Kako zaštititi životinje tokom praznika od upotrebe pirotehnike (VIDEO) 1Foto: Shutterstock/SL Chen

Sezona je praznika i slavlja, a sa tim dolazi i upotreba puno pirotehnike. U ovonedeljnoj epizodi podkasta Danasa razgovarali smo kako pirotehnika utiče na životinje i šta kod njih izaziva.

Aleksandar Gavirć iz uduženja „Animal rescue Serbia“ rekao je u podkastu Danasa da je životinjsko čulo sluha  mnogo jače nego naše, mnogo osetljivije, a takođe on objašnjava da mi znamo šta su petarde, životinje to potpuno zbuni, njima to probudi nagon za opstanak i dešava se da se životinje tako povrede.

„Posledica je i da neki psi umiru od straha, stane im srce, a neki navuku doživotne traume“, ukazao je on.

Jelena Ilić iz udruženja „Orca“ povodom bacanja petardi navela je da jedan taj naš trenutak zabave ima vrlo štetne posledice na druga bića.

„Ne samo na životinje, već i na decu sa autizmom. Ta deca vrlo burno reaguju, imaju snažnu reakciju straha na prasak petardi“, objasnila je ona.

Sagovornici podkasta uputili su i savete kako zaštiti životinje tokom praznika od upotrebe pirotehnike.

„Ukoliko šetate psa ulicom, obavezno ga vodite na povocu i čvrsto ga držite, jer može da se istrgne i da pobegne. Ako se desi da ste u kući sa psom ili mačkom, mačke uglavno povegnu i sebi nađu skrovište, a  psa treba da privučete sebi, da mu date podršku, da ga hrabrite, da ga bodrite. Ukoliko to ne pomaže, obavezno se javite veterinaru da vam da neku vrstu sedativa za životinju“, istakao je Gavrić.

Jelena Ilić je dodala da treba probati sa trikovima kao što je puštanje glasne muzike ili televizora.

„Ako se mačke zavuku negde, ne treba ih dirati, dati im slobodu izbora da izađu same kada osete da je bezbedno“, navela je ona.

Što se tiče životinja koje su napolju, ona je rekala da je dobro ako možemo da ih pustimo u šupu ili podrum, gde će za njih svakako biti bezbednije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari