Kako pomoći autističnoj deci u Zrenjaninu? 1Foto: M.P./Danas

U Crvenom krstu Zrenjanina održana je tribina “Usluge socijalne zaštite za osobe sa autizmom” u organizaciji udruženja za pomoć osobama sa autizmom “Plavi krug”.

Uprkos uslugama koje Zrenjanin i država obezbeđuju osobama sa autizmom, one su nedovoljne u smislu kapaciteta i boravka nakon završetka srednje škole, navedeno je na tribini u Zrenjaninu.

Izostao je i odgovor na pitanje kako rešiti kapacitete dnevnog boravka, koji su već godinama popunjeni, kažu organizatori ali je većina tema dobro obrađena.

„Neke teme su otvorile prostor za nove dijaloge i ustanovljeno je da jedna tribina nije dovoljna za dobijanje odgovora i iznalaženje potencijalnih rešenja , pa je tako dogovoren nastavak njihovog rešavanja. Jedna od problematika je i da li je moguće refundirati putni trošak u vidu novčanih sredstava i šta sa decom kojoj vožnja autobusom predstavlja nepremostiv problem“, objašnjavaju u UG „Plavi krug“.

Učesnici su ponudili objašnjenja za novčana davanja, roditeljsko pravo, usluge ličnog pratioca i usluga smeštaja i registar osoba sa autizmom.

Učesnici tribine bili su predstavnici društvenih i socijalnih ustanova grada Zrenjanina, kao i Centra za pružanje socijalnih usluga Most.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari