Kako su se "državnim lopovlucima" punili džepovi privatnika pre 110 godina 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 110 godina dnevni list „Mali žurnal“ objavio je članak o tzv. „švindlu“, svojevrsnoj prevari, u koju je bio upleten jedan zakupac i tadašnji ministar prosvete Jaša Prodanović.

„Izgleda da je u Srbiji došlo potonje vrijeme i da joj otkucavaju zadnji časi. I ako svi vidimo da smo na ivici propasti, opet se niko ne trudi da kompas Srbije okrene da brod državni ne udari o stenje, i da Srbija ne propadne“, ovim rečima počinje tekst pod naslovom „Krađe na sve strane“ objavljenom u Malom žurnalu.

U nastavku autor navodi kako je sve preglo da se obogati ne birajući sredstva.

Kako su se "državnim lopovlucima" punili džepovi privatnika pre 110 godina 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

„Njima je glavno da svoje džepove napune, a što će zemlja propasti njih se malo tiče. Hoće ljudi da lepo žive na tuž račun, pa to ti je“, dodaje se.

Nakon nešto opširnije uvoda, autor teksta objašnjava da u „državnim lopovlucima“ prednjače pojedini spletkaroši, koje pomažu pojedini jednomišljenici u vladi, i to ne zato što saučestvuju sa njima u krađama, već zato što se boje da ne izgube svoje ministarske fotelje.

„Jedna od najnovijih krađa jeste švindl koji je izvršen sa davanje pod zakup imanja pokojnog Sime Igumanova i to po odobrenju ministra prosvete Jaše Prodanovića. Da se ne bi Vlasi jadu dosetili, za zakupca je proturen Živan Todorović, međutim, glavni je zakupac Blagoje Nedić – samostalac. Imanje je dato pod zakup od 1.300 dinara mesečno i to za 10 godina. Na imanju postoji 12 dućana, jedna kafana i u dvorištu stan. Imanje je dato ispod ruke, dakle onako ispod žita, bez da je raspisana licitacija“, navodi se u tekstu.

Čim je za to čuo izvesni Boža Dačić, on je ponudio zakupnu cenu od 1.800 dinara. međutim na to se niko nije osvrnuo, već je ostalo da se dozvoli bogaćenje Todoroviću.

„On se već oglasio za pravog gazdu i već je saopštio dosadašnjim kirajdžijama da im je podigao kiriju za duplo, a to će reći 2.600 dinara mesečno će vući više no što on plaća zakupa. To povišenje je samo za prvu godinu, a dok zakup istekne prihod će izneti i preko 3.000 dinara. Tako će zet i šurak, Nedić i Todorović, bez po muke u toku 10 godina zaraditi preko 200.000 dinara, a sve pomoću švindla udešenog pomoću zadužbinskog odbora, a uz pomoć Jaše Prodanovića“, zaključuje se u tekstu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari