Kako tim Zaštitnika građana nije video zlostavljanje u KPZ Padinska skela samo dva dana ranije? 1Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Zamenica Zaštitnika građana obišla je KPZ Padinska Skela samo dva dana pre smrti penzionera Stanimira B, i u izveštaju nije notirano da je on mučen i zlostavljan kontinuirano, kao što je navedeno u saopštenju tužilaštva.

Prema izveštaju, vidi se da zamenica očigledno nije bila u Odeljenju za prekršaje u kom je bio ovaj čovek, prenosi N1.

Stanimir B. je služio kaznu zatvora od 30 dana, a osuđen je zbog bacanja petardi. Nikada nije krivično osuđivan, a ovo mu je bila prva osuđujuća presuda za prekršaj.

U Izveštaju o poseti Kazneno – popravnom zavodu u Padinskoj Skeli stoji da je poseta obavljena 2. februara 2024. godine, dakle samo dva dana pre nego što je u tom zatvoru preminuo penzioner Stanimir B. (74) iz Mladenovca.

Slučaj zlostavljanja penzionera se ne spominje u izveštaju Zaštitnika građana.

Podsetimo, Tužilaštvo je saopštilo da je Stanimir B. preminuo nasilnom smrću, i da je prethodno kontinuirano mučen i zlostavljan. Obdukcijom je ustanovljeno da je preminuo od posledica unutrašnjih povreda i krvarenja. Njega su, kako se sumnja, danima tukla trojica drugih zatvorenika Srećko S. (20), Saša S. (21) i Dalibor P. (21), mladići u punoj snazi. Osim što su ga tukli, oni su penzionera seksualno zlostavljali drškom od metle i tako mu naneli smrtonosne povrede. Terali su ga i da pije mokraću.

Svakodnevno psihičko, fizičko i seksualno zlostavljanje, prema saopštenju tužilaštva, trpeo je pošto mu je nestalo novca kojim je u zatvorskoj kantini kupovao namirnice za osumnjičene.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je nedavno da je suspendovala i udaljila sa posla bivšeg upravnika Kazneno-popravnog zavoda u Beogradu (Padinskoj skeli) i još 10 zaposlenih zbog propusta koji su otkriveni unutrašnjom kontrolom povodom smrti penzionera.

Šta je utvrdila poseta predstavnika Zaštitnika građana?

Kako se navodi u izveštaju zaštitnika, cilj posete je bilo praćenje sprovođenja preporuka iz Izveštaja o poseti Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja iz 2021. i 2023.

U timu Zaštitnika građana koji je, kako se stoji, obavio nenajavljenu posetu bile su Nataša Tanjević, zamenica zaštitnika građana i Maja Jović iz Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM), odeljenja koje obavlja posete ustanovama.

U izveštaju stoji da su obavljeni razgovori sa rukovodiocima pojedinih službi u zavodu, da je ostvaren uvid u releventnu dokumentaciju kao da su obavljenih razgovori sa osuđenim licima koja se nalaze u zatvorskom odeljenju zavoda.

KPZ u Beogradu-Padinska Skela je ustanova otvorenog tipa i mere prinude se u ustanovi retko primenjuju, navodi se u izveštaju.

U nalazima tima stoji da u zavodu nije bilo primena mera prinude, a da su tokom prethodne godine evidentirane četiri upotrebe fiziče snage i jedno vezivanje od strane Službe za obezbeđenje, a da se u izveštajima pruža dovoljno podataka o razlozima za primenu mere prinude i načinu primene.

U Izveštaju se spominje jedan slučaj s povredama, i to kod osobe koja se vratila u ustanovu nakon provedenog slobodnog  vikenda. Kod nje su uočene povrede prilikom lekarskog pregleda, a osoba je navela da su nastale usled pada. Lekar u ustanovi je, zbog sumnje da su povrede nanete nasiljem, napravio zapisnik, koji je zajedno sa dokumentacijom dostavljen upravniku, a o tome su obavešteni i tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova. NPM je pohvalio tu proceduru kao primer dobre prakse.

Koliko ima osuđenika, a koliko čuvara

Na dan posete u zavodu je bilo, kako je navedeno, 148 osuđenika, od kojih je 60 bilo u zatvorenom odeljenju. Prema sadašnjoj sistematizaciji, u Službi obezbeđenja planirano je 57 radnih mesta, a zaposleno je njih 41, pa je za adekvatan rad od velikog značaja popuna upražnjenih radnih mjesta, odnosno zapošljavanje većeg broja službenika obezbeđenja.

Međutim, prema zvaničnim izjavama, zapošljavanje je često otežano jer kada se raspiše konkurs za prijem radnika, interesovanje je malo, a često se dešava da neki ljudi koji se prijave na konkurs ne ispunjavaju sigurnosne uslove.

U naredna dva do tri meseca trebalo bi da bude raspisan novi konkurs za prijem službenika u Službu obezbeđenja, a očekuju se bolji rezultati u pogledu popunjavanja sistematizovanih radnih mesta, što će omogućiti nesmetano funkcionisanje ove službe, navodi se u izveštaju.

Pogledajte u linku ispod ceo izveštaj:

Izveštaj o poseti KPZ Padinska Skela, NPM

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari