Kako kontrolisati HIV infekciju 1Foto: Medija centar Beograd

„U svakom od 25 instituta i zavoda za javno zdravlje na teritoriji Srbije kao i zavoda za zaštitu studenata u Beogradu, omogućeno je tokom cele godine dobrovoljno, poverljivo i anonimno testiranje i savetovanje na HIV koje je besplatno“, rekla je doktorka Vesna Knjeginić ispred Ministarstva zdravlja Srbije.

Realizacija projekta Ministarstva zdravlja i Timočkog Omladinskog Centra za prevenciju i kontrolu HIV infekcije u Srbiji održana je danas u Medija Centru, a projekat je finansiran od strane Globalnog fonda.

Podrškom aktivnostima udruženja građana u oblasti prevencije i kontrole HIV infekcije, Ministarstvo zdravlja započelo je realizaciju projekta Održavanje niske prevalence HIV-a u Srbiji.

Većina pacijenata u svetu ima kasno postavljenu dijagnozu HIV-a. U Srbiji 2018. godine 64 odsto ispitane populacije ima dijagnostikovanu kasnu fazu infekcije.

„Od sada osobe koje žele mogu se bez uputa obratiti lekaru vezano za testiranje“, dodala je Knjeginić.

Poznato je da se virus HIV-a može preneti nezaštićenim seksualnim odnosima, kao i kontaktom sa zaraženom krvlju.

„Ukoliko se propisana antivirusna terapija uzima redovno i koristi prema uputstvima, preko 90 odsto pacijenata može postići uspešnu kontrolu virusa. To znači da osoba inficirana HIV virusom ne može preneti virus drugoj osobi seksualnim putem“, objasnila je Knjeginić.

Timočki Omladinski Centar u periodu od 1. aprila 2019. godine do 31. decembra 2021. godine sprovodi projekat Održivost servisa i programa prevencije HIV-a u Srbiji, podržan od Alijanse za javno zdravlje iz Ukrajine, a finansiran od strane Globalnog fonda.

U okviru ovog projekta Timočki Omladinski Centar sprovodi aktivnosti usmerene na održivost servisa ključne populacije.

„Pariskom deklaracijom započeta je promocija dostizanja određenih ciljeva 90-90-90, odnosno da 99 odsto ispitane populacije zna da ima HIV, 90 odsto živi sa HIV-om i prima terapiju i da 90 odsto bude izlečeno“, rekao je direktor Timočkog Omladinskog Centra Goran Radisavljević.

Izvršni direktor USOP-a Vladimir Antić rekao je da je cilj i ideja da se ovaj projekat realizuje i promoviše u što više ustanova i organizacija, kao i da se apeluje na građane da se redovno testiraju u cilju smanjenja broja obolelih od HIV-a.

Tokom konferencije svečano su potpisani i uručeni Ugovori o realizaciji projekta kojim je Ministarstvo zdravlja podržalo šest udruženja građana, koja će u Beogradu i Novom Sadu sprovoditi programe prevencije sa ključnim populacijama.

Timočki Omladinski Centar podržao je pet udruženja građana iz Srbije sa kojima je svečano potpisao ugovore.

Tih pet udruženja će u narednom periodu sa svojim lokalnim zajednicama raditi na zagovaranju o održivosti HIV servisa usmerenih ka ključnim populacijama.

Najavljeno je i sledeće okupljanje povodom iste teme u novembru mesecu ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari