Sahrana novinarskog veterana 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

List Pravda nam na današnji dan, pre tačno 80 godina, donosi priču o Mostaru, zagonetnoj smrti jedne seljanke i cipelama sa drvenim đonom, dok list Vreme izveštava o sahrani novinarskog veterana Pavla Rankovića.

Danas spava Mostar, stari patrijarhalni grad sa Neretve, grad Alekse Šantića, piše list Pravda.

Stara mostarska čaršija sada je starija. Više se ne čuju razgovori o poeziji, zanosu, lepoj knjizi već o zaradi i profitu.

Sahrana novinarskog veterana 2
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

Mostar je pogodilo predratno vreme, aneksija Bosne i Hercegovine i sveopšta uznemirenost.

„Mostar od juče nije isto što i Mostar od danas, Mostar od danas neće biti isto što i Mostar od sutra..“

Od tihih ulica, ljudi koji strepe, vremenom Mostar se menjao i sada na ulicama se mogu videti i stari i mladi a u večernjim časovima i hor.

Mati nekoliko dece, seljanka Ljubica Spasojević, preminula je na zagonetan način, u slavonskom selu Ćosinim Lazama, nedaleko od Osjeka. S obzirom na to da više nije htela da rađa, obratila se babici koja je nad njom izvršila pobačaj.

Kada se vratila kući Ljubica je izdahnula. Dok su njeni ukućani bili ubeđeni da je bolovala od srca, vlasti su ipak odlučili da izvrše ekshumaciju. U selu se sa interesovanjem očekuju rezultati istrage.

Među vestima se našla i informacija da je norveška fabrika za proizvodnju cipela započela fabrikaciju đona od drveta za lake letnje cipele. U toku zime treba da se proizvede oko sto hiljada ovakvih cipela.

Celo izdanje čitajte na sajtu Narodne biblioteke.

O sahrani Pavla Rankovića, novinarskog veterana, izveštavao je list Vreme.

Mnogi beogradski novinari okupili su se oko starog kolege i novinarskog veterana, Pavla Rankovića, urednika „Službenih novina“ i počasnog predsednika Novinarskog udruženja.

Sahrana novinarskog veterana 3
Foto: Screenshot/ digitalna.nb.rs.

Među prisutnima na sahrani, između ostalih, našli su se pomoćnik ministra prosvete g. Boško Obradović, predsednik Novinarskog saveza g. Andra Milosavljević i direktor agencije Avala, Đorđe Perić.

Vence su položili Novinarski savez, beogradski novinari, novosadski novinari, Državna štamparija i rođaci.

Živko Milićević, predsednik beogradske sekcije, u ime Novinarskog udruženja oprostio se od pokojnika i izneo sve njegove vrline kao čoveka, novinara, radnika i kolege.

Kao jedna od najeminentnijih ličnosti, svetla tačka novinarstva, njegova smrt je pogodila celu državu, rekao je tom prilikom Milićević.

Celo izdanje čitajte na sajtu Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari