svete Trojice“ zabeležen je incident kada je jedan bivši radnik zbog navodnog novčanog duga na ime neisplaćene zarade pokušao da lepi plakate tražeći od vladike svoj novac, zbog čega je došlo do verbalnog sukoba sa jednim od sveštenika.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari