Koji su simptomi i kako reagovati ako posumnjamo da smo bili izloženi amonijaku? 1Foto: Shutterstock/Jon Rehg

Pomoćnica ministarke zdravlja Jelena Janković rekla je za RTS da se akcident dogodio u mestu Sopotski Han, deset kilometara nizvodno od Pirota. U Beloj Palanci, kao i u selu Staničenje, građani su upozoreni da ne koriste vodu za piće. Dr Verica Jovanović ukazuje na simptome: peckanje u očima, grebanje u grlu, a kod osoba sa hroničnim kardiovaskularnim oboljenjima ubrzani rad i lupanje srca.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić rekao je da prema jutrošnjim merenjima nema amonijaka u vazduhu u Pirotu, kao i da izvorište vode Medijana u Nišu nije kontaminirano.

On je rekao da je situacija u Pirotu stabilna i poručio da građani treba da ostanu pribrani i slušaju nadležne organe.

Jelena Janković, pomoćnica ministarke zdravlja, rekla je da se akcident dogodio u mestu Sopotski Han, deset kilometara nizvodno od Pirota.

U Opštoj bolnici Pirot tokom noći je pregledana 41 odrasla osoba i troje dece, od kojih je petoro odraslih i jedno dete zadržano na bolničkom lečenju. Ostali su pušteni na kućno lečenje.

Što se tiče pacijenata koji su zadržani na bolničkom lečenju, svi su u stabilnom stanju, sa lakim simptomima.

„Što se tiče KC Niš juče je pregledano 12 odraslih i troje dece, od toga je šestoro odraslih i troje dece ostalo na bolničkom lečenju sa takođe lakim simptomima i dobrim opštim stanjem“, rekla je Jankovićeva.

Ministarstvo zdravlja u okviru sanitarne inspekcije prati vodosnabdevanje, sanitarna inspekcija je na terenu, obavlja se vanredni inspekcijski nadzor.

„U Beloj Palanci građanima je dato upozorenje da ne koriste vodu za piće, kao i u selu Staničenje“, istakla je ona.

Kada je reč o Nišu, voda za piće se koristi ali je iz preventivnih razloga isključeno vodosnabdevanje iz izvorišta Medijana.

U Pirotu se koristi voda za piće 

U Pirotu se voda ne koristi iz Nišave, tako da je vodosnabdevanje u ovom trenutku normalno i voda za piće se koristi, kaže ona.

Analize vode rade se na svaka dva sata i građani će preko Zavoda za javno zdravlje u Pirotu i Instituta za javno zdravlje u Nišu biti obaveštavani.

„Dogovorili smo se sa dr Vericom Jovanović da se na sajtu Zavoda za javno zdravlje u Pirotu i Instituta za javno zdravlje u Nišu i na sajtu ‘Batuta’ postave informacije o merama prevencije za sve građane, tako da će u skladu sa analizama i rezultatima sve mere biti objavljene na vreme“, kaže Jankovićeva.

„Informacija koja je rađena na analizi vazduha u tunelu Bancarevo u Nišu pokazala je da je koncentracija amonijaka u vazduhu nula procenata, a očekujemo da će Institut za rudarstvo i metalurgiju iz Bora uraditi analizu vazduha u Pirotu“, napomenula je Jankovićeva.

Situacija je pod kontrolom, nema mesta panici, sve službe rade na terenu, vanredni štabovi zasedaju, dodala je pomoćnica ministarke zdravlja.

Građanima treba naglasiti koje su mere prevencije i zaštite od izlaganja štetnom dejstvu amonijaka.

Preporuke građanima

Direktorka „Batuta“ Verica Jovanović kaže da se akcident dogodio juče tokom popodneva.

„Vreme koje prolazi ide u prilog jednoj bezbednijoj situaciji, istakla bih da nema mesta panici kada je u pitanju zdravstveno stanje i ugroženost stanovnika Pirota ili okoline, naročito Sopotskog Hana“, rekla je dr Jovanović.

Mere preporuke su isključivo javno zdravstvene mere, primenjujemo ih u svim potencijalnim rizicima kada se koncentracija amonijaka u vazduhu izmeri kao neočekivano povišena, kaže direktorka Batuta.

„Kada je ova situacija u pitanju, vremenske prilike su juče dovele do toga da se stvorio oblak od isparenja od samog amonijaka koji je dodatno napravio komplikovanu situaciju“, podvukla je Jovanovićeva.

Ono što preporučujemo građanima – što preporučuje Zavod za javno zdravlje Pirot kao i Institut za javno zdravlje Niš, ali pre svega Pirot – jeste da se građani zadrže u svojim stanovima, da bez preke potrebe ne izlaze napolje, da zatvore prozore, da ne luftiraju svoje stanove, da ostanu u kući tokom današnjeg dana, rekla je Jovanovićeva.

Zavod i Institut kontrolišu koncentracije amonijaka u vodi, prema tome nema opasnosti kada je u pitanju Pirot, jer se ne snabdeva vodom iz Nišave – akcident nije povezan sa vodosnabdevanjem, zato je voda u Pirotu ispravna.

Simptomi koje građani mogu da osete

Dr Verica Jovanović kaže da se javilo peckanje u očima, grebanje u grlu, ali kod osoba sa hroničnim kardiovaskularnim oboljenjima moguće je da se javi ubrzani rad srca, lupanje srca, bolovi grudne kosti.

Iz tih razloga preporučujemo da ako ne mora da se ne izlazi, do daljih informacija, zaključila je Jovanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari