Kako je Nataša Mićić postala prva žena na čelu Skupštine u istoriji Srbije 1Foto: Arhiva Danasa

Pre dve decenije 6. decembra kada je tadašnji predsednik Narodne skupštine Srbije Dragan Maršićanin podneo neopozivu ostavku, kao rezultat narastajućeg sukoba između poslanika Demokratske stranke Srbije i ostatka DOS-a, na istoj sednici Nataša Mićić izabrana je za novu predsednicu.

Time je postala prva žena koja se našla na čelu Skupštine u istoriji Srbije, kao i najmlađi predsednik parlamenta u Evropi i jedan od najmlađih na celom svetu. Ova Užičanka iz redova Građanskog saveza Srbije, do tada je bila potpredsednica Skupštine Srbije. Pre toga, advokatica i aktivistkinja za građanska prava, prava medija i promoter akcije „30 odsto žena u politici“.

Maršićanin je, kako je pisao Danas, ostavku podneo nakon celodnevne rasprave o njegovom razrešenju koje je tražio DOS, a predhodila mu je debata koja je „ličila na rastanak sa DSS“.

„Po kuloarima se spekulisalo da bi Skupština već u ponedeljak, kada nastavlja rad raspravom o Predlogu zakona o radu u pojedinostima, mogla da ostane bez poslanika DSS, kojima bi DOS dotle mogao da oduzme mandate zbog kršena koalicionog sporazuma“, naveo je Danas u izveštaju iz Skupštine.

Za izbor Nataše Mićić, koji je pod vodstvom najstarijeg potpredsednika socijaliste Ljubiše Maravića, obavljen javno, prozivkom, glasalo je tada 125 poslanika DOS i NS. Među njima bila je i Nataša Mićić, jer je glasala za sebe, kao i Predrag Bajčetić, koji je napustio PDS i postao član nove, vanparlamentarne stranke. Protiv ovog izbora bilo je, kako piše Danas, 79 poslanika DSS, SRS, SSJ, uzdržan je bio samo jedna – Momčilo Trajković, a nije glasalo 35 poslanika SPS.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Pre izjašnjavanja o smeni Dragana Maršićanina, poslanici nisu uspeli da se usaglase o načinu glasanja te je šef poslaničkog kluba DOS Čedomir Jovanović predložio da se odlučuje javno, elektronskim putem, dok je potpredsednik Roboljub Šabić (SD) podsetio da se po Poslovniku o radu parlamenta može javno glasati samo prozivkom.

„Samo što je počelo natezanje oko toga šta jeste, a šta nije po Poslovniku, Dragan Maršićanin je saopštio da podnosi neopozivu ostavku kako bi se, kako je rekao, „zatvorila ova priča”, jer poslanici DOS“ nisu u stanju da nešto sprovedu valjano po Poslovniku”, naveo je Danas.

Na toj sednici Nataša Mićić nije sedela na uobičajnom mestu potpredsednika Skupštine već u običnoj poslaničkoj klupi i iz te perspektive pokušala da dokuči šta se zbiva u srpskoj „političkoj areni“, navodi autor teksta „Šansa u nevreme“ u rubrici Ličnost Danas, u kojoj se tog dana našla Nataša Mićić.

Kako se navodi, ona je za veoma kratko vreme, kao neko ko je predsedavao u odsustvu Maršićanina, skrenula pažnju javnosti najpre deljenjem opomena „nedisciplinovanim“ poslanicima SRS, a potom i njihovom izbacivanju iz skupštinske sale, aludirajući na žučne sukobe koje je imala sa Natašom Jovanović i ostalim radikalima.

Podsetimo, pošto poslanici SRS nisu svojevoljno želeli da napuste sednicu, Nataša Mićić bi od službe obezbeđenja tražila da ih iznesu, te su na taj način sa sednice bili udaljeni tadašnji lider radikala Vojislav Šešelj, ali i njegovi zamenici i kasnije predsednici Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić.

Kako je Nataša Mićić postala prva žena na čelu Skupštine u istoriji Srbije 2
Foto: Arhiva Danasa

Prvi intervjuju koji je Mićić kao novoizabrana predsednica Skupštine Srbije dala za Danas objavljen je u vikend izdanju 8. i 9. decembra 2001. godine pod nazivom „Republička skupština je slika sadašnje Srbije“.

„Moje kandidovanje je rezultat političke odluke DOS jer smo bili ubeđeni da ćemo imati većinu u Skupštini. Iskreno verujem da su me predložoli zbog mog dosadašnjeg rada a trudiću se da i dalje budem objektivna, tolerantna, nepristrasna i principijelna. Može se reći da je zemlja u parlamentarnoj krizi, ali ćemo pokušati da je prevaziđemo i da od srpskog parlamenta napravimo snažnu i demokratsku instituciju, da joj vratimo potrebni ugled“, navela je Mićić u razgovoru za Danas.

Na pitanje kako stišati stranačke strasti, ona je odgovorila da je „srpski parlament trenutno slika Srbije, a narodni poslanici nisu vanzemaljci“.

„To smo mi- naši građani i njihovi poslanici. Biće veoma teško naročito posle ovakve krize, dovesti stvari u red. Moj izbor je samo kadrovsko rešenje, a u toj skupštini će i dalje sedeti poslanici koji su u njoj i juče i sa istim problemima. I ranije sam govorila da je DOS „brak iz interesa“. Dok je bilo interesa brak je opstajao. Očigledno je da su se dve jake struje unutar ove koalicije sukobile, jer više ne postoji zajednički interes, zbog toga je možda bolje srećno rastavljen brak, nego nesrećan brak. Možda postoji mogućnost da se strasti stišaju, ali u to nisam sigurna, jer su stvari predaleko otišle. Veliku dozu nekorektnosti pokazuje DSS, a to je iskazala i tokom rasprave o predlogu za razrešenje Dragana Maršićanina i o mom izboru za predsednika Skupštine“, ocenila je Nataša Mićić pre dve decenije.

U nedelji koju opisujemo u ovom tekstu, DSS je tražio i vanredne izbore.

 

Nataša Mićić osim što je bila predsednica Skupštine Srbije, ona je od 2002. do 2004. godije bila i v. d. predsednica Srbije i tako postala prva žena koja se našla na čelu Srbije u njenoj istoriji. Naime, pošto je Milanu Milutinoviću istekao mandat na mesto predsednika Srbije i zbog neuspeha dva izbora za predsednika jer je izlaznost građana bila nedovoljna, Mićić je postala vršiteljka dužnosti predsednice Srbije 29. decembra 2002. godine.

Kako je Nataša Mićić postala prva žena na čelu Skupštine u istoriji Srbije 3
Momenat proglašenja vanrednog stanja Foto: EPA/Beta/Milan Obradović

Nekoliko sati od ubistva premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine, upravo je Nataša Mićić proglasila vanredno stanje. Nakon parlamentarnih izbora održanih 2003. godine, fotelju predsednika Narodne skupštine 4. februara 2004. godine ponovo je zauzeo Dragan Maršićanin.

Kada se GSS 2007. godine utopio u LDP i Nataša Mićić je postala deo liberala.

Ja sam i dalje članica Liberalno-demokratske partije i nije tačno da sam napustila tu stranku„. Ovim rečima Nataša Mićić, dugogodišnja visoka funkcionerka LDP, u junu ove godine, demantovala je Danasove izvore koji su tvrdili da je ona među poslednjima napustila ovu stranku i da se danas bavi samo advokaturom u Užicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari