Kako zaštititi ćirilicu

Ostavite komentar


  1. Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma postoji odavno,a da mi neko nameće ćirilicu kao obavezno sredstvo pisane komunikacije u javnosti…e,pa to neće moći ! Koliko dnevnih listova,TV,i ostalih medija je koristi? I moji potpisi na svim mojim dokumentima NISU ćirilični i neće nikadni biti! Pogledajte „Pravopis srpskog jezika Matice srpske“!

    1. Protiv cirilice i sa potpisom jednog od najbogatijih i nakdestruktivnijih svetskih NVOa? Lepo je sto si nam odmah predstavio anticirilicne pozicije sa kojih dolazis. Iste te potpuno diskvalifikuju da komentarises srpski cirilicni identitet, osim ako samo zelis da nam iskazes svoju iskrenu i otvorenu mrznju prema svemu cirilicnom?
      Ali to onda vec ulazi u domen psihijatrije …

  2. Od sad recepte i šifre bolesti pišem isključivo ćirilicom. Samo da zaštitim ćirilicu bez obzira na sve. Isključivost je naša dika…

    1. Da nisi bezao sa casova istorije u Osnovnoj Skoli, procitao bi par stvari o Cirilu i Metodiju u 9. veku, njihovom putovanju kroz slovenske krajeve i sastavljanje prvog slovenskog pisma iz grckog, u upotrebi medju Slovenima, od Jadrana do Urala, …
      Ali neka, vrati se ti za televizor, ‘Zadruga’ upravo pocinje, …

      1. A ti konacno nauci da je pismo Cirila i Metodija koje su prilagodili slovenskom jeziku bila glagoljica na bazi grckog pisma koje nema nikakvu vezu sa cirilicom. I zapamti da su Srbi pisali i latinicu i glagoljicu u zavisnosti od toga gde su ziveli od vremena kada su kao nepismeni i pagani dosli na ove prostore i kada su bili pokrsteni i postali hriscani. Nauci takodje da je u Vizantiji koja je Srbe i ne samo Srbe ucinila hriscanima sluzbeni jezik bio latinski a pismo latinica. Kad bi samo malo mislila svojom glavom i kada se ne bi povodila za onim sto si povrsno naucila i sto su drugi pokusali da ti utuve u glavu, pocela bi da shvatas i razumes malo vise o srpskom jeziku i srpskom pismu.

      2. Aj ti malo Milice sedni pa čitaj o Vuku Kardžiću velikom reformatoru srpskog jezika i pisma. Dakle Vuk je radio i nareformi srpske latinice!!! Postoje dokumenti i knjige, pa čitajte, a ni internet nije na odmet.

  3. Prvo prevedite sa turskog na srpski Kalemegdan ,Ada Ciganlija Karaburma i sve drugo pa onda govorite o upotrebi srpskog jezika.

  4. Ma od koga-cega je stititi? Pa vec je privilegovano pismo u Srbiji, koristi se u obrazovanju, zvanicno je pismo, tj. koristi se u svim drzavnim dokumentima… Ne znam sta se stalno zale???

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.