Kako je jedan novinar prisvojio skupoceni plac u Londonu? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Jedan engleski novinar, pre tačno 80 godina, dosetio se načina na koji će zauzeti skupocenu parcelu u Londonu, gde je svaki kvadrat u to vreme vredeo preko 10.000 dinara.

Kako je jedan novinar prisvojio skupoceni plac u Londonu? 2Kako prenosi Vreme, novinar kojeg je ova tema naročito zanimala, pažljivo je proučavao zakone te se uverio da jedan stari engleski zakon dozvoljava da svako može da postane sopstvenik zemljišta koje nikome ne pripada ako na njemu živi 11 godina.

On je tako na jednom „ničijem“ zemljištu odmah raširio šator, čije je platno bilo izolovano parafinom, a iznutra je bio veoma prijatno uređen. Novinar je tu doneo fotelje, poljski krevet, lampe i električnu peć.

Kako je svojim potezom izazvao ogromnu pažnju kolega, ljubazno im je objasnio svoja prava i dozvolio im da vide njegov novi „stan“. Kada bi se povukao i zatvorio šator, ovaj stanovnik bi ispred „svog“ poseda okačio natpis „Molim za tišinu, još radim“, a iza platna bi se čulo kucanje pisaće mašine.

„Na ovaj način pronicljivi novinar je sebi osigurao ne samo stan bez kirije za 11 godina, već i svojinu jednog skupocenog placa usred Londona“, piše ovaj list.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Kako je jedan novinar prisvojio skupoceni plac u Londonu? 3Zanimljivosti nije manjkalo ni listu Pravda. U rubrici „Zabavni deo“ nalazimo vest o hirurgu iz Francuske koji je jednog mrtvaca razapeo na krst, ne bi li dokazao da su vajari i slikari netačno prikazali razapetog Isusa.

„Pre svega smatra da nije moguće da je Hristos bio prikovan za krst ekserima, koji su bili probodeni kroz dlan. Težina tela pocepala bi tkivo i čovek bi pao sa krsta“, preneo je ovaj list.

Isto tako, ovaj doktor, koji je bio i vajar, smatrao je da je nemoguće da Isus nagne glavu na jednu ili na drugu stranu, već mora da je obesi tako da bude upravljena napred.

On je najpre izvršio eksperiment s jednom amputiranom rukom koju je zakucao i o nju okačio teg. Nakon što je tkivo popucalo, on je ovo ponovio, ali „tako da je ekser zakucao na ruci nešto ispod zglavka, a ne na dlanu, kako to prikazuju slikari“.

Doktor se ovde nije zaustavio, te je od Medicinskog fakulteta zatražio i dobio dozvolu da svoj ogled obavi na jednom od leševa koji je služio studentima.

„Pokazalo se da su sva njegova anatomska tvrđenja tačna… Dr. Vilandr je izradio skulpturu prema svojim anatomskim zapažanjima“, piše Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari