Kako trgovci manipulišu mušterijama 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Priču o pančevačkom trgovcu Janoševiću i njegovim metodama dodvoravanja beogradskim damama, ali i o njihovoj lakomislenosti donosi nam list Mali žurnal pre tačno 110 godina.

Promenom vremena menjaju se i trendovi, nastupa nova linija garderobe, piše Mali žurnal.

Na glasu kao najpoznatija i najposećenija trgovina gde se oblače mnoge beogradske dame je firma Janošević u Pančevu.

Lepim gestovima i učtivim manirima kod lepšeg pola zadobio je poverenje i naklonost tako da im i najgoru robu može prodati kao najbolju.

Dolaskom hladnijih dana beogradske dame svakog jutra hitaju u Pančevo kako bi uzele za sebe nove komade jesenje i zimske garderobe.

Kako trgovci manipulišu mušterijama 2
Foto: Screenshot
Digitalna.nb.rs

Od toliko mesta sa najmodernijom engleskom i francuskom robom Janušević je ostvario prednost kod žena te one samo njemu idu dok ih mami rečima da ni Beč ni Pešta nemaju takvu robu kao što on ima.

Mušterije koje ne znaju šta kupuju kod trgovaca dobijaju etiketu budale i time se pamte kao lakomislene i kratkovide koje se daju vući za nos, a po svemu sudeći takvo mišljenje je stekao i Janošević o beogradskim damama.

Kako bi se naše dame odvikle trgovine kod Janoševića i odlazaka u Pančevo trebalo bi se preduzeti sledeće:

Da naši carinici odrede nekoliko pouzdanih lica koja će strogo motriti na ove ličnosti koje posećuju Pančevo kao i na to u kakvoj garderobi odu a u kakvoj se vrate, jer te ličnosti izbegavaju i carinu da plate, a zatim ih podvrgnuti najoštrijim kaznama da im ubuduće više ne padne na pamet da pune Janoševiću džepove.

Mi ćemo redovno imena tih lica evidentirati i iznositi u našem listu.

Ovo se smatra za jedini lek koji će naše dame spasiti trgovačkog manevrisanja.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari