Sa protesta prosvetnih radnika u Užicu zatraženo hitno zaustavljanje nasilja u školama (FOTO/VIDEO) 1Protest prosvetnih radnika u Užicu/Foto: Nenad Kovačević

Prosvetni radnici Užica, na poziv Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, okupli su se na protestu na Trgu Svetog Save i zatražili od države da njih i učenike hitno zaštiti od nasilja i izmeni propise i procedure za suzbijanje nasilja u školama.

„Učenik krenuo da bije profesora i policajca“, „Roditelj davio nastavnika“, „Gimnazijalac udario nogom profesorku i slomio joj kuk zbog jedinice“, „Profesorka trpela uvrede, pa dobila batine“, „Rodiltelj napao nastavnika, posle popravnog ispita svog deteta“, “Učenik osmog razreda napao direktora“…

To su samo neki od naslova u medijima o nasilju u školama Srbije, proteklih godina, na koje je, tokom protesta, podsetio Branko Nikolić, predsednik Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika, ocenivši da je ta vrsta nasilja „kulminirala poslednjih godina“.

„Nasilje u školama je poprimilo katastrofalne razmere, zbog njegovog neefikasnog sprečavanja. Nakon tri prethodne i nepotpune školske godine, zbog epidemije korone, nasilje je eksplodiralo“, kazao je Nikolić.

Sa protesta prosvetnih radnika u Užicu zatraženo hitno zaustavljanje nasilja u školama (FOTO/VIDEO) 2
Foto: N. Kovačević

On je naveo da „deca gledaju šta se oko njih dešava, a dešava se nasilje u Narodnoj skupštini i na skoro svim televizijama, pa“, kako je rekao, „takav model ponašanja pokušavaju da primene u učionici“.

Podsetio je i na slučaj iz 2019. godine u Užicu, kada je na učitelja fizički nasrnuo njegov biši učenik, koji je dvema profesorkama uputio uvrede, zbog čega su užički nastavnici, među prvima u zemlji, protestovali i ukazali na tu vrstu nasilja. Taj slučaj je prijavljen nadležnima ali, ocenio je, „nije završen na odgovarajući način“.

Sa protesta prosvetnih radnika u Užicu zatraženo hitno zaustavljanje nasilja u školama (FOTO/VIDEO) 3
Foto: N. Kovačević

Profesorka Vesna Aćimović Panić iz Umetničke škole, koja je pročitala proglas Unije, kaže da su prosvetni radnici „poniženi i ugroženi učestalim nasiljem nad njima“.

„Potrebno je da se nastavnicima vrati autoritet, da kriterijumi za ocenjivanje učenika budu stroži i da se vodi računa ko se zapošljava kao nastavnik“, poručila je Panić i istakla da su „nastavnici, učenici i roditelji na istoj strani i da treba da sarađuju“.

Sa protesta prosvetnih radnika u Užicu zatraženo hitno zaustavljanje nasilja u školama (FOTO/VIDEO) 4
Foto: N Kovačević

Na pitanje Danasa šta očekuje od protesta, Marija Nikolić, profesorka u Medicinskoj školi, kaže da „očekivanja nisu velika, ali da je potrebno da se čuje glas njenih kolega“, objasnivši da su „nastavnici izašli na ulice ne samo zbog sebe, već i zbog učenika i njihovih roditelja“.

„Škola treba da bude bezbedno mesto i za učenike i za nastavnike, a ne da strahujemo za sopstvenu bezbednost i bezbednost dece“, poručila je Nikolić.

Tri škole obustavile nastavu

Od pet srednjih škola u gradu, rekao je Nikolić, nastava je potpuno  obustavljena u Medicinskoj, Umetničkoj i Tehničkoj školi „Radoje Ljubičić“. U Ekonomskoj školi radilo je nekoliko nastavnika, u Užičkoj gimnaziji nisu održani prvi časovi u obe smene. U „Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II“ časovi su bili skraćeni na 30 minuta. Za škole koje nisu članice Unije, kazao je da nema podataka, ali je naveo da se protestu pridružio i deo nastavnika koji nisu članovi tog sindikata.

Policija tražila licencirano obezbeđenje

Prilikom prijavljivanja protesta, svedoči za Danas Nikolić, Policijska uprava Užice je zahtevala od organizatora da angažuje licencirano obezbeđenje. „Iako nemamo novca, nekako smo se snašli i ispunili taj zahtev“, kazao je Nikolić. S druge strane, nekoliko uniformisanih policajaca i njihovih kolega u civilu, sve vreme su pratili miran protest.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari