Kako su hrabre Užičanke spasile devojčicu iz reke Đetinje: Učinile smo ono što bi uradili svi da su bili na našem mestu 1Đetinja/Foto: N. Kovačević

U restoranu, tik do reke Đetinje u centru Užica, deca su slavila rođendan. Zbog nepažnje i radoznalosti, u hladnu i nabujalu reku je upala šestogodišnja devojčica. Drugar njenog brata, dečak šestog razreda, ušao je u vodu da joj pomogne, ali nije uspeo. Njegove vapaje za pomoć čule su četiri hrabre Užičanke i odmah reagovale.

Ivana Miladinović, agentkinja prodaje kozmetike, njena prijateljica Marina Stračević, pratiteljka dece sa smetnjama u razvoju u Osnovnoj školi „Nada Matić“, Stanimirka Smiljanić Raonić, direktorka Osnovne škole „Stari grad“ i njena pomoćnica i profesroka srpskog jezika Ana Gudurić, sprečile su da se dečje slavlje pretvori u tragediju.

Sve se dogodilo, kako svedoče, veoma brzo, prošlog ponedeljka, oko 16 časova. U restoranu, za jednim stolom, sedele su Ivana i Marina. Za drugim, u njihovoj blizini, bile su Stanimirka i Ana.

Za to vreme, šetogodišnja učenica prvg razreda OŠ „Dušan Jerković“ čiji je stariji bat, takođe učenik te škole, slavio rođendan, šetala se kejom u blizini restorana.

Kako su hrabre Užičanke spasile devojčicu iz reke Đetinje: Učinile smo ono što bi uradili svi da su bili na našem mestu 2
Stanimirka Smiljanić Raonić/Foto: Privatna arhiva

Đetinja, na tom mestu, obično nije duboka, ali zbog kiša i snega koji se topio,  bila je nabujala i brza, sa kaskadama i snažnim vrtlozima.

U jednom trenutku, devojčica je poželela da „dodrirne reku“. Međutim, okliznula se i upala u vodu. Dečak, koji je bio u njenoj blizini, a koji je drugar  i vršnjak njenog brata i učenik iste škole, ušao je u vodu da je spase. Pokušao je da joj pomogne, ali nije uspeo.

„Ljudi, dete je u reci. Ne zna da pliva, Pomozite“, vikao je dečak potpuno mokar, trćeći ka restoranu.

Na njegove vapaje su, u deliću sekunde, reagovale Ivana i Marina, potom  Stanimirka i Ana, iako je među gostima bilo i muškaraca.

Kako su hrabre Užičanke spasile devojčicu iz reke Đetinje: Učinile smo ono što bi uradili svi da su bili na našem mestu 3
Ana Gudurić/Foto: Privatna arhiva

„Ivana je prva zagazila u reku, a potom Marina, Ana i ja. Ivanu sam držala za ruku da bi mogla da dohvati devojčicu koja se hrabro borila, ali su je stalno okretali vrtlozi. U jednom trenu, videla sam njenu glavu iznad vode, a sekundu posle, glava joj je bila u vodi“, svedoči za Danas Stanimirka Smiljanić Raonić.

„Uspele smo da je izvučemo iz reke. Nakon toga, pogledala nas je i zbog iscrpljenosti je pala, ali bilo joj je dobro“, kaže naša sagovornica.

 

Devojčicu i dečaka su su ogrnule i uvele u restoran. Brat devojčice je pozvao roditelje, a dečak koji je pokuašo da je spase, rekao im je da je već zvao svog oca i da će on ubrzo stići. Neko je pozvao i Službu hitne pomoći, pa su hrabre Užičanke, nakon što su se uverile u to da su deca bezbedna, krenule svojim kućama.

„Ušla sam u kola, ali na pola puta nisam znala gde je kvačilo, a gde gas. Bilo mi je veoma loše. Imala sam groznicu. Ipak, morala sam da se saberem i jedva sam se dozvela do kuće“, priseća se Stanimirka.

Kako su hrabre Užičanke spasile devojčicu iz reke Đetinje: Učinile smo ono što bi uradili svi da su bili na našem mestu 4
Marina Starčevć/Foto: Privatna arhiva

Kaže da nije osetila strah, niti je, pošto su čule vapaje dečaka, bilo šta rekla Ani,  već su obe, poput Ivane i Marine, potrčale do reke.

„Prosvetni radnici izuzetno brzo reaguju na dečje povike, vrisak, plač. Ne umem to da objasnim, ali kao da smo profesionalno „deformisani“ i to nam skreće pažnju. Samo sam pomislila da bismo naš četiri mogle da se uhvatimo za ruke i da tako spasimo devojčicu. I uspele smo“, kaže naša sagovornica.

„Mislim da bi to svako uradio“, uzvraća na to što su nju, Ivanu, Marinu i Anu, Užičani proglasili „heroinama“ i iskazuju im zahvalnost i divljenje na društvenim mrežama.

To što, na dečakove vapaje, nije regaovao nijedan muškarac u restoranu, kaže da ne želi da komentariše. Sve je to, dodaje, trajalo oko dvadesetak sekundi, pa nije bilo vremena da se alarmira veći broj ljudi, već je trebalo brzo da se reaguje.

„Hvala bogu, sve se dobro završilo i devojčica je dobro, a dobro je i dečak koji joj je pomagao“, navodi za Danas Stanimirka Smiljanić Raonić.

Kako su hrabre Užičanke spasile devojčicu iz reke Đetinje: Učinile smo ono što bi uradili svi da su bili na našem mestu 5
Ivana Miladinović/Foto: Privatna arhiva

Ni Ivani Miladinović ne prija velika pažnja javnosti i navodi da je „učinila samo ono što bi svako uradio da se našao u takvoj situaciji“.

„Ne smatram da smo uradile veliki podvig i nešto strašno veliko. Najvažnije je to što su i devojčica i dečak dobro. Posebno mi je drago to što su dečaka, koji je učestvovao u njenom spasavanju, učenici u školi, kako sam saznala, dočekali velikim aplauzom. On je pravi heroj i on zavređuje pažnju javnosti“, skromna je Ivana.

Zahvalnost roditelja

Roditelji devojčice i dečaka su želeli da  upoznaju svoje hrabre sugrađanke i da im se zahvale na plemenitosti. Pre neki dan, susreli su se s njima u istom restoranu kraj Đetinje i, uz piće i razgovor, započeli veliko prijateljstvo.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari