Kako su dva učenika iz Trstenika, koja su maltretirala profesorku, vraćena u školu? 1Foto:N1

Dva učenika Tehničke škole u Trsteniku koji su bili isključeni iz škole zbog nasilja nad profesorkom engleskog jezika vraćeni su u tu obrazovnu ustanovu jer je nakon žalbe ustanovljen propust u proceduri.

Za sada se spekuliše da li su đaci vraćeni na osnovu odluke suda ili Školskog odbora Tehničke škole,  ali ni u toj ustanovi, ni u Ministarstvu prosvete za Danas nisu želeli da pojasne ko je odluku doneo i u čemu je procedura prekršena.

Uvid u odluku kojom je naloženo vraćanje đaka na nastavu nema ni Sindikat obrazovanja Srbije, čiji su članovi zaposleni u toj školi, ali ni drugi sindikati koji su se ovim povodom oglašavali, a jedan čak tražio da direktor Tehničke škole dobije otkaz.

Nezvanično se pominje da je propust napravljen jer pre donošenja odluke o isključenju škola nije sprovela pojačan vaspitni rad, što je bila obavezna da uradi.

Izvor Danasa pojašnjava da je Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisano da vaspitno-disciplinska mera, kakva je isključenje iz srednje škole, može da se izrekne učeniku samo ako je škola prethodno sprovela pojačan vaspitni rad.

„Prema učeniku koji vrši povredu pravila ponašanja u školi, odnosno koji svojim ponašanjem ugrožava druge u ostvarivanju njihovih prava, škola će uz učešće roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika, pojačati vaspitni rad aktivnostima: u okviru odeljenjske zajednice, stručnim radom odeljenjskog starešine, pedagoga, psihologa, posebnih timova, a kada je to neophodno da sarađuje sa odgovarajućim ustanovama socijalne, odnosno zdravstvene zaštite sa ciljem definisanja i pružanja podrške učeniku u vezi sa promenom njegovog ponašanja“, glasi član zakona koga se, kako se spekuliše, Tehnička škola nije pridržavala, već je bez toga, na predlog nastavničkog veća, direktor doneo odluku o isključenju dva učenika.

Treći učenik koji je takođe učestvovao u maltretiranju profesorke engleskog se, kako je Danas izvestio, ispisao iz škole ubrzo nakon što se odigrao incident sa izmicanjem stolice profesorki.

Naš izvor kaže da se učenik ne može automatski isključiti, pa čak iako načini najteži prekršaj. U tom slučaju on može da bude pritvoren ili prema njemu mogu biti preduzete druge zakonske mere koje ne spadaju u domen školskog, već krivičnog zakonodavstva.

– Cilj pojačanog vaspitnog rada je da se ponašanje učenika popravi i da se detetu pomogne, zato zakon predviđa obavezu da se sprovede vaspitni rad, kao što se za lakše povrede obaveza učenici uključuju u društveno-koristan i humanitarni rad – navodi naš sagovornik.

Od nadležnih se za sada jedini oglasio načelnik Školske uprave Kruševac Zoran Asković koji je za RTS rekao da je disciplinski postupak, vođen protiv dvojice učenika bio produžen, jer je, između ostalog, jedan od njih bio odsutan do početka drugog polugodišta.

On navodi da taj učenik trenutno pohađa školu i da se za njega radi pojačan vaspitni rad, a posle toga će biti doneta odluka o njegovom daljem statusu u toj školi.

– Drugi učenik je išao u školu i kod njega je pojačan vaspitni rad i sad trenutno Tim za nasilje, zlostavljanje, zanemarivanje u školi radi procenu efekata tog vaspitnog rada. Na osnovu toga doneće odluku o učeniku da li se isključuje iz škole ili će ostati – kaže Asković.

Profesorka koja je bila žrtva maltretiranja i dalje je na bolovanju.

Istovremeno, sva tri đaka procesuiraju se pred pravosudnim organima u Kruševcu, odnosno u Trsteniku.

 

Dugotrajan postupak

Zakon predviđa da nastavničko veće donosi odluku o vaspitno-disciplinskoj meri isključenja učenika iz srednje škole, a direktor rešenje o isključenju učenika iz škole.

Učenik, roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik ima pravo da podnese žalbu školskom odboru. Žalba odlaže izvršenje rešenja direktora.

Protiv drugostepenog rešenja o izrečenoj meri isključenja učenika iz srednje škole roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik ima pravo na sudsku zaštitu u upravnom sporu.

Školska praksa svedoči o malobrojnim primerima da se, nakon što učenik bude vraćen na osnovu sudske odluke, dogodi da škola ponovo donese odluku o njihovom isključenju.

S obzirom da postupak u Tehničkoj školi još nije okončan i da je reč o maturantima, scenario da dva vinovnika incidenta dočekaju kraj školske godine kao đaci te obrazovne ustanove je vrlo moguć.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari