Kako su se Beograđani borili sa visokim temperaturama pre 80 godina? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Temperatura od 47 stepeni Celzijusa na Suncu učinila je „jučerašnji“ dan najtoplijim u Jugoslaviji, te 1938. godine, pa su dnevni listove Vreme i Pravda posvetili svoje stranice savetima kako izdržati junsku vrelinu.

I dok su na naslovnicama dominirale vesti o ratnim dešavanjima, unutrašnje strane dnevne jugoslovenske štampe donose reportaže sa obale Jadrana kao i gradskih kupališta širom Kraljevine.

Kako su se Beograđani borili sa visokim temperaturama pre 80 godina? 2Da je na prestoničkim kupalištima dan ranije bilo živo, najživlje ove sezone, izveštavaju reporteri Pravde. Od ranog jutra tramvaji i autobusi bili su puni Beograđana koji su se uputili na gradska kupališta, ali već jedan sat posle podne ponestalo je slobodnih kabina.

“Pljuskanje, plivanje, veslanje, graja – tako celoga dana. A predveče su se razmileli po kavanama oko kupatila. Vrućina je bila velika, pa su se ljudi teško rešavali da krenu natrag, kućama“, zaključuje novinar Pravde.

Tu je i vest sa naslovom “Šofer napravio jedrilicu, digao se na visinu od 40 metara i pao“, o avanturi Rusa Alekse Majeva iz Subotice.

Prema pisanju Pravde, on je srećom ostao nepovređen, ali ga ovaj neuspeli pokušaj nije pokolebao u svojoj želji da poleti. Naime, ovaj šofer sam je konstruisao jedrilicu, a u njenoj izradi, sem platna, koristio je i kombinezone i haljine svoje žene.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke

Kako su se Beograđani borili sa visokim temperaturama pre 80 godina? 3Otvorena je sezona na Jadranu, javlja Vreme, a priča naslovljena sa „Taksi – magarci, žene – nosači, volovi – turisti i sezonski avanturisti“ donosi detaljne opise, ali i zanimljive navike primorskih stanovnika.

„Nacije s ove ili one strane kontinenta, takozvana gola internacionala, plovi našim plavetnilom ili se vozi duž obale“, počinje svoju reportažu sa broda na Jadranskom moru reporter Vremena.

Strani turisti, a najviše ih je iz Nemačke i Engleske, nakon iskrcavanja iščuđavaju se gledajući žene nosače kojima je, kako zapaža reporter, to jedini izvor zarade nakon što su ostale bez muževa, jadranskih ribara.

Kako navodi Vreme, jedan magarac novi je „Jadranski ekspres“, a njegov desetogodišnji vlasnik, na pristaništu brodova, mirno čeka mušterije koje će prevesti do željene adrese, uskim ulicama priobalja.

„Mali magarac, star tri godine, osedlan i luksuzni opremljen. Ime mu je Krme, služi damama i deci kao taksi“, ali pored te uloge, piše Vreme, on je i model za slikare, koji su brojni u ovim letnjim mesecima na obalama Jadrana.

Da se Beograđani sladoledom bore sa neizdrživo toplim danima, vest je lista Vreme sa ulica Beograda tog 28.juna, pre tačno osamdeset godina. Iako se, ako je verovati izveštaju sa ulica Beograda, asfalt lepio za cipele, mnogi su izašli na kuglu sladoleda. Dve prestoničke poslastičarnice bile su najposećenije, jedna je Pelivan, a druga Kasina. Najvrelije ipak bilo je u Sarajevu, gde je na Suncu izmerena temperatura od čak 48 stepeni Celzijusa.

Vest o pronađenoj poruci u boci stigla je iz udaljenog Tauina. Boca sa porukom i fotografijom jednog engleskog oficira putovala je morem devet meseci, u potrazi za mladom devojkom. Ipak, bocu je pronašao kupač koji je, dirnut porukom, pismo sa fotografijom poklonio slučajnoj prolaznici. Ona se, kako prenosi Vreme, sada često dopisuje sa tim engleskim vojnikom.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari