Kako je Vesić zbog "nesrećnih kolača" poslanicima odložio veće plate 1Foto: Radenko Topalović

Pre 20 godina poslanici u Skupštini Srbije, njih 70-ak pokrenuli su peticiju da se u u skupštinskom restoranu proširi asortiman kolača, zbog čega ih je Administrativni odbor „kaznio“ time što je odlučio da im odloži povećanje plata, smatrajući da je njihova peticija sramotna, a oni neozbiljni.

Odluku da će im odložiti povećanje plata, poslanicima je saopštio predsednik Odbora Goran Vesić, u to vreme član DOS-a, a danas član SNS i zamenik gradonačelnika Beograda.

„Svojom neozbiljnošću peticija je urušila ugled parlamenta i iznervirala narod“, ocenio je tada Vesić i dodao da „nesrećni kolači“ odlažu povećanje plata.

Prema pisanju Danasa, Odbor je odlučio da predloži povećanje plata tehničkom osoblju i zaposlenima u Skupštini od 4,4 do 9, 4 odsto. Kako je naveo naš list, sekretaru parlamenta odredili su platu od 20.951 dinar, njegovom zameniku 19.056 dinara, samostalnom saradniku 11.274 dinara, višem saradniku 9.543, a referentu 8.994 dinara.

Kako je Vesić zbog "nesrećnih kolača" poslanicima odložio veće plate 2
Foto: Arhiva Danasa

„Poslanicima će plate biti uvećane tek ako se uozbilje i ažurnije prisustvuju skupštinskim zasedanjima“, rečeno je na sednici Odbora, a preneo Danas.

Odbor je tada podržao godišnji izveštaj o prihodima i rashodima parlamenta u 2001. godini, a prema rečima Georgija Marića, tadašnjeg sekretara Skupštine, troškovi za plate bili su za 6,2 odsto veći od planiranih.

„Na plate narodnih poslanika utrošeno je 77.746.406 dinara, na naknadu za ishranu u toku rada 664.951, za naknadu za prevoz za dolazak i odlazak s posla 383.587. Na račune za fiksne felefone otišlo je 4.636.157, a za mobilne 431.220 dinara. Putni troškovi su izneli 72.480 dinara, dok je za reprezentaciju potrošeno 2.644.300 dinara. Poslanici su lane (2001.) na ime dnevnica dobili 15.691.471 dinar“, navodi se u tekstu Danasa.

Evidentirane su i kazne poslanika, prema kojima su poslanici do tada platili 300.000 dinara, u šta, kako navodi naš list, nije bilo uračunato i 280.000 dinara koliko su radikali kažnjeni poslednja dva dana. A Goran Vesić je predložio da ova sredstva budu uplaćena u humanitarne svrhe.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Dve decenije kasnije, Goran Vesić opet govori o platama, ali ne poslaničkim, već prosečnim platama koje će građani imati.

Za samo osam godina prosečna plata u Beogradu biće 200.000 dinara, najavio je ovih dana zamenik gradonačelnika Goran Vesić, govoreći o strategiji razvoja Beograda do 2030. godine, podsećajući da je sadašnja prosečna plata Beograđana 87.000 dinara ili 741 evro.

S obzirom na to da se bliže izbori, plate su jedan od glavnih „lajt motiva“ u izbornim kampanjama, a to je ono što i narod voli da čuje. Tako se i Goran Vesić pridružio predstavnicima vlasti na državnom nivou koji su pre dve godine najavili da će do 2025. godine prosečna plata u Srbiji biti 900 evra.

I dok je Vesić onomad smatrao poslanike neozbiljnim kada su tražili širi asortiman kolača u skupštinskom restoranu, tako sada stručnjaci i ekonomisti njegove izjave o prosečnim platama, bez ikakvih projekcija, smatraju neozbiljnim.

Mnogi smatraju i da svoje političke aktivnosti Goran Vesić koristi u ličnu promociju, o čemu govore i njegove svakodnevne aktivnosti na društvenim mrežama.

Vesić je već poznat po tome što ima vrlo aktivne naloge na gotovo svim društvenim mrežama, kao i jedini političar koji je čak i na Tik Toku, mreži namenjenoj najmlađoj populaciji. Ovih dana pokrenuo je i svoj Jutjub kanal pod nazivom Sićve TV, na kojem uživo emituje svoje aktivnosti.

Čak su mu i „nesrećni kolači“ poslužili za promociju. Setimo se kada je prošle godine na Tik Toku objavio video u kome se, odeven kao kuvar, svojim pratiocima pohvalio kako zaposlenima u Skupštini grada Beograda priprema palačinke.

@sicve011 #beograd #gradbeograd #belgrade #serbia #srbija #srbijatiktok #cooking #cookingtiktok #pancakes #cookinghacks #balkantiktok #chef #kuvanje #dessert ♬ original sound – Goran Vesić

„Svakog meseca, jedno popodne, u restoranu Skupštine grada Beograda pripremam hranu za ljude koji tu rade. Danas sam spremao čuvene palačinke u šatou čiji recept naši kuvari ljubomorno čuvaju oko pola veka od kada je tajnu donela iz Pariza u Beograd naša umetnica Olivera Katarina. Pripremao sam skoro sve osim tajnog sastojka koji je ubacio kuvar Ivan, a koji ove palačinke čini magičnim. Palačinke u šatou iz Skupštine grada Beograda najbolje su na svetu!“, pohvalio se tada zamenik gradonačelnika Beograda.

Iako je Goran Vesić sada ostao bez kandidature za prvog čoveka grada, nalazi se na listi Srpske napredne stranke (SNS) za gradske i za parlamentarne izbore. Imenovan je i za zamenika šefa izbornog štaba naprednjaka. A da li će još spremati kolače ostaje da vidimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari