Kako živeti i odrastati u demokratskoj porodici 1Foto: V. A.

Kako izgleda demokratija u svakodnevnom porodičnom životu, koji vaspitni stilovi postoje i šta su njihove prednosti, a šta mane, čemu služe demokratski porodični sastanci, da li se demokratska kultura razvija u porodici ili u školi?

Ovo su samo neka od pitanja na koja odgovore nude knjige za roditelje „Odrastati u demokratskoj porodici” i „Živeti u demokratskoj porodici”, koje su danas predstavljene.

Publikacije su nastale u okviru zajedničkog projekta Evropske Unije i Saveta Evrope „Kvalitetno obrazovanje za sve“, u kome učestvuje i Ministarstvo prosvete, sa ciljem da pomognu roditeljima da svoju decu odgajaju u demokratskom duhu, tako da ona jednog dana postanu aktivni građani.

Knjiga „Odrastati u demokratskoj porodici“ odnosi se na starosnu grupu od šest do 14 godina, dok je knjiga „Živeti u demokratskoj porodici“ namenjena roditeljima tinejdžera, uzrasta od 15 do 19 godina.

Obe publikacije sadrže i praktične primere za roditelje koji im pokazuju kako da različita porodična pitanja rešavaju na demokratičniji način i izbegnu konflikte.

U svakom do pomentih uzrasta predstavljene su tipične situacije koje se dešavaju u gotovo svakoj porodici i data korisna usmerenja roditeljima, od toga kako da postupe ako dete ima izliv besa, kako da reaguju ako dete psuje, šta da rade ako se njihova deca međusobno svađaju, šta ako se razvedu, na koji način da razgovaraju sa decom o prevenciji bolesti zavisnosti, opasnostima koje vrebaju na internetu, kojih zlatnih pravila se treba pridržavati ako u kući imaju adolescenta…

– Nismo imali zadatak da napišemo knjige o vaspitanju i podizanju dece, već kako podizati decu u kontekstu demokratskog društva. Mi roditeljima ne govorimo šta treba da rade, nego šta je realno u podizanju dece – rekao Rolf Golob, profesor na departmanu za obrazovanje nastavnika na Univerzitetu u Cirihu, koji je autor publikacija zajedno sa Svetlanom Lazić, sa Visoke strukovne škole za obrazovanje vaspitača.

Publikacije če biti besplatno dostupne na sajtu Ministarstva prosvete za upotrebu u školama i kod kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari