Kako razlikovati grip od korona virusa?

Ostavite komentar


  1. Ne kaze se pulmoloskinja nego pulmolog. Mozda u drugosrbijanskom ali ne i u srpskom jeziku

      1. Zaštita ženskog roda, trošenje dragocene energije, lečenje kompleksa uticajnih grupa, zaglupljivanje, smanjivanje kreativnog momenta, novi komunizam..nešto od ovog. Ili sve.

        1. Pa, kada je nešto novo, pojava,postupak ili već… i ne sviđa nam se a ne znamo sebi i drugima da pojasnimo (što nije neobično niti sramota) koji je motiv da pomenemo komunizam. U kom sistemu živi današnji svet već decenijama i šta je uzrok silnih problema i patnji ljudi širom planete. Koliko zemalja u svetu nije omirisalo komunizam Indija, Pakistan … i dug je spisak a živi se KATASTROFALNO. Da li ćemo se ohrabriti ili možda jednostavno progledati i reći da je to sistem neoliberalnog kapitalizma. Ili ćemo još decenijama uvek pomenuti komunizam. Sve najbolje Vam želi komunista u srcu.

      2. Zar ne bi zaštita bila baš u tome što ne znaš kojeg je roda? Ili su principi različiti. Ranije su bile gospođice i gospođe, a sada imamo samo gospođe. I to je u redu, jer se ne zna da li je udata ili ne. Onda bi trebalo primeniti isti princip i na ovo. To je ime profesije, ne odrednica roda.

    1. Jezik je oduvek promenljiv i ziv i tako je otkad je sveta i veka. Bice potrebno neko vreme da se naviknemo na ove novine, ali ih podrzavam u potpunosti. Rec pulmoloskinja uopste ne zvuci lose.

      1. Da su se veliki naučnici(99.9% muškarci) bavili time..danas bi i dalje stanovali po pećinama. Hoću da kažem da je rodna korektnost glupost i štetna jer ometa kreativnost i nauku, a ne ‘obogaćivanje jezika’

        1. Osecam se priglupo sto Vam odgovaram na komentar o jeziku na mestu koje se ne bavi jezikom, vec nekom sasvim drugom i u ovom trenutku bitnijom temom. Moram da odam priznanje doktorki na izuzetno razumljivim i smislenim informacijama i rekla bih, konacno neko sa takvim stavom. Ne znam kako je to tacno rodna korektnost glupa i stetna, a jos mi je besmislenija Vasa tvrdnja da ometa kreativnost i nauku. Ne bih dalje da se upustam u ovu tematiku jer se bojim da je Vama besmisleno bilo sta objasnjavati.

          1. Potpuno se slažem. To što smo navikli da jezik koristimo samo na jedan način, ne znači da se ne možemo navići (i obogatiti ga) na drugi. A izjava da bi se sad nalazili u pećinama da su se naučnici bavili time se, po meni, graniči sa ludilom. Na stranu što ne znamo gde bi bili da je ženama nekada dozvoljavano da se bave naukom, umetnošću i da ne idemo dalje…

          2. niste u pravu. Deo koji se odnosi na maske je morbidan. Ja rayumem da maska ne štiti U OTPUNOSTI ali ako štiti i SVEGA 10 posto, neophodno je smesta podeliti ili obezbediti maske i zabraniti kretanje na javnim mestima bez maske. Ako maske, recimo, štite do 30 procenata, propisati i krivičnu odgovornost za nenošenje maske. Šta je sa Vama?

      2. Poštovanje žena se naravno ogleda u sasvim drugim stvarima. Lično sam pristalica i pobornik suštinske i stvarne ravnopravnosti. Ovo je pomodarstvo iskazano u „po svaku cenu“ različitim terminima. Ja bih prepustio ženama pa neka svaka lično kaže npr. „ja sam piškinja“ ili „ja sam trenerka“ ili …

    2. Pulmolog, doktor, lekar,… je TITULA i predstavlja književni rod. Glupi new age je uveo pravila kod nas koja veze sa mozgom nemaju. Kaže se: PULMOLOG. Tako piše i u diplomi.

      1. Govorilo se i doktor, pa Vam ne smeta sto u tekstu stoji doktorKA. Sve dok je jezik ziv, dotle se i menja.

  2. Redakcija bi se morala malo pozabaviti pravilnim obavesavanjem svojih citalaca (naroda).
    Prvo, netacno je da se prenosenje COVID-19 prenosi samo kapljicnim putem. Prolog – kineski ekvivalent of USA CDC: http://weekly.chinacdc.cn/en/article/id/ffa97a96-db2a-4715-9dfb-ef662660e89d

    Drugo, hirurske maske – na vasoj slici stite DRUGE od vasih kapljicnih infekcija. Maske N95 kojih nema nigde stite zdravu osobu, jer imaju ventil koji omogucava laksi izdisaj, pa ga ne bi trabala nositi infektivna osoba. Zabrinjavajuce je obavestavanje stanovnista,

  3. Influenca, covid19 i sve ostale viroze uključujući prehlade, tj rota virus ili sincicijalni virus može početi na isti način i završiti na isti način. Dakle, samo identifikacija potvrdjujem ili isključuje covid19.

  4. Meni sve lici na zajednicku akciju penzionerskih fondova i farmaceutske industrije.Jedni ce malo smanjiti broj korisnika,a drugi ce prodati milione vakcina.

    1. E neka si ti nama objasnio zaveru,
      popi rakiju ako se pojavi i pravac Italija u šoping.

  5. Samo testirnjem može da se otkrije koji virus je u pitanju.. Simptomi su različiti od slučaja do slučaja. Maske ne sprečavaju viruse, ali nisu beskorisne, već sprečavaju da rukama dodirujete usta i nos i tako se zarazite. Zato je bitno pranje ruku.

  6. Dr Tanja Radosavljevic je gospodja udata je i nazalost priliku da budem s njom jer sam hronicni i doticna gospodja ima ordinaciju u zemunu u hercegovackoj i kaze se pulmolog ili pulmologinja

    1. Samo vas pratim kako člupate gluposti, sad je najbitnije kako se kaže. Žena priča o razlici između sezonskog gripa i korona virusa a vi nastavite da lupetate jer nemate problema sa zdravljem verovatno.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.