Kako su izgledali mečevi jugoslovenskih i hrvatskih fudbalera pre dve decenije? 1Foto: O. N.

Utakmica Hrvatske i tadašnje Jugoslavije odigrana je 9. oktobra 1999. godine u Zagrebu, uz dosta tenzija na terenu i tribinama, a remi je goste odveo na prvenstvo Evrope sledećeg leta.

Bio je to meč zadnjeg kola kvalifikacija za kontinentalni šampionat u Belgiji i Holandiji, a od ishoda tih 90 minuta i rezultata susreta Makedonija – Republika Irska u Skoplju zavisilo je ko će iz Grupe 8 otići na EURO.

Međutim, ogromnoj većini navijača i medija u zemlji domaćina, Srbiji i Crnoj Gori zanimljiviji je bio nacionalno – političko – istorijski kontekst prvog fudbalskog odmeravanja snaga nekada bratskih republika na tlu Hrvatske, posle krvavog raspada SFRJ, o čemu je u opširnoj najavi pisao i list Danas.

Kroz više tekstova posvećenih događaju na „Maksimiru“ naši novinari su približili atmosferu tih dana.

„Ljudi su po celu noć stajali u redu za ulaznice, intervenisali su i policajci iz jedinice „Alfa“, bilo je padanja u nesvest, tuče… Svi koji nisu došli do ulaznice ogorčeni su, najžešći prete da će ući na tribine – silom….“, moglo se pre ravno dve decenije pročitati u Danasu.

Preneta je i tvrdnja ondašnjeg predsednika Hrvatskog nogometnog saveza Zorislava Srebrića da je HNS dobio trebovanje za 150.000 karata, što je bilo mnogo više od kapaciteta stadiona (38.000 mesta), kao i informaciju o vrtoglavim cenama vrednog komada hartije na crnom tržištu, jer su nabavljane za (najviše) 80 maraka, a nuđene za 350 do 400 maraka.

„Ovo sigurno nije običan meč – to je puno više od nogometa. Kada bi se radila nekakva anketa, mislim da bi sigurno 70-80 odsto u Hrvatskoj odlučilo za opciju da pobijedimo Jugoslaviju, pa makar se i ne plasirali na EURO 2000“, citirao je Danas razmišljanje hrvatskog reprezentativca Maria Stanića.

Naš list je pisao i o zanimanju hrvatskog tiska za izjavu ovdašnjeg psihijatra Stevana Petrovića da su gosti „Spremni da izdrže sve pritiske u Zagrebu“. Kao i postavljanju video bimova širom SAD, Kanade, Australije… kako bi hrvatski iseljenici mogli da isprate svoju reprezentaciju, a Danasovi čitaoci mogli su da saznaju i kako samu utakmicu vide hrvatski izbornik Miroslav Blažević i jugoslovenski selektor Vujadin Boškov.

Oba stručnjaka su želela sva tri boda, ali su posle mnogo burnih duela, (po) dva gola u mreži Ladića i Kralja, uz jedan crveni karton (Mirkoviću), Hrvatska i Jugoslavija odigrale nerešeno, bronzana selekcija sa Mundijala 1998. ostala bez EP, a gosti se plasirali na šampionat Evrope.

U međuvremenu je nestala i „skraćena“ Jugoslavija, pa se navijačke i medijske vatre najviše pale kada žrebovi spoje Hrvatsku i Srbiju, odnosno njihove klubove. Istina manjeg inteziteta nego u prvim posleratnim godinama, ali još dovoljno jakog da sporadične priče o regionalnoj ligi u fudbalu zvuče kao nerealne. Iako već neko vreme postoje u košarci, vaterpolu i rukometu.

Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta „Digitalizacija arhive Danasa“. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari