Kako je prevodilac odložio sednicu Višeg suda u Nišu povodom zamolnice Ukrajine za izručenje obaveštajca Andrija Naumova 1Andrij Naumov: Foto Z. Miladinović/Danas

U Višem sudu u Nišu odložena je sednica na kojoj se razmatra zamolnica Ukrajine o izručenju bivšeg obaveštajca i generala Andrija Naumova jer “nije došao prevodilac za ukrajinski jezik”.

Novinarima nije dopušten ulazak u sudnicu, a snimanje je bilo zabranjeno i u hodniku, navodno po zahtevu okrivljenog.

Sednici je prisustvovao i narodni poslanik i advokat Vladimir Đukanović “po zameničkom punomoćju kolege iz Beograda”.

Naumov zvanično ima petoro branilaca, a timu bi uskoro trebalo da se priključi i šesti.

Njegova advokatica Tanja Savić kazala je da su ga u ekstradicionom pritvoru, koji inače može da traje do godinu dana, za sada posetili predstavnici ambasade Ukrajine u Srbiji, ali pre podnošenja zamolnice za ekstradiciju, kao i članovi porodice.

Ukrajina traži izručenje Naumova zbog sumnje da je izvršio više krivičnih dela finansijske prirode, ali za sada ne i zbog veleizdaje, zbog koje je Generalno tužilaštvo Ukrajine 13. marta ove godine pokrenulo pretkrivičnu istragu.

Prema pisanju medija, nakon odlaska Naumova iz zemlje, samo nekoliko sati pred invaziju Rusije na Ukrajinu, predsednik Volodomir Zelenski proglasio ga je za izdajnika i oduzeo mu čin generala.

Naumov je pred Višim sudom na prethodnoj sednici kazao da izručenje smatra smrtnom kaznom, i da se boji za svoj život ukoliko bude vraćen u Ukrajinu, zbog posla koji je obavljao, kao i zbog toga što je na njega pokušan atentat 3. decembra 2020. godine, čiji naručilac nije otkriven.

Bivši visoki ukrajinski obaveštajac i nemački državljanin Aleksandar Aksta uhapšeni su 7. juna ove godine na graničnom prelazu iz Srbije ka Severnoj Makedoniji.

Oni se sumnjiče za krivično delo pranje novca koje su izvršili tako što su zajednički pokušali da preko granice prenesu više od 600.000 evra i oko 125.000 dolara u gotovini, kao i drago kamenje, čija je vrednost procenjena na oko 6.500 evra.

Postupak pred niškim Višim sudom povodom zamolnice za izručenje Naumova nastavlja se 7. novembra.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.