Kako je nestanak žene u Novom Sadu proglašen suicidom i zašto je to opasno 1Foto: UNICEF CG - Duško Miljanić

„Informisanje o pojedinačnim slučajevima suicida može biti javni interes samo ako se sprovodi na adekvatan način i ako obuhvata i edukativne i preventivne sadržaje. U suprotnom uznemiruje javnost i potencijalno dovodi do mnogo više štete nego koristi“, ocenila je za Danas Tanja Bokun iz centra za prevenciju suicida „Srce“ iz Novog Sada, komentarišući vest o nestanku tridesetogodišnje žene, koja je tokom prethodnog vikenda odjeknula u Novom Sadu.

Svega nekoliko sati od objavljivanja te informacije, u tabloidima je počela da kruži vest o tome da je nestala žena izvršila suicid. Međutim, nikakvo zvanično saopštenje u vezi sa tim nisu dali nadležni organi, a ona se i dalje vodi kao nestalo lice i za njom se još traga.

Spekulacije o načinu moguće smrti, onome šta se navodno događalo na licu mesta dovele su do toga da joj je dodeljen epitet „samoubice“, a usledio je i niz uvredljivih komentara na društvenim mrežama i sajtovima medijskih kuća, u kojima su, između ostalog, nestaloj osobi postavljane i dijagnoze od strane nepotpisanih komentatora.

„Pa zar nije imala pamet da nađe sebi (momka, prim.a) približnih godina“, „Jedino je dobro, ona nije majka“, „Uplati letovanje, a onda skoči s mosta“, neki su od njih.

„Izveštavanje o ovom i skorašnjim događajima nisu nikakav izuzetak od načina izveštavanja koji je već jako dugo prisutan u većini naših medija“, konstatovali su iz centra „Srce“.

Tanja Bokun objašnjava da senzacionalizam, sam po sebi, predstavlja cilj, te da je zbog toga odgovorno i etičko izveštavanje u ovakvim slučajevima u potpunosti zanemareno, a objavljivanje informacija koja nije potvrđena od strane zvaničnih organa je, kako kaže, u najmanju ruku neodgovorno i neprofesionalno.

Ona dodaje da mediji moraju imati i edukativnu i preventivnu ulogu, ali da se mora pisati više i o osobama koje žele sa drugima da podele svoje iskustva.

„Pojedini aspekti u medijskom izveštavanju su nedopustivi, a to su objavljivanje detalja o načinu izvršenja, iznošenje spekulacija, objavljivanje fotografija, oproštajnih pisama. Sve to veoma uznemirujuće može da deluje na čitaoce i gledaoce, a naročito na porodicu i bliske osobe“, navela je Bokunova.

Većina tih aspekata u ovoj situaciji su objavljeni.

Bokunova ocenjuje da i dalje živimo u društvu koje ima veoma stigmatizujuće postupke kada je u pitanju suicid i mentalno zdravlje, te da takvi postupci generišu dodatnu patnju, bol, stid i mnoga druga teška osećanja kod bliskih osoba, koje su neretko izložene osudi i izolaciji, a njihov dignitet i dignitet preminule osobe se ne poštuje.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari