Prosvetari poručili sa protesta: Pucajte, mi i danas držimo čas (VIDEO) 1Foto: Vesna Andrić

Pod parolom “Stop nasilju u školama” danas je u Beogradu održan protest prosvetnih radnika u organizaciji Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kojoj su se priključili članovi Foruma beogradskih gimnazija (FBG), Foruma beogradskih osnovnih škola i Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV).

Istovremeno, članovi Unije, FBG i NSPRV obustavili su danas rad, pa u mnogim školama nije bilo nastave.

Predsednik FBG Aleksandar Markov poručio je na protestu da su se prosvetni radnici okupili u znak podrške koleginci iz Trstenika kojoj su izmakli stolicu i svim onim kolagama i učenicima koji svakodnevno trpe nasilje na koje sve manje reagujemo ili uopšte ne reagujemo.

– Ministar kaže da je pozvao koleginicu, nije dovoljno da Bane pozove Aleksandra, Mariju, Peru, Žiku.. Ministarstvo prosvete i Vlada treba zajedno da osude nasilje kao pojavu, privatni razgovori nas ne zanimaju, zanima nas šta oni mogu da urade da nasilja više ne bude. Ministar govori o sinergiji koja treba da se stvori kako bismo rešili problem nasilja. Koja sinergija kada dobijamo informacije da je danas gradska prosvetna inspekcija dobila nalog da obiđe sve naše škole i zatevaju da direktori pokrenu discioinske postupke protiv nas, protiv nastavnika koji se bore protiv nasilja – rekao je Markov, čije izgalanje su pratili zvižduci i povici okupljenih prosvetara.

Uz poruku „Sram vas bilo“, Markov je rekao:

– Dajte da vidimo tog ministra, dajte da vidimo tog direktora škole koji će reći otkaz jer se borite protiv nasilja. Neka postroji svoje streljačke vodove u vidu direktora i inspektora, neka im kaže „pucaj“. Neka pucaju, mi ovde i danas držimo čas – poručio je Markov.

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, upitala je „zašto naši ljudi ćute, povlače se, idu na časove i rade za platu koja je daleko od republičkog proseka“.

– Ovo je danas protest kao odgovor na naše izbrisano dostojanstvo. I da nas je desetoro danas došlo, došli smo da branimo dostojanstvo prosvetnih radnika, i tetkica, i domara, i računovodstvenih radnika koji drže školski sistem. Želimo sve da ih zaštitimo, rekla je Janković i naglasila da traže da se zakoni primenjuju i da se kazne prema prekršiocima sprovode.

Predsednica Unije citirala je izjave ministra prosvete Branka Ružića što je propraćeno bukom i zviždanjem u pištaljke. Posebno ministrova izjava kojom je današnju obustavu rada, koja nije u skladu sa Zakonom o štrajku, uporedio sa prelaskom ulice van pešačkog prelaza.

Na to je Jasna Janković rekla da će prosvetni radnici nastaviti da prelaze na crveno.

– Unija sindikata prosvetnih radnika neće odustati, a vi ministre… znamo da nekome podnosite izveštaje…u izveštajima kažite da je danas sigurno blizu 400 škola u popunoj obustavi, u obustavi su čitavi gradovi u Srbiji, nemoj da nekom fali dlaka s glave, doći ćemo tamo. Ovo nije pretnja, samo realnost. Ovo je kraj. Ako sada odustanemo, više škole, onakve kakvu poznajemo, nema. Zato nema predaje, nema odustajanja – rekla je Janković.

Ona je imala poruku i za članove Vlade Srbije i poslanike Skupštine Srbije:

– Ljudi, uozbiljite se, pa vi širite nasilje u ovom društvu, vaš način komunikacije dovodi do toga da svako dete misli da je normalno da tuče onoga pored sebe – kazala je Janković i poručila da se „prosveta podigla i da više neće sesti“.

Potpredsednica Foruma beogaradskih gimnazija Ana Dimitrijević je rekla da nastavnici danas nisu u školi, ali jesu na poslu.

– Ovo je radni, nenastavni dan. Ili je ipak nastavni jer držimo čas, našim đacima prenosimo celoživotno znanje. Učimo ih da brane svoju čast i dostojanstvo. Učimo ih da svako ima prava na svoje mišljenje i izbore, da ne treba da se dele ni po kojoj osnovi. Nema bitnih i manje bitnih, nema podele na moćne i nemoćne, na one kojima mogu da se izmiču stolice i one kojima ne mogu. Nikome ne sme da se izmiče stolica. Nikome ne sme da se lupa šamar. Učimo ih da uvek treba reći ne nasilju, govoru mržnje i diskriminaciji – kazala je Dimitrijević.

Okupljeni prosvetari prošetali su od Trga Nikole Pašića do zgrade Vlade i Ministarstva prosvete, gde je protest završen.

U nepreglednoj koloni koja se kretala ulicom Kneza Miloša i Nemanjinoj, više hiljada beogradskih prosvetara poslao je jasno poruku nadležnima – da im je prekipelo i da im je dosta nasilja.

Ranije danas, profesori Devete i Desete gimnazije, koji su krenuli na proteste na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, na kratko su blokirali Brankov most.

Prosvetari poručili sa protesta: Pucajte, mi i danas držimo čas (VIDEO) 2
Foto: Vesna Andrić/Danas

Oko 30-tak nas smo se od početka mosta rasporedili u tri trake ka gradu i tako smo peške prešli most, pa je saobraćaj za to vreme bio zaustavljen – kaže za Danas Ana Dimitrijević, potpredsednica Foruma beogradskih gimnazija, čiji članovi učestvuju u današnjoj obustavi rada.

Oko hiljadu prosvetnih radnika izašlo na ulice u Nišu

Okupljeni prostvetni radnici su zatražili od države izmenu zakonskih regulative i obezbeđivanje prosvetnim radnicima statusa službenih lica.

Oni su, između ostalog, kazali da se nasilju u školama može i mora stati na put pre svega ozbiljnijim kaznama za nasilnike i to kako za nasilne učenike, tako i za neodgovorne roditelje.

Predsednik Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Vladan Ćirić rekao je da su danas, u znak protesta, 24 škole u Nišu obustavile nastavu, a da u 14 škola štrajkuju članovi Unije sindikata prosvetnih radnika.

Prosvetari u Kragujevcu: Ugroženi su nam životi i zdravlje

Na prepunom Đačkom trgu u Kragujevcu prosvetni radnici održali su danas protest “Stop nasilju u školama”.

– U obrazovnom sistemu Srbije sada ne postoji apsolutno nijedan način da se nasilje spreči i sankcioniše. Najteža kazna koju učenik u srednjoj školi može da doživi je da iz nje bude isključen. On će se samo upisati u drugu školu, završiće je i nastaviće da vrši nasilje. U osnovnim školama čak ni izbacivanje nije opcija. Ako je država obezbedila status službenog lica čitaču struje iz EPS-a, mora i nama, istakla je Ljiljana Miletić, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Kragujevca.

U Novom Sadu poručili da je krajnje vreme da se zaustavi nasilje u školama

U organizaciji Unije sindikata prosvetnih radnika, danas je širom Srbije u 820 osnovnih i srednjih škola u 47 gradova, obustavljena nastava. U Novom Sadu se, u 12 sati, stotinak prosvetara okupilo ispred Izvršnog veća Vojvodine.

Kako piše portal Mojnovisad.com predsednik Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Martin Mihailović, izjavio je za medije da je krajnje vreme da zaustavi svaki vid nasilja u obrazovnim ustanovama.

– To treba da bude jedno bezbedno mesto za svu decu i za nas da bismo mogli raditi normalno naš posao. Konkretni predlozi su da nastavnici dobiju status službenog lica i nadamo se da ćemo to u budućim pregovorima uspeti da dobijemo. Takođe, tražimo da se skrate postupci samog vaspitno-disciplinskog kažnjavanja učenika, jer dosada sve što se dešavalo i svaki takav postupak koji se vodio protiv učenika, bio je jako dugotrajan i mukotrpan, i često se završavao bez epiloga – rekao je Mihailović.

Prosvetari iz Užica zatražili hitno zaustavljanje nasilja u školama

„Učenik krenuo da bije profesora i policajca“, „Roditelj davio nastavnika“, „Gumnazijalac udario nogom profesorku i slomio joj kuk zbog jedinice“, „Profesorka trpela uvrede, pa dobila batine“, „Rodiltelj napao nastavnika posle popravnog ispita svog deteta“, “Učenik osmog razreda napao direktora“…

To su samo neki od naslova u medijima o nasilju u školama Srbije, proteklih godina, na koje je, tokom protesta , podsetio Branko Nikolić, predsednik Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika, ocenivši da je ta vrsta nasilja „kulminirala poslednjih godina“.

„Nasilje u školama je poprimilo katastrofalne razmere, zbog njegovog neefikasnog sprečavanja. Nakon tri prethodne i nepotpune škole godine, zbog epidemije korone, nasilje je eksplodiralo“, kazao je Nikolić.

Protest održan i u Vranju

Stop nasilju u školama i otpočinjanje pregovora o statusu službenog lica za sve zaposlene u obrazovanju – dva su zahteva izneta na današnjem štrajku prosvetara u Vranju, u organizaciji Unije sindikata prosvetnih radnika ovog grada.

Kako je rekao Dušan Mladenović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Pčinjskog okruga, „današnji protest i štrajk totalnom obustavom rada, odnosno nastave“, pod sloganom „Stop nasilju u školama“, organizovan je, prvenstveno, zbog nasilja u školama.

Štrajkovali su, rekao je, „samo članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Vranja, dok su ostali sindikati imali blaži oblik štrajka“.

Nekoliko desetina prosvetnih radnika na protestu u Zaječaru

Kao što je i najavljeno, tačno u podne u srednjoškolskom centru u Zaječaru, okupili su se nastavnici Gimnazije, Tehničke, Medicinske i Ekonomsko-trgovinske škole, gde su se, kako su istakli za medije, okupili da iskažu revolt i nezadovoljstvo zbog nasilja koje pojedine njihove kolege trpe od učenika.

Prema rečima nastavnice Medicinske škole i predsednice sindikata, Marije Radosavljević, oni takođe osuđuju i vršnjačko nasilje koje je gotovo svakodnevno u školama širom Srbije.

“Članovi sindikata Medicinske škole u Zaječaru najoštrije osuđuju nasilje koje se dogodilo u Trsteniku i pružamo im podršku. Osuđujemo bilo koju vrstu nasilja, bilo verbalnog, bilo drugačijeg, koje se sprovodi nad profesorima. Takođe, osuđujemo i vršnjačko nasilje koje se dešava u školama širom naše zemlje“, poručila je ona okupljenim prosvetarima.

Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine danas su u potupnoj obustavi rada, a neke od njihovih aktvnosti prikazali su u video snimku.

Protesti i obustava rada se organizuju širom Srbije u znaj podrške nastavnici iz Trstenika i zbog narastajućeg nasilja u školama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari