Kako se Amerika spremala za Drugi svetski rat?

Prelistavamo predratne listove Vreme i Pravdu – 2. mart 1938.

Ostavite komentar


  1. Amerčki kapital podržavao je Hitlera, a o tome su ćutali političarti, jer su se svi nadali da će Fašisti da oštete SSSR, kada bi oni pritrčali da dele plen – večna želja Amerike.Političari na čelu sa predsednikom Ruzveltom predlagali su da Amerika uđe u rat, makar protiv Japana, no komgresmeni i senatori u službi krupnog kapitala nisu pristali. Zato su službe koje su to mogle prećutale da će Japan da napadne vojnu bazu Perl Harbor i pobije preko 3.300 mornara, avijatičara, nekima su bile tu i supruge ili verenice, a unište ne samo brodove već i najveći nosač avijona i na stotine avijona. Zar treba verovati da za ovu japansku nameru nije obavestio koga treba tada najpoznatiji višestrani špijun Zorge, koji je unpravo tada ordinirao iz Tokija. Upravo tih dana početkom decembra 1941. fašistička armada je zaustvaljena na ulazu u Moskvu, i čekivao se protivudar Rusije. Ne slučajno počeo je 07. decembra, istoga danu kada su Japanci bombardovali Američku vojnu bazu. Sledio je pristanik Kongresa i Senata da Amerika uđe u rat.

    1. Americki kapital nije neka singularna jedinica. Bilo je industrijalaca koji su imali simpatije za prvenstveno Musolinija i korporativni kapatalizam, odnosno fasizam, ali i drugih koji su bili protivnici takvog drustvenog uredjenja.

      Sto se tice obavjestajnog rada iz literature nam je poznato da je analiza podataka jedna teska disciplina kada se cesto primaju oprecni raporti. Samo zato jer neki spijun nesto izvjestava nemora znaciti da ce se neki dogadjaj bas i odigrati. Narocito opasno je dovoditi neke zakljucke na osnovu cinjenica izvedenih iz konteksta a onda iste tumaciti na osnovu vlastitih ideoloskih pretpostavki. Na vama se na primjer primjecuje da imate istovremenu rusofiliju i averziju prema SAD pa onda, cesto nesvjesno, trazite cinjenice koje ce potvrditi vase stavove a ignorisete cinjenice koje bi te stavove opovrgle.

      Recimo vodjstvo SSSRa je primalo mnoge obavjestajne izvjestaje o tome da se sprema napad Njemacke ali nista nije preduzeto da se napad odbaci. Dali je po toj vasoj logici SSSR zelio napad i velike gubitke analogno SADu? Tu cinjenicu ste sasvim zaobisli jer se kosi sa vasim vidjenjem svijeta a preispitivanje vlastitih stajalista na osnuvu objektivnih cinjenica i logickih zakljucaka je poslednje cime zelite da se bavite jer onda ulazite u bitku sa vlastitim emocionalnim stajalistima koja mogu biti bolna za dirati.

  2. Razmiljam i zaključujem na osnovu informacija i stečenog znanja. A platforma moga uma su mi poruke Bude, Konfucija, Sokrata, Isusa i Jovana, no i Poslanika Muhameda, mnogih drugih posle NJih, pa Marksa, da bi stigao do Braće Ribar, Koče Popovića i njihovih mnogih saboraca, Marka Nikezića i Latinke Perović. Nemamo isto znanje niti imamo istu moć razmišljanja i zaključivanja. Nismo hodali u istim sandalama, kako su govorili Budisti.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.