Kako su izgledali oglasi za upoznavanje pre 80 godina? 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

U izdanju lista Pravda iz 1939. godine, nalazimo različite oglase ljudi koji traže partnere za brak ili samo za druženje.

Kako su izgledali oglasi za upoznavanje pre 80 godina? 2

Prenosimo nekoliko oglasa koje je objavio list Pravda:

Udovica – mlađa, pristojne spoljašnjosti, dobrog srca, lepa i tihe naravi, skromnih prohteva i dobre prošlosti. Stalno zaposlena i usled toga bez poznanstva, pa želi upoznati gospodina sposobnog za brak. Pisati administraciji pod “Plavuša”.

Inteligentan – simpatičan mladić taži poznanstvo jedne dame, koja bi mu omogućila da polaže šoferski ispit. Pristajem na sve uslove uz punu diskreciju. “Poslušan”.

Dama – lepe naravi, inteligentna i lepe spoljašnjosti. Miraz do 100.000. Želim poznanstvo obezbeđenog čoveka, mladog i zdravog. Pisati za “Slavonku”.

Činovnik – bankar regulisan, otmen i mlad. Zbog slabog poznanstva želi se dopisivati sa gospođicom od 30 godina. Odgovor poslati pod oznakom “za Beograd”.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme piše o neobičnom slučaju jedne mlade žene, koja obožava medeniKako su izgledali oglasi za upoznavanje pre 80 godina? 3 mesec.

U jedan sanatorijum kod Nice dovedena je ovih dana gđa Harijeta Stjuart, koja ima čudnu stras da svoj život pretvori u stalni medeni mesec.

Istraga je ustanovila da se Harijeta, u toku poslednjih dvanaest godina, uvek oko Božića venčala u Evropi sa nekim bogatašem, da bi na jugu Francuske mogla da provede medeni mesec.

Ali, svaki put posle dočeka Nove godine ona bi nestala, da bi se povukla nekuda u neko mirno selo Engleske i tamo živela skromno i povučeno.

Njena strast je da provede medeni mesec, a zatim da nastavi svoj osamljeni mirni život.

Pretpostavlja se da je Harijeta jednom bila udata, jer ona redovno dobija veću rentu preko jedne engleske banke, koja uopšte neće da da obaveštenja o poreklu tog novca.

Prema tome, jasno je da ona svoje manevre u cilju provoda medenog meseca ne vrši iz materijalnih razloga.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

 List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.