Kako je počeo sukob škaljarskog i kavačkog klana: Rat iznikao nakon pada Darka Šarića 1BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ

Vest da je Radoje Zvicer, jedan od preostalih vođa kavačkog klana, ubijen u petak uveče u Panami – pokazala se kao lažna. Bio je to iznenađujuć obrt u priči o sukobu dva crnogorska klana, koji traje osam godina, a u kome je više od pedeset osoba izgubilo život.

Poslednja žrtva ovog sukoba za sada ostaje Jovan Vukotić, jedan od vođa škaljarskog klana koji je ubijen početkom septembra u Istanbulu. Njegovim ubistvom ostaje sve manje onih koji mogu iz prve ruke da ispričaju kako je došlo do uspona škaljarske grupe, o razlozima zbog kojih se ona pocepala na dva klana i ušla u krvav dugogodišnji rat.

Prema verziji koju su u više navrata objavljivali istraživački mediji pozivajući se na dokumenta policije i obaveštajnih službi, kotorska grupa delovala je kao lokalna kriminalna organizacija sve do policijske akcije Balkanski ratnik koja se fokusirala na razbijanje distributivne mreže grupe koju je, prema navodima tužilaštva, vodio Darko Šarić.

Uzgred, krivični postupak protiv Šarića se i dalje vodi – trenutno Apelacioni sud u Beogradu odlučuje o presudi za šverc kokaina, Viši sud se bavi predmetom za pranje novca, a tužilaštvo ispituje nove optužbe da je iz pritvora organizovao ubistva i trgovinu narkoticima.

Hapšenje velikog broja Šarićevih saradnika i njegovo bekstvo ostavilo je popriličnu prazninu na tržištu. Poslove je navodno preuzeo Šarićev blizak saradnik Dragan Dudić Fric, ali je on 2010. godine ubijen u Kotoru, dok je sedeo u kafiću u Starom gradu.

Prazninu je počeo da popunjava kotorski klan koji je oslovljavan i kao škaljarski klan, nazvanom po lokalnom naselju u kojem su živele vođe klana. Sa razbijenom konkurencijom klan je narednih godina razvijao posao i rastao, što finansijski, što po broju članova. Ipak, kako se navodi u izveštajima, i tada su bile primetne frikcije unutar klana.

Unutrašnji sukobi držali su se pod kontrolom do 2014. godine i incidenta iz Valensije, gde je počeo rat kavačkog i škaljarskog klana.

Naime, pripadnici klana koji će nastaviti da se zove škaljarska grupa, su u ovom španskom gradu u jednom od “štekova” pronašli 200 kilograma kokaina za koje isprva nisu znali kome pripadaju. Kada su saznali da su robu, bez znanja vođa klana tu čuvali pripadnici druge frakcije, nazvane kavački klan, odlučili su da ih kazne i oduzmu drogu.

U odluci da se oduzme droga, navodno bitnu ulogu imao je Goran Radoman, koji je važio za jednog od vođa škaljarskog klana. Radoman, rodom sa Cetinja, ubijen je u februaru 2015. godine na Novom Beogradu. Kada se blindiranim BMW-om parkirao u garaži, nepoznati napad je u njega ispali 25 metaka. Radoman se navodi kao prva žrtva rata škaljarskog i kavačkog klana.

Nakon ovoga, počela je serija ubistava u kojoj je postalo sve teže razaznati ko je sa čije strane. U junu 2015. godine u kotorskom naselju Sveta Vrača ispred zgrade u kojoj je živeo ubijen je Ivan Lopičić. U trenutku ubistva, njemu se sudilo zbog nasilničkog ponašanja jer je godinu dana ranije, zajedno sa Daliborom Đurićem, pretukao tri osobe u kotorskom Starom gradu. Đurić je u septembru 2016. godine ubijen hicem iz snajperske puške dok je izdržavao kaznu u podgoričkom zatvoru Spuž. Obojica su navodno bili bliski škaljarskom klanu.

Snajperom je bio ubijen i Goran Đuričković u oktobru 2015. godine. Prošle godine je za ovaj zločin osuđen Srđan Popović iz Banjaluke, jer je Đuriškovića ubio pucajući sa puškarnice budvanskog Starog grada. Šest meseci je, po svemu sudeći greškom, ubijen Đuričkovićev kum Saša Marković, bivši poslanik u crnogorskom parlamentu. Usledile su likvidacije Srđana Vlahovića, Gorana Biskupovića, Miloša Bošnjaka, Gorana Lenca…

Rat koji je počeo u Kotoru i raširio se po celoj Crnoj Gori, ubrzo se prelio i na Srbiju. Ovo je bio prirodan korak imajući u vidu da su oba klana sklapala partnerstva sa lokalnim kriminalnim grupama šireći posao na ceo region. Kako je više medija prenelo, škaljarski klan je saradnike u Srbiji pronašao u grupi koju je predvodio Luka Bojović. Nakon njegovog hapšenja u Španiji, rukovodstvo grupom je navodno preuzeo njegov saradnik Filip Korać. S druge strane, kavački klan je sklopio saradnju sa grupom Aleksandra Stankovića, vođom Partizanove navijačke grupe Janjičari. Ovu grupu su od Stankovićevog ubistva 2016. godine preuzeli Veljko Belivuk i Marko Miljković. Njih dvojica se, zajedno sa još 28 članova grupe, od februara prošle godine nalaze u pritvoru gde čekaju početak suđenja za sedam teških ubistava i niz drugih krivičnih dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.