U poslednje vreme učestale su krađe bakarnih i sicilijum-bronzanih žica, telefonskih kablova, gvožđa, akumulatora, bakarnih kotlova i kazana, poklopaca šahtova, metalnih slivnika, najnoviji su podaci Policijske uprave u Pirotu. Posle uspešno realizovanih projekata „Sprečimo krađe iz vozila“ u Pirotu i „Sprečimo šumske krađe“ u Beloj Palanci, Policijska uprava u Pirotu realizuje novi projekat pod nazivom „Sprečimo krađe metalnih predmeta koji se prodaju kao sekundarne sirovine“, saopšteno je na konferenciji za novinare.

U poslednje vreme učestale su krađe bakarnih i sicilijum-bronzanih žica, telefonskih kablova, gvožđa, akumulatora, bakarnih kotlova i kazana, poklopaca šahtova, metalnih slivnika, najnoviji su podaci Policijske uprave u Pirotu. Posle uspešno realizovanih projekata „Sprečimo krađe iz vozila“ u Pirotu i „Sprečimo šumske krađe“ u Beloj Palanci, Policijska uprava u Pirotu realizuje novi projekat pod nazivom „Sprečimo krađe metalnih predmeta koji se prodaju kao sekundarne sirovine“, saopšteno je na konferenciji za novinare. Portparol Policijske uprave Pirot Olivera Kostić rekla jeda se ovaj projekat realizuje u Pirotu i Beloj Palanci i da je deo strategije policijskog delovanja koji se zasniva na razvijanju saradnje s lokalnom zajednicom i na preventivnom delovanju policije.

Od bakarnih provodnika do kazana

– Na osnovu analize krivičnih dela od 2004. do 2007. i prva četiri meseca ove godine, ustanovili smo da su jedan od većih problema upravo ova krivična dela koja se odnose na krađu metalnih predmeta koji se koriste kao sekundarne sirovine.

– Najzastupljenija krivična dela su krađe, teške krađe i oštećenja javnih uređaja. Najveće štete pretrpeli su Železnice Srbije, „Telekom Srbija“ i JKP „Komnis“ iz Bele Palanke. Kao i u Pirotu, najčešće se kradu bakarne i bronzane žice i ostali bakarni provodnici, rešetke slivnika i poklopci od šahti, kao i kazani za pečenje rakije, bakarni delovi kazana za topljenje masti, kotlovi – kaže samostalni policijski inspektor i komandir Policijske stanice u Beloj Palanci Saša Rančić.

Glavni policijski inspektor PU Pirot Dragan Đorđević kaže da je uočen porast krađa predmeta od metala i da predstavlja akutan problem lokalne zajednice.
– Njima se podjednako ugrožava imovina građana i javnih preduzeća i pričinjava velika materijalna šteta. Međutim, društvena opasnost ovakvih krađa ne ogleda se isključivo u prouzrokovanju neposredne materijalne štete, već u izazivanju ozbiljnih problema za lokalnu zajednicu, kao što je normalno odvijanje telefonskog ili železničkog saobraćaja. Šteta je velika, ali se ukradeni predmeti prodaju za mnogo manje para nego što je njihova realna vrednost – kaže Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari