"Kako je moguće da migranti mogu biti u šumi, a da meštani Makove Sedmice ne mogu proći istom tom šumom“: Veliki protesti u Subotici obeležili vikend 1Foto: Video screenshot (subotica.info)

Oko 150 nezadovoljnih meštana Mesne zajednice Makova Sedmica organizovalo je tokom vikenda protest protiv migranata. Na skupu su prisustvovali i pripadnici Narodnih patrola koji su došli iz više gradova, kao i lokalna policija.

Razlog nezadovoljstva građana je nedavna pucnjava koja se dogodila u ovoj šumi na Makovoj Sedmici koju su izazvale krijumčarske grupe migranata, u kojoj je jedna osoba izgubila život, dok je šest lica povređeno.

Policija je pre početka skupa upozorila prisutne građane da su u toku preventivne mere koje policijske patrole sprovode i da njihovo prisustvo u šumi nije bezbedno.

Nakon kraće rasprave između pripadnika Narodne patrole, meštana i policije, dozvoljeno im je da prošetaju šumom.

Policija je pre toga poručila građanima da bezbednosne službe rade svoj posao, da ne dižu tenziju, da su putem medija obavešteni o svim dešavanjima nadležnih organa.

"Kako je moguće da migranti mogu biti u šumi, a da meštani Makove Sedmice ne mogu proći istom tom šumom“: Veliki protesti u Subotici obeležili vikend 2
Foto: Video screenshot (subotica.info)

Takođe, meštani su negodovali i zbog taksista koji prevoze migrante i pitali policiju:“Kako je moguće da migranti mogu biti u šumi, a da meštani Makove Sedmice ne mogu proći šumom“.

Meštani: „Da se ilegalni migranti stave pod kontrolu“

Pojedini građani su podsetili da se u Subotici u proteklih nekoliko godina okuplja veliki broj migranata po celom gradu, ne samo u prihvatnom centru, nego ih ima i po šumama, raznim motelima, privatnim kućama, da ih taksisti dovoze i odvoze.

„Ceo jedan kriminalni lanac se napravio koji se bavi trgovinom ljudima. Želimo da neko nešto uradi od nadležnih, država, grad, policija. Policajci rade ovaj posao, međutim, svi ovi iznad njih, njihovi šefovi, ih blokiraju u obavljanju tog posla. To treba da prestane“, poručuje ovaj građanin.

On je podsetio i na nedavni pokušaj silovanja devojčice od strane ilegalnih migranata koji se dogodio na glavnoj autobuskoj stanici u Subotici nakon čega ih je policija uhapsila.

„Sva trojica su uhapšena, ali šta se desilo sa njima, to se ne zna. Pre toga je u apoteci radnica vezana i opljačkana. Dokle to sve treba da ide da bi se nešto promenilo, da bi se to sprečilo, da se ilegalni migranti stave pod kontrolu“, napominje.

On je upitao, povodom nedavnog incidenta koji se dogodio u šumi na Makovoj Sedmici, kako je moguće da u gradu u kojem vlada multikulturalnost „dođe neka ekipa ilegalaca koja je bukvalno naoružana do zuba“.

"Kako je moguće da migranti mogu biti u šumi, a da meštani Makove Sedmice ne mogu proći istom tom šumom“: Veliki protesti u Subotici obeležili vikend 3
šuma na Makovoj Sedmici, foto: Natalija Jakovljević

„Država treba konačno to da spreči. Gde su službe koje treba to da spreče? Kažu da je žandarmerija uradila posao, ali zašto se ne spreči da žandarmerija uopšte mora da interveniše“, pita ovaj meštanin.

Drugi građanin je naveo da je u petak ispred njegove kapije, oko 22 časova, doveženo 25-30 migranata i da nije naišla nijedna policijska patrola.

„Dokle sam ja siguran u svom dvorištu, ovo je previše otišlo daleko. Treba neki metak da zaluta, da neko dete nastrada. Ja sam protiv toga“, ocenjuje.

Drugi dodaje da je pre nekoliko dana šest migranata u toku dana prošlo kroz njegovo dvorište.

„Mi smo stari. I šta mi možemo da su nam oni ušli u kuću? I prošli su preko dvorišta, preskočili ogradu i otišli gore prema šumi. Nismo smeli izaći napolje. Sada ih manje ima od kada se desio onaj incident u šumi, ali ih i dalje ima, viđamo ih svaki dan. Danas ih je prošlo jedno deset, bilo je žena, dece, još uvek ih ima. Ako policija ne bude dežurala 24 sata, mi ćemo preuzeti ovaj posao u svoje ruke“, poručuje.

Dodaje da ne želi da se seli iz ove mesne zajednice zbog migranata.

Okupljeni građani su zatražili od gradske vlasti i države da pogranična mesta budu zatvorena za migrante.

Iz Narodnih patrola poručuju meštanima da se problem migrantske krize rešava tako što se nateraju nadležni da rade svoj posao.

Oni su pozvali građane da se samoorganizuju i da brane svoj kraj, da prikupljaju potpise za peticiju u kojoj će postaviti jasne zahteve.

Šoralov: „Razumem zabrinutost građana“

Načelnik Severnobačkog okruga, Bojan Šoralov, podržao je građane Makove Sedmice i rekao da razume razloge njihovog nezadovoljstva.

"Kako je moguće da migranti mogu biti u šumi, a da meštani Makove Sedmice ne mogu proći istom tom šumom“: Veliki protesti u Subotici obeležili vikend 4
Bojan Šoralov, foto: Julijana Patarčić

„Ne podržavam vid ovakvog protesta da se ulazi u šumu i da se poziva na bilo kakvo nasilje. Razumem da su zabrinuti i mogu da razumem da se ljudi pozivaju na mirne proteste kako bi se službe bezbednosti uključile i da bi na neki drugačiji način pristupile ovom problemu, kako bi se građani ovde osećali bezbednije“, navodi Šoralov.

On ističe da je veoma važno da je policija rešila problem ilegalnih migrantskih kampova na prostoru subotičke šume.

„Svi oni migranti koji se nalaze u gradu i na ulicama, koji slobodno šetaju, se sakupljaju i voze do prvih slobodnih migrantskih kampova u Srbiji, s obzirom da u Prihvatnom centru u Subotici nema slobodnih kapaciteta“, podseća Šoralov.

On je apelovao i na taksiste „da prestanu da ih dovoze do šume i da pogledaju malo sa kakvom situacijom se građani Makove Sedmice ovde suočavaju i da budu nekako na njihovoj strani“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari