"Ohrabrenje besprizornim đacima": Kako prosvetari komentarišu povratak u školu dvojice učenika koji su maltretirali profesorku u Trsteniku 1Foto: Canva

Da nije žalosno, verovatno bi bilo „smešno“.

Ovim rečima Dragan Kostić, predsednik Sindikata obrazovanja Požarevac, komentariše epilog dešavanja u Tehničkoj školi u Trsteniku, u kojoj je dva, od tri učenika, koja su učestvovala u maltretiranju profesorke engleskog Marije Stevanović u toj ustanovi, vraćena na nastavu.

Video-snimak na kome se vidi da dva učenika zagovaraju profesorku, dok joj treći izmiče stolicu nakon čega je pala, izazvao je bes i ogromno nezadovoljstvo prosvetnih radnika.

U znak podrške profesorki, ali i kako bi digli glas zbog narastajućeg nasilja u školama, nekoliko prosvetnih sindikata organizovalo je proteste.

Posle toga Ministarstvo prosvete je formiralo radnu grupu koja je predložila set mera za suzbijanje nasilja u obrazovnim ustanovama, a da bi one počele da se primenjuju u praksi porebna je izmena pravilnika i zakona.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnik Srbije je, gostujući na TV Insajder, juče rekla da su sva tri učenika Tehničke škole koja su maltretirala profesorku vraćena zbog proceduralnih grešaka načinjenih tokom isključenja.

Kako je Danasu rekao nastavnik u toj školi, na nastavu su vraćena dva učenika za koje je Nastavničko veće predložilo da budu isključeni iz škole, dok se jedan sam ispisao.

Iz Ministarstva prosvete nisu odgovorili na pitanje naše redakcije o statusu pomenutih đaka, već su samo kratko kazali da je „izrada zapisnika u toku, da će biti preduzete odgovarajuće radnje i naložene odgovarajuće mere“.

– Čemu ona naša silna protestna okupljanja gde smo podigli glas protiv svake vrste nasilja u školama u Srbiji? Tu mislim na nasilje učenika prema prosvetnim radnicima i drugim zaposlenim u školama, a posebno na nasilje učenika prema učenicima – komentariše Dragan Kostić informaciju da su dvojica vinovnika nasilja nad nastavnicom trsteničke Tehničke škole i dalje učenici te obrazovne ustanove.

Nikola Ćurčin, podpredsednik Izvršnog odbora Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV), kaže da ga nije iznenadila informacija da je poništeno rešenje o isključenju učenika, ali da jeste razočaran.

– Kakva je to procedura koja ovako očigledan slučaj nasilja nad nastavnikom nije u stanju da procesuira, da li je procedura takva da faktički onemogućava isključenje iz škole za ovakav incident? Šta je uradila radna grupa za sprečavnje nasilja nad nastavnicoma koja je pompezno najavljena iz Ministarstva prosvete? Koja je poruka nastavnicima i učenicima koji žele da mirno uče i rade – pita Ćurčin.

On kaže da će NSPRV nastaviti sa aktivnostima, zahtevima i protestima koji se odnose ukidanje anonimnih prijava u prosveti, kao što je to slučaj u Hrvatskoj, i drugim izmenama procedura i zakona koje će zaštititi nastavnike od nasilja.

– Pozivamo kolege, roditelje i učenike da nas podrže, da bi škola bila bezbedno mesto za učenje i napredovanje – poručuje sagovornik Danasa.

Petar Panić iz Foruma beogradskih gimnazija, ističe da je vraćanje učenika u školu učinjeno zbog propusta u vođenju vaspitno-disciplinskog postupka, što je obaveza škole.

– Njihovo vraćanje na nastavu samo može biti ohrabrenje onim besprizornim đacima jer se stiče utisak da nije moguće praktično ni zbog čega izbaciti učenika iz škole. Trebalo je razmisliti o premeštaju u neku drugu školu i slično. Prosvetari su i dalje nezaštićeni i ugroženi – uveren je Panić.

Pokušali smo da saznamo i šta o svemu misli profesorka Marija Stevanović, ali ona do objavljivanja ovog teksta nije odgovorila.

Forum srednjih stručnih škola smatra da je skandalozno da neko ko je direktor škole ne zna osnovne stvari u obrazovanju, upravljanje školom i vođenje disciplinskog postupka.

– Ne tražimo smenu, već ono što zakon u ovakvim slučajevima predviđa, a to je poštovanje člana 119. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i tačke 9a ovog akta koji kaže:da se obrazuje komisija za vođenje disciplinskog postupka protiv direktora i donese odluka o odgovornosti. U ovom slučaju, najpravednija odluka bi bila da direktor Tehničke škole u Trsteniku dobije otkaz-kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

On smatra da bi takvo postupanje koliko, toliko ukazalo na postojanje nekog vida odgovornosti.

–  Tražimo odgovornost i samo odgovornost za svakog zaposlenog u obrazovanju, ali i za učenike. Dosta nam je ponižavanja, degradiranja, nipodištavanja časti i ugleda nastavnika, kao što nam je poreko glave i činjenice da ovakvi slučajevi iz dana u dan prolaze nekažnjeno- jasan je Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari