doček ispred skupštineFoto: Shutterstock/Mitzo

Već mesecima se postavlja pitanje šta će se dogoditi sa arheološkim nalazištem u Vlajkovićevoj ulici. Najavljena je i rekonstrukcija Trga Nikole Pašića, koji je nedaleko odatle, a iskopine pored Skupštine Srbije još stoje.

Kiša, temperatura tek nekoliko stepeni iznad nule, a na arheološkom nalazištu u Vlajkovićevoj ulici radnici Beograd puta pripremaju trasu pomoćnog puta kako bi se omogućio prilaz građevinskim mašinama i započelo izmeštanje rimskog vodovoda, dugog skoro 70 metara, taložnika, nekoliko grobnica i sarkofaga iz 2. i 3. veka nove ere, prenosi RTS.

Iako su grobnice i sarkofazi odavno opljačkani, arheolozi su pronašli deo zlatne ogrlice sa zelenim dragim kamenom, antički novac, nakit od stakla i keramiku i to se već nalazi u Muzeju grada Beograda. I ostali pronađeni artefakti biće deo stalne postavke.

Najveći izazov je rimski vodovod, koji će biti isečen i premeštan u delovima u depo Muzeja. Kada se izgradi podzemna garaža, biće vraćen i izložen u okviru arheološkog parka.

„Vodovod je prilično dobro očuvan. Građen je tehnikom zidanja lomljenog kamena krečnim malterom, omalterisan hidrauličnim malterom sa dodatkom drobljene cigle. Podrazumeva sečenje elemenata vodovoda na segmente dužine jednog metra, njihovu imobilizaciju, pakovanje u specijalnu ambalažu i prebacivanje u depo muzeja grada Beograda gde će oni kasnije biti konzervirani, konsolidovani i pripremljeni za kasniju montažu“, objašnjava Saša Živić, viši konzervator u Muzeju grada Beograda

Opština Stari grad izdala je građevinsku dozvolu za podzemnu garaže na 4 nivoa i 10.000 kvadratnih metara, ali je izgradnja odložena zbog arheoloških iskopavanja. Planirano je da izmeštanje svega što je pronađeno traje 60 dana, posle čega će početi izgradnja garaže, pod uslovom da to ne odlože loše vremenske prilike.

„Kada se završi podzemna garaža, na vrhu podzemne garaže, na tom gornjem delu će se nalaziti park kao što se i do sada nalazi, sa novim mobilijarom, novim stazama i u okviru parternog uređenja parka nalaziće se delovi rimskog vodovoda, odnosno ovo što se sada nalazi na ovoj dubini, to će biti izvađeno. U međuvremenu biće konzervirano u specijalizovanom depou Muzeja grada Beograda i nakon izgradnje podzemne garaže biće vraćeno u partnerski deo parka i na taj način će biti dostupno građanima“, navodi Radoslav Marjanović, predsednik GO Stari grad.

Iskopovanja u Vlajkovićevoj su završena, ali će tokom izgradnje garaže stručnjaci Muzeja grada sve vreme nadzirati radove. Sve što bude pronađeno biće preneto, konzervirano, a najvrednije stvari postaće deo stalne postavke Muzeja grada Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari